Prima pagină » International » Finlanda a declarat că este pregătită pentru „diferite tipuri de amenințări” din partea Rusiei
Finlanda a declarat că este pregătită pentru „diferite tipuri de amenințări” din partea Rusiei

Finlanda a declarat că este pregătită pentru „diferite tipuri de amenințări” din partea Rusiei

14 apr. 2022, 19:31,
în International

La scurt timp după ce premierul Finlandei a confirmat că urmează să fie luată o decizie cu privire la aderarea la NATO în câteva săptămâni, ministrul de Externe al țării a declarat pentru CNN că se așteaptă la o reacție din partea Rusiei și că este pregătit „pentru diferite tipuri de amenințări”.

”Finlanda are, de fapt, o armată convențională destul de puternică. Avem peste 280.000 de rezerviști, avem o armată de recrutare, tocmai am investit în luptători F-35, 60 dintre ei vin în Finlanda și așa mai departe. Deci am avut destul de multă grijă de forțele noastre naționale de apărare. Dar, desigur, trăim într-o lume, așa cum vedem din atacul Rusiei împotriva Ucrainei, în care apar și noi amenințări de securitate. … Printr-o cooperare mai strânsă cu NATO, putem aborda toate aceste amenințări diferite”, a declarat ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto, într-un interviu pentru CNN.

Nu este prima dată când Rusia transmite amenințări țărilor scandinave

Rusia a mai făcut în trecut declarații amenințătoare referitor la aderarea Suediei și Finlandei la NATO, spunând că acest lucru ar avea „repercusiuni militare și politice grave”. La începutul războiului, Putin a precizat că unul dintre scopurile sale a fost de a retrage dislocarea NATO în Europa de Est, la locul în care fuseseră în anii 1990. Acum, Finlanda și Suedia – națiuni care sunt oficial nealiniate – se apropie din ce în ce mai mult de aderarea la NATO, alianța militară condusă de Statele Unite ale Americii.

Ministrul finlandez de Externe a explicat de ce Finlanda și-a schimbat poziția cu privire la neutralitatea militară. Haavisto a spus că natura atacului Rusiei asupra Ucrainei s-a schimbat.

”în primul rând, Rusia este pregătită să-și asume riscuri mai mari în vecinătatea sa. În al doilea rând, este gata să concentreze peste 100.000 de soldați într-o singură operațiune, am văzut la granița cu Ucraina. Și al treilea – aceasta este mai mult o speculație deschisă – dar potențiala utilizare a armelor nucleare sau chiar chimice. Toate acestea afectează, desigur, și securitatea finlandeză”, a spus ministrul de externe.

Finlanda speră să încheie discuțiile cu NATO până la mijlocul verii

Potrivit premierului, Finlanda speră să încheie discuțiile cu privire la potențiala cerere a țării de aderare la NATO ”până la mijlocul verii”. Haavisto a declarat pentru CNN că invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat discursul public din țara sa.

Suedia urmează să finalizeze o analiză a politicii sale de securitate până la sfârșitul lunii mai. Un oficial suedez a declarat anterior că națiunea și-ar putea face publică poziția mai devreme, în funcție de momentul în care Finlanda vecină o face.

”Am observat o schimbare majoră a opiniei publice în Finlanda în ultimele săptămâni. O majoritate clară a populației sprijină acum aderarea la NATO. … Parlamentul finlandez va discuta această chestiune în următoarele săptămâni, iar dacă majoritatea va afirma clar acest lucru, atunci procesul va continua. Apoi, depinde de cele 30 de state membre NATO cât de rapid poate fi procesul”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *