Prima pagină » Titlurile zilei » Filmul tragediei! Vatmanul care a murit în tramvai la Metalurgiei anunțase cu două ore înainte că se simte rău! Chiar și așa, l-au trimis pe traseu, punând sute de călători în pericol: „Dacă intervenea dispecerul, totul putea fi evitat” – FOTO

Filmul tragediei! Vatmanul care a murit în tramvai la Metalurgiei anunțase cu două ore înainte că se simte rău! Chiar și așa, l-au trimis pe traseu, punând sute de călători în pericol: „Dacă intervenea dispecerul, totul putea fi evitat” – FOTO

03 ian. 2024, 02:00, 19 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Ioan Vizitiu lucra de 3 săptămâni singur pe traseu la CTP când s-a întâmplat nenorocirea. Chiar în seara zilei de 31 decembrie 2023, vatmanul a murit în stație la Metalurgiei, deși anunțase dispeceratul că nu se simte bine

Colegii bărbatului de 56 de ani au observat că mergea foarte încet cu tramvaiul prin oraș și și-au ridicat mai multe semne de întrebare. Înainte de ora 17:00 a ajuns la rondul de la Tătărași, când i-a spus unui coleg că se simte rău și ar vrea să se retragă. Însă acesta a rămas pe traseu, iar la stația de la Pod Metalurgie nu a mai reușit să plece niciodată.

Vatmanul a murit în stație la Metalurgiei

Ioan Vizitiu era proaspăt angajat la companie, la vârsta de 56 de ani, iar după ce a terminat perioada de integrare, a fost scos singur pe traseu. Totuși, nimeni nu se aștepta la un astfel de incident chiar în noaptea de 31 decembrie.

„În noaptea respectivă eram de tură la depou, eu preluam vagoanele, le duceam unde e nevoie, nu eram pe traseu. După ora 18:00 am ajuns și eu acolo. Înaintea mea plecase colegul din tura de zi să ia vagonul, însă s-a prelungit totul și a trebuit să merg eu. Când am ajuns, era deja echipajul de ambulanță acolo, încercau să îl resusciteze. Din păcate, am asistat la momentul în care s-a constatat decesul.

El făcuse un preinfarct de fapt, iar pe traseu, când a ajuns la pod Metalurgie, a făcut infarct. Fix când a ajuns în stație, parcă Dumnezeu a vrut, a oprit și atunci a deschis ușile, s-a rezemat de scaun și a început să cadă ușor. A intervenit un călător, au ajuns și alți colegi, l-au scos din cabină, l-au pus jos, i-au făcut respirație gură la gură, masaj cardiac, până a ajuns ambulanța. Când am ajuns eu acolo, era și familia lui, așteptam să vadă ce se întâmplă, ba chiar un șofer de autobuz a venit rapid că era rudă cu vatmanul. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru el”, a precizat Cristian Teșan, vatman la CTP.

La fața locului, oamenii i-au oferit primul ajutor, însă, din păcate, a fost prea târziu pentru el.

„Vatmanul avea 56 de ani, nu știam dacă avea ceva probleme de sănătate. El lucra numai de 3 săptămâni singur la stradă, a fost o săptămână în aspiranție, când mergea cu un alt vatman pe traseu. Este mare păcat ce s-a întâmplat, dar, din punctul meu de vedere, dispecera de la Dacia are o mare parte din vină pentru că nu a intervenit”, a mai spus vatmanul.

Tragedia putea să fie evitată

 echipaj ambulanță

Echipajul de la ambulanță au încercat manevrele de resuscitare timp de o oră

Vizitiu Ioan începuse să acuze probleme de sănătate de prin jurul orei 16:00. Colegii săi au observat ceva ciudat a modul în care merge acesta cu vagonul pe stradă și au mers să îl întrebe ce s-a întâmplat. Totuși, când i-a comunicat și dispecerului faptul că nu se simte bine, nu s-a luat vreo măsură și a mers din nou pe traseu, pentru ultima dată.

„După ce am luat vagonul 443, am aflat toată povestea, ce s-a întâmplat. Un coleg de-al meu l-a văzut pe traseu că se simțea rău înainte cu o oră și ceva să se întâmple incidentul. El mergea foarte încet, iar din spate l-a ajuns un coleg cu tramvaiul pe la Tătărași, ajuns la rond i-a spus dispecerei că se simte rău, se duce până la Dacia și se retrage la Gară. A ajuns la depoul de la Dacia, din nou mergea foarte încet.

Acolo, el i-a spus dispecerei că se simte rău și nu mai poate continua pe traseu, ba chiar a intervenit și un coleg care a spus același lucru, că merge încet și ar trebui să nu mai iasă pe traseu. La care dispecera de la Dacia, foarte calmă, i-a spus să se mai ducă o dată până la Tătărași că și așa se retrage după, deci foarte nepăsătoare. În fișa postului ei scrie negru pe alb: în momentul în care un vatman sau conducător auto anunță că se simte rău, anunță dispeceratul central, în caz mai grav sună la 112 și solicită salvare, se retrage vagonul și nu îi permite să plece. Dumneaei nu a făcut niciun pas dintre acestea, astfel ar fi putut, poate, să fie evitată tragedia”, povestește Cristian Teșan.

În momentul de față, compania nu a confirmat dacă va porni o anchetă internă pentru a verifica cele întâmplate.

Vatmanul care a murit în stație la Metalurgiei anunțase că se simțea rău, însă nu a fost băgat în seamă. Colegii au rămas profund afectați de cele întâmplate și se gândesc că ar fi putut să fie salvat.

Comentarii
  • Nedelcu Verginia

    Compania CTP Iasi, este intr-o buda maxima, incepand de la excrocu de Chirica care o conduce din umbta si terminand cu seful ala chior care-i la butoane. N-au angajati, tramvaiele noi stau prin depou gara, salarii de cacat si de aici pleaca presiunea pe angajatii actuali. O sa vedeti ca nimeni nu-si asuma moartea vatmanului. Normal, la noi mortul este de vina. Condoleante.

  • Trebuia sa sune la 112 chiar vatmanul, din pacate nu a facut acest lucru si l-a costat viata. Bine ca nu s-a intamplat o nenorocire mai mare. Dispecera nu are pregatirea necesara sa discearna ce inseamna „un caz mai rau” ca sa anunte 112. Si suna foarte ambiguu „caz mai rau”, trebuie detaliate aceste cazuri ca dispecerii sa stie clar. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • Dispecera trebuie cercetata. Nu poti trimite pe traseu un om bonav. Se putea termina cu un adevarat carnagiu în Iași; masini distruse, oameni omorâți, copii rămași fără părinți și toate astea din cauza unei dispecere.

    Dispecera poarta vina, trebuie dată afara si cercetată disciplinar și penal.

  • Dumnezeu sa-l ierte pe vatman! Cine a scris ca dispecera nu discerne/ daca a-ti citit bine articolul,scrie în fișa postului ei ce are de facut. Ea este vinovata 100%. Eu ca familie aș da în judecată pe toti din CTP. Sa plăteasca .

  • Dispecera intradevar nu are pregatirea necesara sa discearna dar putea sa anunte superiorii eventual.Vatmanul adica ,,omul,, a tras de el cat a putut ca ,,oamenii,, adica cei care calatoresc cu tramvaiul si participantii la trafic sa fie in regula.In momentul angajarii si periodic la angajti li se face control medical conform legii.Ca intotdeauna ,,mortul,, e de vina .Ganditi-va ca si calatorii puteau pati ceva ….

  • Dispecera intradevar nu are pregatirea necesara sa discearna dar putea sa anunte superiorii eventual.Vatmanul adica ,,omul,, a tras de el cat a putut ca ,,oamenii,, adica cei care calatoresc cu tramvaiul si participantii la trafic sa fie in regula.In momentul angajarii si periodic la angajati trebuie facuta medicina muncii care presupune investigatii medicale obligatoriu conform legii .In momentul in care unui sofer respectiv in acest caz ,vatman care are raspunderea a zeci de oamnei spune clar ca ii este rau nu are ce cauta pe traseu.Conducerea CTP trasa la raspundere !

  • Cum sa nu stii ca avea probleme medicale, cand singuri spuneti ca era proaspat angajat ?
    Sau fisele alea se fac la misto ?
    Sau poate a mituit pe cineva din compania de transport sa treaca peste aspectele medicale problematice ?
    Cine a luat spaguta ??
    Este interesant de cercetat de ce a murit un om de varsta a doua, fara sa fi stiut ceva sefii sau colegii sai.
    Dumnezeu sa il ierte !!!

  • Dispecera trebuie data afara. Scrie clar in fisa postului ca era treabaei, mai ales că bietul vatman a si anuntat ca nu se simte bine. Daca dispecera era profesionista, retragea vatmanul de pe traseu si acum mai mult ca sigur câ acel om trăia.
    Dar dispecera nu a vrut sa piatda puncte in fata sefului si de aia a tinut vatmanul in cursa.
    Sa- i fie desfacut contractul de munca la dispeceră si trimisa urgent in judecată !

  • Controalele alea denumite ” siguranta circulatiei ” nu se mai fac ? Vorbim totusi de siguranta celor care se urca intr-un tramvai , platesc un bilet si vor sa circule in siguranta !
    ACUMA , de… toti am dorit invatamant privat si relatii , poate medicul nu a fost la toate cursurile … Daca suntem idioti …. asteptam selectia naturala !
    Despre empatie , nu avem ce sa spunem : cand un om spune ca ii este rau, oricum nu -l credem !

  • Vizitele meducale sant o minciuna acum! Se fac de ochii lui , se bifeaza la dosar atat! Mergeti la zenmed ( unde fac majoritatea transportatorilor de persoane) si vedeti cum se fac fisele medicale pe repede inainte!

  • Oameni buni, infarctul este ca un cutremur, nu poate fi anticipat. Chiar daca suna la 112, nu mai aveau ce sa faca. Aveti mare grija la ce mancati, cat fumati si cat alcool beti daca vreti sa prindeti pensia.

  • daca se simtea rau cu cateva ore inainte si ajungea la timp la spital, poate se putea face ceva; nu toate infarctele sunt urmate de deces

  • 9mul ăla a murit cu zile! ; 1. Nu avea ce cauta, lucra in asemenea loc de munca, cu stres maxim daca era cu probleme, deci 100/% vinovati cei cu avizul medical..2. Daca omul se plangea de 2 ore ca ii e rau si nu l a crezut nimeni…in alea 2 ore se puteau face multe….

  • Oi, vatmanul a anuntat prin statie cu 2 ore inainte: NU MA SIMT BINE !
    Dispecera se face ca nu aude, mai mult il baga pe un traseu aglomerat(pana mea)… dispecera aia trebuie data afara incepând de azi și cercetată penal !

  • Emy sa mi bag polonezul în fata ta de bolovan

  • Este trist ce s-a intamplat.Condoleante familiei!Dar tu ca dispecer nu ai un gram de discernamant,cand iti transmite un sofer sau vatman ca nu se simte bine si stii foarte bine ca aceasta persoana are o foarte mare responsabilitate,calatorul este in grija conducatorului de cand pune piciorul in mijlocul de transport pana coboara la destinatie si nu-l retragi de la traseu, sa suni colegii de la control trafic sau cine se ocupa cu distribuirea(planificarea) soferilor sau vatmanilor sa trimita un coleg de urgenta sa preia locul acestuia,este trist.Acum este plecat pentru totdeauna si nu vom primi vreodata un raspuns.PS.Mi-a fost rau foarte tare,de abia puteam sa vorbesc,sa ma tin pe picioare si asa am plecat la servici,sa nu spuna conducerea ca am frecat menta si nu vreau sa vin la munca ,cand m-au vazut in ce stare eram, in secunda urmatoare m-a trimis la medic.Fata de aceste lucruri nu trebuie sa fim indiferenti si tratat la diverse.Trist.Si nu cred ca este momentul necesar sa aruncam cu injective in toate directiile.

  • Stapani de sclavi. Ar merita sa fie trimisi pe front sa moara ca prostii, sa vada si ei cum este. scarbele dracului

  • Dumnezeu să îl ierte !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *