Prima pagină » Economic Local » Firme din Iași amendate de DSVSA, chiar în Săptămâna Mare. Carne alterată și marfă manipulată în condiții precare de igienă
Firme din Iași amendate de DSVSA, chiar în Săptămâna Mare. Carne alterată și marfă manipulată în condiții precare de igienă

Firme din Iași amendate de DSVSA, chiar în Săptămâna Mare. Carne alterată și marfă manipulată în condiții precare de igienă

22 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

O parte dintre firmele din Iași au fost amendate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) cu 136.000 de lei, chiar în Săptămâna Mare. Specialiștii au descoperit marfă alterată, manipulată în condiții necorespunzătoare

Inspectorii sanitar-veterinari din Iași au controlat 131 de firme care, în această perioadă a sărbătorilor pascale, au un volum mai mare de marfă. În urma verificărilor au fost aplicare amenzi contravenționale în valoare de 136.000 de lei și a fost confiscată carnea alterată. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) a verificat 10 firme de catering iar în acest domeniu nu au fost găsite nereguli. Alte 10 cofetării și patiserii au fost controlate de inspectori, două pizzerii, și 8 fast-food-uri. Aici, medicii sanitar veterinari au descoperit că marfa era manipulată în condiții necorespunzătoare de igienă a materiei prime și a semipreparatelor culinare, termograme necompletate zilnic. Au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru neregulile găsite.

De asemenea, în urma verificărilor au fost găsite deficiențe privind etichetarea produselor, fiind aplicată o amendă în valoare de 10.000 de lei. DSVSA a efectuat 13 controale în trafic și au aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că șoferul transporta animale dintr-o zonă cu restricții privind pesta porcină africană. Alte 8,5 kilograme de carne alterată au fost confiscate de inspectorii DSVSA Iași.

Firmele din Iași amendate de DSVSA au activitate și în piețe

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare cum zeci de agenți economici din piețe au fost controlați în cursul zilei de 12 aprilie 2022, cu ocazia sărbătorilor pascale. Prima piață luată cu asalt a fost cea din cartierul Alexandru cel Bun, unde au fost găsite nereguli. La magazinul ”Marcel”, deținut de unul dintre cei mai mari producători, care comercializează preparate din carne, din județul Iași, vânzătoarea a fost cuprinsă de panică când a văzut inspectorii. A închis imediat ușa magazinului și a lipit o hârtie pe care scria ”IVENTAR” (sic!). Comisarii de la Protecția Consumatorilor i-au solicitat să deschidă ușa, iar angajata s-a conformat.

Nu mare a fost surpriza când au fost observate produse de carne etalate deasupra vitrinei frigorifice, situația care i-a adus o sancțiune contravențională. Controalele au continuat și în hala de lactate din piața Alexandru cel Bun. Inspectorii au descoperit că produsele nu erau depozitate în condiții normale. Spre exemplu, cașul de oaie era păstrat la o temperatură de 13 grade Celsius, față de 4 grade Celsius, cât impun regulile sanitare.

Gabriel Ciobanu: ”Controalele continuă și după Paște”

Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași, susține că vor fi controlați operatorii economici și după sărbătorile pascale iar verificările se vor intensifica.

”Sunt operatori care nu vând toată marfa de sărbători și o scot la vânzare după această perioadă a sărbătorilor pascale. Vom continua controalele și după sărbători. Noi trebuie să verificăm să fie produsele conforme, să nu fie expirate”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Controalele efectuate de specialiști urmăresc verificarea respectării acestor condiții în toate piețele agroalimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii sau unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală. Medicii sanitar-veterinari vor verifica și unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelarii, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare). Controalele se vor desfășura până la data de 1 mai 2022.

Firmele din Iași amendate de DSVSA trebuie să respecte măsurile impuse pentru remedierea problemelor constatate de inspectori.

Comentarii
  • ofticiuc psd

    Mergeti in piata alexandru sa vedeti tone de alimente alterate expirate fara acte vandute de bisnitari si speculanti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *