Prima pagină » Titlurile zilei » Filmul unui eșec de răsunet pentru DIICOT Iași! Cum s-a ajuns de la percheziții cu mascați la un fiasco total! Ieri după-amiază, judecătorii au intervenit decisiv!

Filmul unui eșec de răsunet pentru DIICOT Iași! Cum s-a ajuns de la percheziții cu mascați la un fiasco total! Ieri după-amiază, judecătorii au intervenit decisiv!

30 dec. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Titlurile zilei

Dosarul privind perchezițiile care au avut loc în Primăria Iași se dovedește a fi unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria recentă a DIICOT Iași. Ieri, 29.12.2022, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au revocat integral controlul judiciar impus pentru 12 dintre acuzații din dosar, inclusiv pentru primarul Mihai Chirica. Procurorii au deschis acest dosar, susținând că ar fi fost construit un etaj suplimentar peste Hala Centrală, când, în realitate, acest lucru nu s-a întâmplat

„Câți primari au avut parte de un asemenea «circ», cu 56 de procurori, polițiști și mascați?! Cine repară tot deficitul de imagine creat Iașului, primăriei și mie? De ce este nevoie de un asemenea exercițiu?”, a declarat, ieri după-amiază, primarul Mihai Chirica. Cel mai probabil va urma o reacție a procurorilor

” Este o victorie a adevărului”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă ieri după amiază.

Filmul dosarului „Veranda” va rămâne cu siguranță un eșec de proporții pentru Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Iași. Această structură va avea grave probleme de imagine, având în vedere că aici lucrează unii dintre cei mai buni profesioniști specializați în combaterea infracțiunilor specifice DIICOT: trafic de droguri, trafic de persoane, proxenetism, infracțiuni informatice, infracțiuni economice grave, terorism etc. În ultima vreme, DIICOT Iași a renunțat destul de mult la obiectivul pentru care a fost creată această structură și a deschis tot felul de dosare care, în general, sunt de competența Parchetului de pe lângă Judecătorie sau a DNA. Acum, urmărind filmul dosarului „Veranda”, se poate observa cu ușurință că eșecul este unul greu de reparat.

Percheziții fără precedent în Primăria Iași

Totul a început pe data de 14 decembrie 2022, puțin după ora 08:00. Brusc, peste 50 de angajați de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au înconjurat clădirea Primăriei Iași. Conform unor prime surse, a fost vorba de percheziții legate de Arhivă, Urbanism şi Registratură. Astfel, în câteva minute, toate evenimentele din acea zi ce trebuiau să aibă loc la Primăria Iași au fost anulate, instituția fiind împânzită de oamenii legii, dar și de jurnaliști. Au urmat ore întregi de așteptare, dar și de incertitudine.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B, pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat, cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari, care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism”, menționau procurorii.

Procurorii au descins, astfel, în 24 de locații, într-un dosar cu mai multe capete de acuzare.

Au căutat, dar nu au găsit nimic

Fiecare declarație și fiecare gest au fost surprinse de reporterii BZI, aflați de la primele ore la fața locului. Anchetatorii au căutat ore în șir printre documente, au răscolit sălile, însă fără succes, deoarece nu au găsit nimic. În tot acest timp, angajații instituției, în frunte cu primarul, așteptau. Spre sfârșitul zilei, până la miezul nopții, mai mulți funcționari din Palatul Roznovanu, împreună cu primarul Mihai Chirica, dar și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, au fost audiați.

În urma perchezițiilor, primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a fost dus miercuri la audieri. Acesta era însoţit de avocat. La ieşirea din sediul Primăriei, Chirica le-a spus jurnaliștilor că merge să dea declaraţii procurorilor DIICOT, afirmând că nu are nicio teamă.

La audieri au fost duşi mai mulţi angajaţi din Primărie. Trei şefe ale Serviciului Juridic s-au numărat printre persoanele care au fost audiate, Cristina Oțeleanu, director al Direcției Juridice, Doina Florescu, fosta șefa de la Juridic, Mihaela Pintilie, din cadrul aceluiași departament, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, un om de afaceri ieșean, Alexandru Mustiață, arhitect șef, Mircea Nedelcu, angajat GIS Cadastru în Primăria Iași.

Primarul Mihai Chirica, inculpat în dosarul DIICOT

În cursul zilei de 14 decembrie 2022, DIICOT a audiat, în total, 30 de funcționari din administrația publică locală, în frunte cu Mihai Chirica. Acuzațiile procurorilor erau grave și făceau referire la afacerile imobiliare din ultimii ani, ce ar fi fost girate de factorii decidenți din Palatul Roznovanu. Primarul Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar, timp de 60 de zile și a primit interdicție să mai comunice cu angajații de la Urbanism.

„S-a extins cazul din 2020, al domnului Zămosteanu, tot pe probleme legate de urbanism. Același blestem care urmărește de multă vreme situația din Iași. Mi s-a adus calitatea de suspect, apoi cea de inculpat în acest dosar și va trebui să interacționez mai puțin cu Direcția de Urbanism și cu cei care lucrează în zonă. Am interdicție să comunic cu cei care se ocupă de urbanism. Există o oarecare dezamăgire, ca să spun așa, pentru că nu este așa cum se vorbește, iar lucrurile astea se vor demonstra în instanță. Oboseală și puțin cam mult stres pentru această situație”, a transmis Mihai Chirica după audieri.

În dosarul DIICOT, Elena Herțanu, angajată la Direcția de Urbanism în cadrul Primăriei Iași, a obținut, la rândul ei, calitatea de suspect, iar Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local, aceeași calitate de suspect pentru abuz în serviciu.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, s-a apărat

Pe parcursul zilei de 15 decembrie 2022, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a organizat o conferință de presă, unde a oferit următoarele precizări referitoare la audierile ce au avut loc cu o zi înainte.

„Este vorba despre un subiect fierbinte ce a atras atenţia întregii ţări. Este foarte neplăcut pentru instituţia noastră. În calitate de primar, semnez şi emit documente administrative, în jur de 7.000 pe an. Instituțiile statului trebuie să îşi facă datoria. Calitatea mea a fost cea de suspect, motivată de semnarea tuturor autorizațiilor de construire.

Modalitatea de acţiune a fost una foarte vizibilă. În cursul zilei de ieri (n.r. – 14 decembrie 2022), tot aparatul administrativ de conducere a fost chemat la audieri. Tot departamentul de Urbanism. Cel ce este vinovat trebuie să plătească! Nu am nici cea mai mică emoţie pentru nimic! Știu foarte clar ce şi cum fac. În spatele meu sunt 600 de persoane, iar eu sunt doar un demnitar. Este vorba de imaginea întregului oraş!”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Desigur, atât primarul Mihai Chirica, cât și ceilalți inculpați au contestat imediat deciziile magistraților, respectiv măsura controlului judiciar.

Tribunalul Iași a emis în mod nelegal mandatele de percheziție?

În contextul în care toți inculpații au contestat controlul judiciar, dosarul a ajuns pe data de 16 decembrie la Tribunalul Iași. Cu această ocazie, avocatul a invocat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Iași, raportată la faptul că unul dintre inculpații pe care îi reprezenta este avocat. Practic, prin această solicitare a avocatului, toate mandatele de percheziție emise de Tribunalul Iași sunt nule. În concret, instanța care trebuia să emită mandatele de percheziție este Curtea de Apel Iași, potrivit susținerilor făcute la momentul respectiv de avocatul ieșean Cătălin  Boacnă.

La scurt timp, pe data de 20 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Iași au constatat că dosarul în care au emis aproximativ 40 de mandate de percheziție domiciliară pe numele primarului și al directorilor din Primăria Iași nu trebuia judecat de ei. Astfel, acesta a trecut de la Tribunal la Curtea de Apel Iași.  Judecătorii de la Tribunal au înțeles eroarea în momentul în care au început să analizeze cererile de ridicare a controlului judiciar impus acuzaților.

Toţi acuzaţii au scăpat de controlul judiciar impus de DIICOT

Pe data de 22 decembrie 2022, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași. Au venit Sărbătorile, iar abia pe data de 28 decembrie a avut loc judecata, ambele părți luptându-se pentru o decizie favorabilă. În mod surprinzător sau nu, toţi acuzaţii au scăpat de controlul judiciar impus de DIICOT.

Pe data de 29 decembrie, după ce hotărârea a fost amânată inițial, acuzații din dosarul „Veranda” au reușit să scape de controlul judiciar. Judecătorii au revocat controlul judiciar impus de DIICOT şi au ridicat integral toate interdicțiile care au fost stabilite de către procurorii DIICOT Iaşi. După pronunțarea judecătorilor a venit și prima reacție din partea a doi avocați cunoscuți în Iași.

„Hotărârea pronunțată astăzi de Curtea de Apel Iași este o dovadă clară a faptului că justiția este independentă și funcționează în spiritul dreptății. Practic, instanța a constatat că nu contează interpretările subiective ale acuzatorului, ci doar probele din dosar. Am reușit să demonstrăm că acțiunea Ministerului Public a fost cu totul greșită. Cred cu tărie în nevinovăția celor pe care îi reprezint în acest dosar.

În cazul de față nu există probe care să ateste că s-ar fi comis vreo infracțiune. Măsura controlului judiciar era excesivă și nu urmărea un scop proporțional cu ceea ce ar fi făcut greșit în concret inculpații. Prin aceste acțiuni au de suferit Iașul și, implicit, ieșenii și ar trebui să fie un semnal de alarmă care să dea de gândit tuturor actorilor din scena juridică”, a menționat avocatul Cătălin Boacnă.

Și avocatul Daniel Atasiei și-a exprimat punctul de vedere vizavi de această situație.

„Este o decizie absolut corectă și normală, raportat la acuzațiile care au fost formulate în dosar și la lipsa evidentă a unor minime probe. Ne-am exprimat argumentele în fața judecătorului, le-a exprimat și procurorul DIICOT și s-a stabilit clar cine a avut argumente întemeiate în această poveste. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e respectarea unui real act de justiție.

Urmează să ne facem apărările și în dosar. A fost o încercare a procurorului de a-l pune pe primar sub control judiciar, însă încercarea asta a eșuat și au fost înlăturate toate obligațiile. După ce se va finaliza acest dosar și după maniera în care se va finaliza, domnul primar va decide dacă este dispus să apeleze și la alte căi permise de lege”, a declarat avocatul Daniel Atasiei.

Mesajul transmis de edilul Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a transmis un mesaj ieșenilor, având în vedere povestea complicată în care numele său a fost implicat, punând accent pe faptul că până acum nu a cunoscut primari care să fi avut parte de un asemenea „circ”, cu 56 de procurori, polițiști și mascați.

„La finele acestui an atât de complicat și după decizia pozitivă a magistraților Curții de Apel Iași sunt optimist față de perspectiva statului de drept, dar extrem de dezamăgit de felul în care funcționează unele instituții ale statului român, cu atât mai mult cu cât este vorba de instituții chemate să facă justiție și dreptate în țara noastră. Este a doua oară în acest an când judecătorii desființează integral măsurile abuzive de control judiciar ce au fost luate de unii procurori!

Oare câți primari din țara noastră nu au dosare penale construite pe zvonuri și lipsă de înțelegere a actului administrativ, așa cum e în cazul meu?! Oare este vreun primar în țara noastră care să nu aibă dosare penale? Dar, pe de altă parte, câți primari au avut parte de un asemenea «circ», cu 56 de procurori, polițiști și mascați?! Cine repară tot deficitul de imagine creat Iașului, primăriei și mie? De ce este nevoie de un asemenea exercițiu?”, a declarat Mihai Chirica.

Într-un final, edilul le-a urat tuturor cetățenilor „la mulți ani”, făcând trimitere la sistemul de justiție din România.

„Cred că România mai are câțiva pași importanți pentru a clădi un sistem de justiție respectat de statele democratice ale lumii, în care vinovații să plătească, iar actul de justiție să respecte Constituția țării, drepturile omului, fără ingerința unor elemente subiective și fără politică. Eu, dacă fac un rău cuiva, trebuie să plătesc. Așa este corect.

Dacă cineva îmi face rău mie, plătește? Și cum? «Eu» nu înseamnă Mihai Chirica, ci orice cetățean al acestei țări, care poate suferi o nedreptate. Voi respecta întotdeauna legile și statul de drept! Am jurat pentru asta! Dar totodată vă promit că, atât în calitate de primar, cât și de om politic, voi veghea ca lucrurile să meargă pe drumul corect, așa cum s-a manifestat și Curtea de Apel Iași! La mulți ani tuturor!”, a adăugat Mihai Chirica.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *