Prima pagină » Local » Filmul unui jaf comis la Mănăstirea Hadâmbu! Ieșeanul a deschis cutia milei cu o cheie potrivită! Cu banii luați a mers și a stat la un hotel din centrul Iașului! GALERIE FOTO

Filmul unui jaf comis la Mănăstirea Hadâmbu! Ieșeanul a deschis cutia milei cu o cheie potrivită! Cu banii luați a mers și a stat la un hotel din centrul Iașului! GALERIE FOTO

22 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Pedeapsa divină mai are de așteptat! Deocamdată a venit pedeapsa lumească pentru un recidivist acuzat că a spart o celebră mănăstire din județul Iași! Ce decizie au luat judecătorii în privința hoțului care a ajuns la cutia milei!

Un individ a fost pedepsit de judecătorii ieșeni pentru furt calificat. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Alin Ginel Gadarașcu la 2 ani și 10 luni de închisoare, după ce acesta a spart Mănăstirea „Nașterii Maicii Domnului” Hadâmbu. În plus, individul de 30 de ani a primit și o amendă de 2.490 de lei. Cel care a descoperit jaful a fost administratorul mănăstirii, iar suspectul a fost prins cu ajutorul camerelor de luat vederi

Pedeapsa divină mai are de așteptat! Deocamdată a venit pedeapsa lumească pentru un recidivist acuzat că a spart o celebră mănăstire din județul Iași! Astfel, la finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Alin Ginel Gadarașcu la 2 ani și 10 luni de închisoare și o amendă de 2.490 de lei, pentru furt calificat. Judecătorii au luat în calcul și alte condamnări primite anterior de Gadarașcu la Judecătoria Brăila și Judecătoria Cluj-Napoca.

„Instanța ia act de renunțarea persoanei civile Mănăstirea «Nașterii Maicii Domnului» Hadâmbu, prin reprezentant, la pretențiile civile. Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 200 de lei, reprezentând parte din prejudiciul cauzat persoanei vătămate. Dispune confiscarea de la inculpat a bunurilor ridicate de la acesta, respectiv o șurubelniță electrică de culoare roșie marca Panzer, cu încărcător, o șurubelniță cu mâner de culoare galbenă și o cheie tubulară de bujie”, au precizat magistrații ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Alin Ginel Gadarașcu, acuzat că s-a înfruptat din cutia milei

Procesul lui Alin Ginel Gadarașcu (30 de ani) a început pe 21 iulie 2020. Atunci, procurorii l-au acuzat de furt calificat.

„Pe 30 iunie 2020, agenții din cadrul Secției II de Poliție Rurală au fost sesizați prin plângere de către G.N., în calitate de administrator al Mănăstirii Schitu Hadâmbului, din satul Schitu Hadâmbului, despre faptul că, pe 29 iunie 2020, în jurul orei 14:20, un bărbat necunoscut a pătruns în incinta mănăstirii și, profitând de faptul că era singur, a forțat sistemul de închidere a cutiei milei, iar, din interior, a furat aproximativ 2.000 de lei”, au menționat anchetatorii ieșeni.

Oamenii legii au ridicat imaginile de pe camera de supraveghere situată în interiorul mănăstirii.

„Din cuprinsul procesului-verbal de vizionare a înregistrărilor video rezultă că, pe 29 iunie 2020, în jurul orei 14:20, inculpatul, fiind îmbrăcat cu un tricou de culoare albă, având pe partea anterioară inscripția «Adidas», și pantaloni scurți de culoare albastru deschis, a pătruns în incinta bisericii și, profitând de faptul că nu se afla nicio persoană de față, s-a deplasat la cutia milei, unde a forțat sistemul de închidere și, folosindu-se de o cheie potrivită, a deschis capacul acesteia. Inculpatul sustrage mai multe bancnote din interiorul cutiei pe care, din cauza stării de agitație, le scapă pe podea. Folosindu-se de ambele mâini, inculpatul sustrage din interiorul cutiei bancnotele și le pune în rucsacul pe care acesta îl avea lăsat pe un scaun din apropiere, după care revine și culege de pe podea și celelalte bancnote scăpate anterior”, au adăugat anchetatorii.

Spovedania ieșeanului în fața procurorilor

În urma sesizării făcute de administratorul Mănăstirii Hadâmbu, polițiștii l-au prins pe Alin Ginel Gadarașcu în Gara Iași. Acesta a fost identificat după imaginile de pe camera de luat vederi. Ieșeanul a fost ridicat și dus la audieri. Acolo, acesta a recunoscut parțial comiterea infracțiunii.

„Pe 29 iunie 2020, am mers cu o mașină de ocazie la Mănăstirea Schit Hadâmbu, fără a avea vreun motiv special. Am ajuns în jurul orei 12:30 și am intrat în biserică, mi-am lăsat ghiozdanul pe un scaun, după care am ieșit. În biserică nu era nicio persoană și nici în curtea acesteia, așa că am mers la cutia milei. Am folosit o cheie de mobilier pe care o aveam asupra mea și a deschis capacul cutiei milei. Am deschis de mai multe ori capacul pentru că îmi plăcea, dar, la un moment dat, cheia s-a rupt în sistemul de închidere. După ce am deschis cutia, am constatat că, în interior, sunt doar 12 lei, pe care i-am luat, pentru că îmi era foame. Am pus banii în rucsac și am plecat cu o mașină de ocazie către Iași”, a declarat individul de 30 de ani.

Acesta a adăugat că, în noaptea de 29 spre 30 iunie 2020, a dormit la un hotel din centrul Iașului, plătind suma de 160 de lei, pe care ar fi scos-o din contul personal. Astfel, individul a recunoscut că a luat bani din cutia milei din interiorul Mănăstirii Hadâmbu, dar că nu este de acord cu prejudiciul stabilit în cauză, de 2.000 de lei. Însă magistrații au vizionat imaginile de pe camera de luat vederi și au constatat că individul a scos diverse bancnote din cutia milei, acestea fiind de culori diferite, nicidecum bancnote de câte un leu, așa cum susține el. Mai mult, casierul Mănăstirii Hadâmbu a depus la dosar procese-verbale în care se menționează că, în perioada respectivă, în cutia milei se adunau în jumătate de lună între 700 și 2.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024