Prima pagină » International » Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său

Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său

19 mai 2022, 13:55, 2 ,
BZI.ro, în International

Premierul Finlandei, Sanna Marin a declarat că ţara să nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său, după ce se va alătura Alianței.

Precizări similare au fost făcute și de către prim-ministra Suediei.

premierul Finlandei, Sanna Marin

Aflată într-o vizită la Roma, șefa guvernului de la Helsinki a spus că problema pusă de opoziția lui Erdogan față de aderarea Finlandei și Suediei poate fi soluționată doar prin dialog

Finlanda nu doreşte desfășurarea de arme sau baze militare ale NATO pe teritoriul său

Sanna Marin a spus că ideea desfășurării de arme nucleare sau deschiderii de baze militare ale NATO pe teritoriul Finlandei nu face parte din negocierile de aderare ale țării.

„Nici nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”, a spus Sanna Marin.

Aflată într-o vizită la Roma, șefa guvernului de la Helsinki a spus că problema pusă de opoziția lui Erdogan față de aderarea Finlandei și Suediei poate fi soluționată doar prin dialog.

Finlanda și Suedia au transmis formal cererile de alăturare la Alianța Nord-Atlantică, miercuri, 18 mai, o decizie luată de cele două țări, tradițional neutre, după agresiunea Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, procesul de aderare al celor două țări, despre care s-a crezut că va fi foarte rapid, ar putea să se prelungească din cauza obiecțiilor Turciei.

„Cred că este important să ne păstrăm calmul în acest stadiu, să discutăm cu Turcia și cu celelalte state membre, să le răspundem la toate întrebările care ar putea să apară și să corectăm orice neînțelegere”, a spus Sanna Marin.

Președintele SUA, Joe Biden, promisiuni Finlandei și Suediei

În cadrul aceluiași context, președintele american Joe Biden a dat asigurări Finlandei și Suediei, cele două state care au depus cereri de aderare la NATO, că Statele Unite ale Americii vor rămâne vigilente în fața unei amenințări din partea Rusiei și că îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice.

Statele Unite promit că vor coopera cu Finlanda şi Suedia în cazul unei ”ameninţări la adresa securităţii comune”, cu scopul de a descuraja şi a înfrunta „agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”. Declarațiile președintelui Joe Biden au fost făcute pe fondul solicitării celor două state nordice de aderare la NATO.

Totodată, Joe Biden a afirmat că ”sprijină cu fermitate” cererile de aderare la NATO ale ambelor ţări nordice şi a subliniat că întreaga alianţă militară ar ”beneficia” de pe urma aderării celor două țări.

”În timp ce solicitările lor de aderare la NATO sunt luate în considerare, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia cu scopul de a rămâne vigilenţi împotriva oricăror ameninţări la adresa securităţii noastre comune şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni. Finlanda şi Suedia sunt parteneri vechi şi neclintiţi ai Statelor Unite. Prin aderarea la NATO, vor consolida şi mai mult cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii întregii Alianţe Translatlantice”, a declarat preşedintele SUA.

Statele Unite ale Americii îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice, a continuat liderul american.

În contextul aderării celor două state în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord , Finlanda a declarat că nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său.

Comentarii
  • Ciuprian Porumboiu

    Pai si atunci, ce vreti ba ciudatilor?

  • taranu marginescu

    Ei fetili, trebue s’aveti si voi magar o duzina de deveseli, amerlocii abea asteapta prospaturi de combinare. Fara phutaiul dorsal nu se consimte. Vezi la pachet ce ejecteaza nonlanda si despre laburi covidate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *