Patronii unuia dintre cele mai populare cluburi din Iași au ajuns la fundul sacului. Aceștia vând pe bani mărunți până și ultimele bunuri ale companiei prin intermediul căreia au administrat clubul Underground. Lichidatorii au scos la vânzare inclusiv mărcile înregistrate deținute de soții Diaconu, printre care Berăria Copou, Underground PUB sau Festivalul Iașul Medieval. Cu toate că au fost înființate alte societăți care să administreze clubul din centrul Iașului, acestea se cofruntă cu probleme financiare serioase, nici măcar facturile pentru energia electrică nefiind plătite
Patronii SC Berăria Copou SRL se confruntă cu grave probleme financiare. Soții Claudiu și Esmeralda Diaconu, asociați în cadrul firmei prin intermediul căreia a fost administrat clubul Underground, au ajuns la fundul sacului. Lichidatorii judiciari vând la licitație până și ultimele bunuri aflate în patrimoniul firmei și au scos la vânzare pe bani mărunți chiar și mărcile înregistrate deținute de firmă.
SC Berăria Copou SRL are de mai bine de trei ani o datorie neplătită de 559.510 lei. Asta în condițiile în care nu mai deține active și capitaluri proprii. Astfel, lichidatorul Business Support Solutions SPRL a scos la vânzare prin licitație mai multe mărci înregistrate care aparțin Berăria Copou SRL la un preț de pornire de 8.266 lei marca. Este vorba despre mărcile înregistrate: Dacon Emerald, Festivalul Iașul Medieval, Hanu’ cu Bere Sărărie, Radio Underground sau Underground The PUB.
„Cu activitatea clubului Underground eu nu mai am legătură”
Licitația va fi organizată pe data de 26 noiembrie și vor fi luate în considerare ofertele cele mai mari. Claudiu Diaconu susține că nu știe ce se va întâmpla cu mărcile înregistrate pe care le deține prin intermediul Berăria Copou SRL. Mai mult, acesta spune că s-a retras din administrarea clubului Underground.
„Nu știu ce se va întâmpla cu mărcile înregistrate rspective. Vor fi scoase la licitație de lichidatori. Cu activitatea clubului Underground eu nu mai am legătură, m-am restras din administrarea firmei”, a spus omul de afaceri ieșean Claudiu Diaconu.
Localul este administrat acum prin intermediul firmei Underground Pub SRL. În prezent, după retragerea lui Claudiu Diaconu din acționariat, clubul este administrat de Esmeralda Diaconu și Ileana Călinescu, în vârstă de peste 70 de ani. Cel mai probabil, Ileana Călinescu este mama sau mătușa Esmeraldei Liliana Diaconu, aceasta având în trecut numele de Călinescu.
Nu au mai plătit nici facturile la curent pentru club
Una dintre primele acțiuni pentru recuperarea banilor de la Underground PUB SRL a fost făcută chiar de E.ON, care a obligat în instanță firma să plătească facturile restante încă de anul trecut.
„Admite în parte cererea de valoare redusă formulată de reclamanta E-ON Energie România în contradictoriu cu pârâta Underground PUB SRL. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 5404,63 lei – contravaloarea energiei electrice furnizate și facturate în perioada 09.10.2018 – 14.12.2018, precum și a sumei de 125,75 lei – dobânda contractuală penalizatoare aferentă facturilor emise în perioada 09.08.2018 – 14.12.2018, calculată pâna la 08.02.2019”, se arată în pronunțarea magistraților de la Judecătoria Iași.
Asta se întâmplă în condițiile în care Esmeralda Diaconu a cerut luna trecută în instanță intrarea în insolvență a Underground Pub Srl. Cererea de intrare în insolvență a fost depusă la Tribunalul Iași pe 17 octombrie. Underground Pub SRL a fost înființată în anul 2013, în perioada în care fosta SC Berăria Copou SRL se apropia de faliment.
Numeroase falimentări scandaloase avute la activ
Soții Diaconu au o lungă listă de firme falimentate la activ. În ultimii trei ani, Claudiu și Esmeralda Diaconu s-au grăbit să închidă toate firmele, apelând la proceduri de insolvență și faliment. Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Economice au efectuat în urmă cu aproape 4 ani percheziții la firmele controlate de familia Diaconu. La acea perioadă s-a arătat că soții ar fi folosit o suveică formată din 4 firme pentru a crea un circuit financiar menit să înșele bugetul statului. Firmele au fost cedate mai apoi în numele unor persoane fără adăpost, care nu puteau răspunde în fața legii. La câteva luni după descinderi, Claudiu Diaconu a plătit integral prejudiciul de 500.000 lei, în speranța că va scăpa de acuzațiile penale.
De precizat și faptul că, pentru a salva marca Dacon Emerald, Claudiu și Esmeralda Diaconu au schimbat numele firmei în SC Trade Tex Impex SRL, care a înregistrat în momentul falimentului datorii de circa 2 milioane euro. Claudiu Diaconu sau Esmeralda Diaconu mai figurează în acționariatul unor firme precum Klarion Invest, Intersoho Globinvest, Klauderman Globinvest, Esco House SRL sau Pink Invest.
un shobolan