Firma de apometre din Iași a fost amendată de Garda de Mediu Iași cu 20.000 de lei pentru mormanele de gunoaie aruncate în urmă cu două săptămâni pe un câmp din Iași și care au fost incendiate. Firma amendată nu este la prima abatere, fiind sancționată și în luna martie 2021 pentru deșeurile aruncate pe un câmp din comuna Miroslava, județul Iași
Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au amendat firma Tagus Contor România SRL pentru gunoaiele aruncate și incendiate pe câmpul din zona Canta, din municipiul Iași. Compania a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 20.000 de lei, cea mai mare amendă aplicată de Garda de Mediu în anul 2021. Potrivit specialiștilor de mediu din Iași, firma nu a respectat legislația din domeniul deșeurilor.
„Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul deșeurilor, firma identificată ca deținătoare a deșeurilor (carcase de apometre, părți mecanice, materiale plastice, documente contabile), aflată în faliment, reprezentată de un lichidator judiciar, a fost sancționată de Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu cu amenda contravențională în valoare de 20.000 lei, conform Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Iași.
Firma nu este la prima abatere de acest fel, fiind amendată și în luna martie 2021 tot pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor pe un câmp din comuna Miroslava. Amenda aplicată de comisarii de mediu a fost de 10.000 de lei.
Comisarii de mediu au intensificat controalele privind depozitarea necontrolată a deșeurilor
Firma Tagus Contor România SRL a fost înființată în anul 2005, iar ultimele date financiare arată că în anul 2015 firma avea o cifră de afaceri de aproape 1 milion de lei, datorii de 2 milioane de lei și un număr mediu de 20 de angajați. Acum, societatea se află în insolvență. Patroana firmei a leșinat în momentul în care a aflat că a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu. Ca reprezentanți ai firmei apar Adrian Arișteanu și Bruno Janz Gestao E Servicos SA, companie portugheză. Reprezentanții firmei nu au putut fi contactați telefonic de reporterii „BZI” pentru a obține un punct de vedere în legătură cu sancțiunile primite. În schimb, reprezentanții casei de insolvență au precizat că nu cunosc condițiile în care a fost aplicată amenda.
„Confirmăm aplicarea unei amenzi societății Tagus. Nu sunt clare împrejurările evenimentului constatat de Garda de Mediu. Au fost sesizate organele abilitate să facă lumină cu privire la acest subiect”, a spus Irina Raihel Arnăutu, practician în insolvență.
Apometrele incendiate pe un câmp din zona Canta au fost aruncate mai multe zile la rând, potrivit unei persoane care a sesizat neregulile și a trimis fotografiile cu dezastrul ecologic pe adresa redacției „BZI”. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au efectuat în acest an 170 de acțiuni de control, din care 130 de controale în domeniul controlului poluării industriale și 40 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate.
Firmele din Iași au fost amendate cu 212.800 de lei în acest an de Garda de Mediu
Controalele realizate de comisari au vizat cu prioritate soluționarea sesizărilor înregistrate la GNM Iași, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Garda Națională de Mediu contribuind astfel la mecanismul de absorbție a fondurilor europene. În urma verificărilor au fost stabilite neconformități constând în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu.
Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 212.800 de lei. Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu spun că a crescut numărul sesizărilor depuse la sediul instituției cu privire la depozitarea necorespunzătoare de deșeuri, mai ales în mediul rural. Una dintre sesizări a fost făcută de către localnicii din comuna Bălțați care au fotografiat mormanele de gunoaie, din satul Sârca, comuna Bălțați. Arderea deșeurilor fără autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este strict interzisă. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei, în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași în ultimii ani.