Prima pagină » Titlurile zilei » Filmul complet al incidentului care a mobilizat zeci de autospeciale pe Aeroportul Iași! Peste 100 de pasageri din cursa Wizz Air de la Bergamo au fost în pericol. Aeronava s-a învârtit minute bune deasupra aerogării – GALERIE FOTO / VIDEO

Filmul complet al incidentului care a mobilizat zeci de autospeciale pe Aeroportul Iași! Peste 100 de pasageri din cursa Wizz Air de la Bergamo au fost în pericol. Aeronava s-a învârtit minute bune deasupra aerogării – GALERIE FOTO / VIDEO

31 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un avion al companiei Wizz Air a ratat prima aterizate pe Aeroportul Iași din cauza unei defecțiuni la sistemul de navigație. La bordul avionului de tip Airbus erau 107 pasageri care călătoreau din Italia. Pe pista aeroportului a fost o adevărată desfășurare de forțe, cu zeci de autospeciale de intervenție, pregătite în cazul unui dezastru

Emoții pentru pasagerii cursei Wizz Air de la Bergamo (Italia) ce a ajuns ieri la Aeroportul Iași. Avionul W63672 s-a învârtit deasupra aerogării și chiar a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova, după ce piloții au semnalat probleme la sistemul de navigație. Aeronava de tipul Airbus A321-231 are o vechime de 18 ani și jumătate și a fost închiriată de Wizz Air de la compania SmartLynx, din Malta.
Avionul a decolat de pe aeroportul din Bergamo (Milano) și urma să ajungă la Iași la ora 13:25. Doar că problemele au apărut aproape de aterizare, după ce comandantul aeronavei a sesizat că sistemul de navigație s-a defectat. La bordul cursei W63672 erau 107 pasageri.

Istoricul avionului care a operat cursa Wizz Air de la Bergamo

Avionul de tip Airbus A320 este folosit de Wizz Air pentru a face această rută, Bergamo (Milano) – Iași, distanța parcursă fiind de 1.384 de kilometri, iar durata zborului fiind de aproximativ două ore. În fapt, media cursei pe această distanță este de o oră și 51 de minute.
Avionul a fost folosit pentru prima dată în anul 2003 de compania Spanair, după care, în 2012, a intrat în serviciul americanilor de la ILFC. Din 2012 și până în prezent a fost folosit de companii din Sri Lanka, Rusia, Lituania, Turcia, Letonia și Malta.

Desfășurare de forțe la Aeroportul Iași: zeci de autospeciale de intervenție

Reprezentanții Aeroportului Iași au precizat că piloții au semnalat problemele de la sistemul de navigație cu câteva zeci de minute înainte de aterizare. În aceste condiții, a fost activat planul roșu de intervenție. La aeroport au ajuns 22 de autospeciale de intervenție, cu 44 de subofițeri și șase ofițeri. Conducerea Aeroportului Iași a precizat că toată situația a fost ținută sub control.

„Totul s-a terminat cu bine, nu au fost probleme deosebite și toți pasagerii din acest avion au coborât cu bine. A fost o problemă la instrumentele de zbor, situația fiind anunțată de pilotul avionului cu 20 de minute înainte de aterizare. Din punctul nostru de vedere, am fost pregătiți foarte bine, celula de criză fiind activată imediat. Putem răsufla liniștiți că totul a fost în regulă. După o încercare ratată, pilotul a reușit să aducă cu bine avionul la sol. Avionul a avut o întârziere mică, ceea ce a afectat și alte zboruri. Nu au fost probleme de ghidaj la aeronavă, a fost o comunicare bună între pilot și turnul de control”, a spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași, numit recent la vârful aerogării.

Pasagerii au crezut că e un exercițiu pe pista de la Aeroportul Iași

În cursul acestui an au fost probleme tehnice și la o aeronavă TAROM ce urma să ajungă din Egipt pe aerogara din Iași. Pasagerii aflați în cursa Wizz Air pe ruta Bergamo-Iași au arătat că, inițial, nu au fost informați de problemele apărute la bordul aeronavei.

„Au fost probleme la prima aterizare. Nu am fost informați de către echipaj și am văzut că prima tentativă de aterizare nu a reușit. Nu ne-am panicat deloc, nu au fost probleme și mă bucur că am aterizat cu bine”, a spus unul dintre pasagerii aflați la bordul aeronavei.

Un alt pasager a precizat că, inițial, a crezut că pe pistă se desfășoară un exercițiu cu autospeciale ISU.

„Nu au fost turbulențe în aer, nu ne-am panicat. Aterizarea ni s-a părut a fi de începător. Când am văzut atâtea autospeciale, am crezut că e un exercițiu, nu credeam că ne așteaptă pe noi. Dar nu a fost niciun fel de panică”, a arătat un alt pasager al cursei de la Bergamo.

Reprezentanții Wizz Air au oferit un punct de vedere cu privire la situația de la Aeroportul Iași.

„Aeronava închiriată care opera zborul Wizz Air W6 3672 de la Milano Bergamo la Iași pe 30 august 2021 a aterizat în siguranță la destinație, aeroportul Iași, și este verificată ca urmare a raportării unor problemele tehnice la sistemul de navigație. Wizz Air își cere scuze pasagerilor pentru orice neplăceri cauzate, dar siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavelor noastre este prioritatea noastră”, au declarat reprezentanții Wizz Air.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *