Filmul tunului imobiliar tras de Bogdan Crucianu, consilier local PSD. Primăria Iași a refuzat o ieșeancă care a vrut să concesioneze un teren în zona C.A. Rosetti. Combinația era deja făcută pentru consilierul local PSD, Bogdan Crucianu. A încheiat contractul și acum vrea să construiască un bloc cu 4 etaje. Vecinii sunt nemulțumiți pentru că zona este de case. Ieri, arhitectul-șef a lăsat de înțeles că proiectul consilierului local este exagerat
Filmul tunului imobiliar tras de Bogdan Crucianu, consilier local PSD, arată cum se fac afacerile în municipiul Iași. În luna decembrie a anului trecut, Primăria Iași organizează o licitație pentru concesionarea unui teren de 542 metri pătrați, situat pe strada Radu Mihai, nr. 3. Amplasamentul este localizat în spatele unei clădiri construite pe bd. C.A. Rosetti, chiar lângă vulcanizarea Safe Wheels. Atât clădirea, cât și vulcanizarea aparțin lui Bogdan Crucianu. Binînețeles, consilierul local a câștigat licitația. Trebuie să plătească aproape 4.000 euro/an. Contractul are o valabilitate de 49 de ani. Numai că interesați de terenul Primăriei erau și alți proprietari de pe strada Radu Mihai. Au fost reduși la tăcere printr-o metodă foarte simplă. Acum, Bogdan Crucianu vrea să construiască un bloc cu 4 etaje. La bulevard a primit o autorizație pentru două etaje, iar recent a fost autorizat să ridice încă un nivel.
Filmul tunului imobiliar tras de Bogdan Crucianu, consilier local PSD, scoate la iveală intențiile vecinilor
Din acest tun imobiliar se observă clar că Bogdan Crucianu a avut beneficii din poziția de consilier local PSD. Asta, după ce pe data de 2 mai 2019, Raluca Alexandra Gheorghiu și-a manifestat interesul pentru achiziționarea terenului.
„Vă scriu din dorința de a afla care sunt pașii și posibilitatea de a concesiona sau achiziționa terenul aflat în proprietatea Primăriei Iași în zona Rufeni 12 / strada Radu Mihai, nr. 1, zona Podu de Fier. Terenul se află în spatele casei noastre și este liber de câțiva ani, anterior a fost construită o casă fără autorizație de către cineva și dărâmată de autorități. Vă rog să mă ajutați cu indicarea autorității către care trebuie să ne îndreptăm pentru a afla procedura legală, ce costuri există și dacă terenul poate fi concesionat sau achiziționat. Ne interesează pentru o construcție individuală sau spațiu verde și nu avem niciun interes comercial”, se arată în adresa trimisă Primăriei.
Pe data de 23.05.2019 vine răspunsul primăriei, de la Serviciul de Administrare Spații Comerciale, Terenuri și alte bunuri. Nu este concludent, nu spune dacă se poate sau nu.
„Pentru a da curs solicitării dumneavoastră se impun verificări asupra situației juridice a terenului solicitat, a litgiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată, respectiv dacă nu este revendicat sau retrocedat, precum și o evaluare de către o persoană autorizată”, au transmis oficialii Primăriei.
Funcționarii s-au făcut că plouă, au tras de timp, pentru ca terenul să ajungă la Bogdan Crucianu
Contactată de reporterii BZI, Raluca Gheorghiu a precizat că terenul era insalubru și colcăia de șobolani.
„Eu am vrut să extind curtea mea cu spațiu verde. Voiam să fac și o mică terasă. Erau multe gunoaie, șobolani care veneau în curtea mea. Pe cheltuiala mea am făcut lucrări de dezinfecție. Când am solicitat terenul, timp de trei luni, funcționarii spuneau că nu au identificat terenul. Asta a însemnat alte chetuieli pentru mine, cu măsurători și altele”, a povestiti proprietara din strada Radu Mihai.
Povestea continuă cu ședința ordinară de Consiliu Local din luna septembrie 2019. Pe ordinea de zi a fost prezent proiectul de hotărâre privind scoaterea la licitație a terenului. Pentru ca schema să fie sigură, Mihai Gavril, consilier local și coleg de partid cu Bogdan Crucianu, a propus un amendament prin care terenul poate fi folosit doar pentru edificarea unei construcții cu „funcțiuni comerciale sau servicii profesionale”. Așadar, Raluca Gheorghiu nu mai avea loc, pentru că nu era interesată să construiască. A primit ca bonus și un răspuns halucinant.
„Mi-au spus că au aprobat pentru că acolo se vor crea locuri de muncă”, a mai spus Raluca Gheorghiu.
Între timp, Bogdan Crucianu a tasat terenul, dar lucrările au afectat casele din jur. Faianța din baie a crăpat din cauza vibrațiilor.
Proiectul lui Bogdan Crucianu a intrat în dezbatere publică, ocazie cu care vecinii au desființat inițiativa
În cursul zilei de ieri, proiectul imobiliar al lui Bogdan Crucianu a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice. Pe suprafața de 542 metri pătrați, Bogdan Crucianu a propus construirea unui imobil cu regimul de înălțime S+P+4E. Procentul de ocupare a terenului va fi de 50 la sută, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului este 2.50. Asta înseamnă că suprafața desfășurată construită a clădirii va fi de 1.355 metri pătrați. Proiectul a fost inițiat prin societatea Safe Wheels Invest SRL. La o suprafață utilă de aproximativ 1.000 metri pătrați, clădirea poate fi vândută și cu 1,5 milione euro. Vecinii prezenți la dezbatere au desființat cu argumente inițiativa consilierului local PSD.
„Acolo este o problemă destul de mare. Dacă se va construi, cum vor intra mașina de la salubritate, de la pompieri. Accesul este foarte îngust. Singurul acces este prin fundac. Pe toate laturile terenului sunt clădiri rezidențiale cu maximum 2 etaje. Ne este afectată viața cu această construcție. Să facă P+1”, a precizat Carmen Andreescu.
S-a mai atras atenția că, în cazul în care clădirea va avea funcțiunea de birouri, este estimat un număr de 60 de angajați. Autoturismele personale, chiar dacă vor fi parcate în subsolul clădirii, vor paraliza traficul din zonă.
Arhitectul-șef a strâmbat din nas când a văzut proiectul lui Bogdan Crucianu din zona foarte aglomerată
Prezent la dezbatere, Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al primăriei, și-a dat seama că cerințele lui Bogdan Crucianu sunt exagerate. Chiar și așa, a transmis că proiectul va fi rediscutat după ce planșele vor fi detaliate.
„Pentru a stabili modul în care se va desfășura circulația în zonă, vom cere un punct de vedere și din partea Comisiei de Circulație. Reclamanții au dreptate. E mult acolo. Beneficiarul trebuie să ne prezinte o soluție exactă, pentru a vedea exact ce vrea să facă acolo. Să vedem câte locuri de parcare are, tot. Trebuie să vedem tot în detaliu”, a anunțat arhitectul-șef.
În consecință, proiectul va fi dezbătut după realizarea modificărilor. Apelat telefonic, Bogdan Crucianu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Terenul de la Primărie a devenit depozit de pneuri și loc pentru distracții săptămânale
Acum, terenul luat de la Primăria Iași este folosit ca depozit pentru pneuri și alte materiale de construcții. Săptămânal, Bogdan Crucianu este observat pe teren organizând petreceri împreună cu mai mulți prieteni de pahar. Bogdan Crucianu are mai multe surse de venit. Prin societatea Safe Wheels Invest SRL a deschis o vulcanizare pe bulevardul C.A. Rosetti. Cifra de afaceri a firmei din 2018 arată încasări de 1,8 milioane lei, profit de 192.578 lei, datorii de 95.582 lei, cu un singur angajat. Bogdan Crucianu încasează salarii și de la Casa de Cultură a Studenților, din funcția de director. În mai multe cercuri, lasă impresia că nu ar avea aspirații politice, dar este greu de crezut că nu va încerca să prindă un nou mandat de consilier local.