Prima pagină » Titlurile zilei » Firma care a reabilitat podul prăbușit din Neamț are contracte și în Iași! Cum arată asfaltările de 7 milioane euro de pe șoselele din județ? – GALERIE FOTO, DOCUMENTE

Firma care a reabilitat podul prăbușit din Neamț are contracte și în Iași! Cum arată asfaltările de 7 milioane euro de pe șoselele din județ? – GALERIE FOTO, DOCUMENTE

11 iun. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Firma care a reabilitat podul prăbușit din Neamț are lucrări și în Iași. Societatea Darcons SRL a prins contracte de milioane euro în județul Iași, contracte care au fost însă derulate cu scandal. Firma care și-a bătut joc de lucrarea din Neamț a luat  de 34,3 milioane lei (7 milioane de euro) din județul Iași. Problema de la Neamț poate avea urmări și pe drumurile din județul Iași.

Alertă printre șoferii din județul Iași! Firma care a reabilitat podul prăbușit din județul Neamț are lucrări și în județul Iași. Societatea Darcons SRL din localitatea Cordun, Neamț, a dat lovitura și în județul Iași, sub Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJADP). Societatea gestionată de Romică Rotaru, fost subprefect al județului Neamț, a prosperat în ultimii ani cu sprijinul conducerii DJADP. Darcon SRL a prins contracte pe DJ 280 B Târgu Frumos – Cucuteni (9,8 milioane lei), pe DJ 201C: lim. județ Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28, pentru 10,6 milioane lei, dar și în localitatea Sinești, unde reface drumurile din comună, contracte de 4,7 milioane lei prin Compania Națională de Investiții și de 9,2 milioane lei prin fonduri locale.

Dezastru în județul Neamț din cauza firmei Darcons SRL! Dosare penale după combinația lui Ionel Arsene

Joi, 9 iunie 2022, podul peste Siret, din localitatea Luțca s-a prăbușit în momentul în care era tranzitat de un autocamion și o dubă. Lucrarea a fost girată de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț pentru 8,3 milioane lei.  Firma care s-a ocupat de reabilitarea de podul de la Luțca a fost Darcons SRL, firmă controlată de Romică Rotaru, fost vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Neamț și fost subprefect. Romică Rotaru și fiul său Alexandru sunt apropiați de baronul PSD Ionel Arsene. Culmea, recepția podului nu a fost făcută, iar acesta nu trebuia dat în exploatare. Mai mult, s-au descoperit chiar polistiren la stâlpii de rezistență.

Dezastrul din județul Neamț se poate repeta și la Iași?

Firma Darcons SRL a prins contracte și în județul Iași, sprijinită de firma Eky Sam SRL. Cea din urmă este patronată de Ioan Echimov, cuscrul patronului de la Darcons SRL. Iar contractele au fost destul de generoase, la mijloc fiind milioane de lei. În aceste condiții, instituțiile statului, autoritatea contractantă ar trebui să verifice lucrările executate pentru a nu se trezi cu surprize neplăcute. Până la acest moment, lucrurile au stat exact invers, contractele au curs unul după altul, iar afaceriștii au prosperat fără să fie luați la întrebări.

Contract scandalos pe un drum din județul Iași!

Printre lucrările prinse de Darcons SRL se numără reabilitarea DJ 280 B Târgu Frumos – Cucuteni, poate cel mai scandal contract încheiat de DJADP Iași în ultimii ani. Contractul a fost câștigat de firma familiei Rotaru, însă lucrarea a fost făcută de Eky Sam SR. Însă modalitatea de atribuire a contractului a fost făcută ilegal. În data de 7 septembrie 2018 a fost încheiat contractul de lucrări cu numărul 5732 între Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași și firma Darcons SRL, administrată de Maria Vasilica Tăbăcaru, săgeata lui Romică Rotaru.

Modernizarea DJ 280B Târgu Frumos- Cucuteni (km 2+614- km 11+802) au fost însă efectuate de Eky Sam SRL, firmă patronată de Ioan Echimov. Asta deși, firma lui Echimov a participat la licitație și nu ar fi avut dreptul să fie subcontractant. De precizat că Tania Echimov, fiica patronului Eky Sam SRL, s-a căsătorit cu Alexandru Rotaru, fiul patronului Darcons SRL și fost deputat PSD.

DJADP a închis ochii la combinația de la Târgu Frumos

Și totuși, Ciprian Ciucan, directorul DJADP Iași și fostul angajat al Eky Sam SRL, a acceptat ca societatea să fie luată subcontractant. Asta în condițiile în care a participat la licitație, iar Darcons SRL nu a declarat-o subcontractant decât după încheierea contractului de lucrări. Valoarea totală a contractului a fost de 9,8 milioane lei. Din această sumă, Eky Sam SRL s-a ales cu 8,3 milioane lei.

„Datorită stării de fapt, din dorința de a nu aduce în nici un fel prejudicii autorității contractante, am apelat la Eky Sam SRL, constructor care deține facilități de producție în vecinătatea amplasamentului lucrării, pentru a ne sprijini cu toate resursele necesare în vederea executării și finalizării la timp și în condiții de calitate a lucrărilor ce fac obiectul contractului antemenționat”, se arată într-o adresă emisă de Darcons SRL către DJADP în momentul în care a cerut ca Eky Sam SRL să fie subcontractant.

Bătaie de joc pe ban publici în județul Iași! Contract pe sub mână între firmelor cuscrilor

Culmea, DJADP a comunicat inițial că nu vrea ca Eky Sam SRL să fie subcontractantul lucrării, justificat de lipsa documentelor care să ateste acest lucru. Și totuși, inevitabilul s-a produs, iar cuscrul Ioan Echimov s-a băgat pe lucrarea câștigată de Romică Rotaru.  Mai mult, deși nu aveau încă aviz pentru a aduce subcontractor, un control fpcut pe DJ 280B Târgu Frumos- Cucuteni a scos la iveală faptul că utilajele Eky Sam SRL erau deja pe teren. Pentru a evita însă penalizarea, cei de la Darcons SRL au arătat că au închiriat utilajele de la Eky Sam SRL, nefiind vorba de nicio subcontractare. Deși angajații de la DJADP i-au atras atenția lui Ciprian Ciucan că este o ilegalitate la mijloc, acesta s-a făcut că plouă.

„Modul tendențios prin care lăsați să se înțeleagă că eu ca reprezentant legal al DJADP Iași aș favoriza într-un fel operatorul economic Eky Sam SRL sau aș avea intenții de eludare a clauzelor contractuale, nu este susținut de nici un document sau argument veridic, ci doar pe supoziții și afirmații neasumate”, a susținut Ciprian Ciucan într-o adresă emisă către angajații care i-au atras atenția că afacerea de pe DJ 280B este ilegală.

Cum în prima parte din luna octombrie 2018 nu au reușit să vină cu subcontractorul, între Darcons SRL și Eky Sam SRL a fost încheiat un contract de prestări servicii în 24 octombrie 2018, ca acoperire a afacerii .

Probleme cu asfaltarea drumului DJ 280 B! Au apărut peticele pe drumul de 2 milioane euro

Scandalul legat de subcontractarea lucrării nu a fost singurul pentru acest sector de drum. Un control de la Curtea de Conturi a arătat și faptul că au fost identificate deficiențe ale proiectului.

„Urmare a verificărilor specifice efectuate în teren, dirigintele de șantier a identificat și consemnat pentru anumite tronsoane de drum unele deficiențe în execuție, rezultate ce nu corespundeau normativelor, deficiențe constatate în urma măsurării capacității portante, motiv pentru care s-a dispus remedierea acestora”, se arată în raportul respectiv.

În plus, deficiențele au fost constatate și de Inspectoratul de Stat în Construcții, care a constatat deficiențele și a dispus remedierea acestora. Pentru ca tabloul să fie complet, la doi ani de la darea în folosință a lucrării, pe sectorul DJ 280 B Târgu Frumos- Cucuteni au apărut peticele. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Ciprian Ciucan, directorul DJADP Iași, pentru explicații legate de calitatea lucrărilor făcute de Darcons SRL, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Politicienii din Iași cer ca vinovații să fie trași la răspundere

Situația de la Luțca a fost evidențiată și de Petru Movilă, președintele PMP Iași. Acesta a cerut tragerea la răspundere a celor care au făcut ca incidentul să se producă.

„Este un lucru foarte grav ce s-a întâmplat la Luțca, un accident care putea duce la pierderea de vieți omenești. Pe lângă responsabilitatea comună, beneficiar, proiectant și constructor, instituțiile statului abilitate, din domeniul tehnic sau al justiției, trebuie să acționeze foarte repede, pentru ca asemenea oameni să nu mai rămână să decidă în funcții publice. Mai importante decât afacerile și funcțiile sunt viețile oamenilor, iar cei care au fost aleși trebuie să înțeleagă acest lucru. Dacă nu pot lucra în folosul oamenilor, atunci trebuie să plece acasă. În paralel cu cercetările, cu activitatea instituțiilor care trebuie să verifice ce e acolo, trebuie găsită o cale de acces în zonă pentru ca oamenii să poată circula”, a spus Petru Movilă.

În aceste condiții, este necesar ca firma care a lucrat la podul prăbușit din Neamț, care are lucrări și în Iași, să iasă cu explicații publice pentru situația apărută.

Comentarii
  • DNA cautavin gunoaie, angajări, concursuri trucate. Adevarata corupție ce implica sume imense nu este deranjata…

  • Afaceri în familie pe bani publici: Ekymov – Rotariu – Ciucan.

  • Toti scapa liberi si in plus vor mai primi si vreo 2-3 contracte de cateva milioane de euro, drept rasplata pt incompetenta, doar asta se premiaza in Romania !
    Mai vreti aderare la Schengen!
    Furati ça in codru fara nici un fel de remuscare, inconstientilor !!!!!!!

  • Iașiul, orașul tuturor,, posibilităților”.

  • mecanicul de utilaj greu

    Mari tunuri la lucrari de drumuri. Straturi subtiri de mixturi asfaltice, pietris de rau in loc de piatra sparta de cariera de munte. Bitum ieftin in dozaj redus. Lungimi de drumuri incasate si in realitate mai mici.

  • O singură întrebare… Când sunt arestați Arsene, Rotaru,Echimov,Marcel Popa ??? Când își face datoria justiția? Când le sunt confiscate averile făcute Doar prin Furt ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *