Prima pagină » Informații utile » Filmele de acțiune pe care nu trebuie să le ratezi

Filmele de acțiune pe care nu trebuie să le ratezi

07 nov. 2024, 13:15,
în Informații utile

Nimic nu se compară cu adrenalina filmelor de acțiune, pline de scene de luptă puternice, secvențe epice de urmărire, schimburi de focuri tensionate și explozii care umplu fiecare colț al ecranului. Este un gen care creează vedete, precum Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone și Dwayne Johnson, și le face să treacă prin iad, oferind senzații tari pe marele ecran și care nu sunt mai puțin puternice acasă.

Acțiunea este lucrul care diferențiază filmele de fotografiile statice și, deși Hollywood-ul a avut nevoie de câteva decenii pentru a-și da seama ce este de fapt un „film de acțiune”, genul își trage rădăcinile de la originile acestui mediu.

Cele mai captivante filme de acțiune

Filmele de acțiune au fost întotdeauna un meci sigur pentru producători, deși bugetul implicat în realizarea unuia perfect este prea mare, având în vedere că trebuie să ardă mai multe camioane și să prăbușească mai multe clădiri. Când alegem un astfel de lungmetraj, ne așteptăm la o desfășurare spectaculoasă de evenimente. Astfel, producătorii au dezvoltat un arsenal de dispozitive cinematografice.

„Cei șapte samurai” este una dintre cele mai mari capodopere în orice limbă. Regizorul creează personaje distincte și memorabile din șapte samurai fără noroc, angajați să apere un sat sărac de bandiți, prezentându-și eroii ca niște paria rotunzi, dar demni. Toată existență umană este prezentă aici la fel ca în cele mai bune scene de luptă din cinematografie: confruntarea culminantă în ploaie este o legendă.

Amestecând trăsăturile thrillerului de acțiune cu cele ale filmului de dezastre, „Speed: Cursă infernală” poate fi descris, în principiu, în funcție de piesele sale de decor: liftul, autobuzul și trenul. Secțiunea din mijloc este cea principală, desigur: Keanu Reeves se află într-un autobuz cu o bombă pe el, care va exploda și va ucide toți pasagerii dacă viteza scade sub 80 km/h. Dennis Hopper este răufăcătorul supărat care dă instrucțiuni la telefon, iar Sandra Bullock este la volan. Cel mai impresionant este modul în care, în ciuda opțiunilor aparent limitate pentru dramă în spațiul său închis, secțiunea cu autobuzul nu își pierde niciodată farmecul.

Viziunea lui Christopher Nolan constă în a construi filmele sale de benzi desenate în jurul unei teme și în a le face mai puternice. Prim-planul din „Batman – Începuturi” a fost răspunsul unui oraș la frică. În „Cavalerul Negru” este vorba despre echilibrul fin din viețile noastre între control și haos, fiind considerat, de asemenea, un film psihilogic. Joker-ul excentric al lui Heath Ledger echilibrează perfect Batman-ul controlat și feroce al lui Christian Bale.

„Mecanicul generalei” marchează punctul culminant al carierei regizorale a lui Keaton. Lansat pentru prima dată în 1926, filmul a fost inițial întâmpinat cu indiferență de către spectatori și cu un cor de dispreț din partea criticilor. Aventura din Războiul Civil l-a lăsat pe Keaton cu vânătăi fizice și cu probleme financiare. De atunci, însă, „Mecanicul generalei” a dobândit statutul binemeritat de capodoperă a filmului mut.

În cea de-a patra parte a parte din „John Wick”, legendarul asasin extraordinar (Keanu Reeves) rămâne hotărât în misiunea sa de răzbunare împotriva Înaltei Mese. În căutarea libertății, el trebuie să înfrunte un nou inamic (Bill Skarsgård), susținut de alianțe puternice din întreaga lume.

Cele mai premiate lungmetraje

Filmele de acțiune care adună în palmares Premii Oscar sfidează concepția greșită că sunt producții superficiale, unidimensionale și sunt amintite pentru valoarea lor artistică puternică. Este rar să vezi filme de acțiune supraperformante la Oscaruri, dar unele dintre ele și-au asigurat locul în industria cinematografică aducând acasă premii importante, precum lungmetrajele cu supereroi.

„Aliens – Misiune de pedeapsă” este continuarea directă a lui James Cameron a filmului „Alien” al lui Ridley Scott, deși oferă o schimbare semnificativă de ton. În film, locotenentul Ellen Ripley (Sigourney Weaver) este încă în curs de recuperare după incidentele din primul film, când este forțată să restabilească contactul cu o colonie terra-formatoare, întorcându-se pe planeta de pe care a fugit și dând peste urmașii reginei Xenomorfe.

În „Inception”, Leonardo DiCaprio joacă rolul unui hoț fugar a cărui specialitate este infiltrarea în visele țintelor sale și extragerea de informații importante din subconștientul acestora. Când i se oferă posibilitatea de a-și recăpăta vechea viață, el acceptă sarcina aproape imposibilă: implantarea unei idei noi în mintea cuiva.

„Terminator 2: Ziua Judecății” are loc la un deceniu după ce Sarah Connor a scăpat de un cyborg din viitor. De data aceasta, un terminator nou, mai puternic și mai mortal este trimis după fiul ei, John, iar modelul care a încercat anterior să o ucidă pe Sarah se întoarce pentru a le lua apărarea și a salva soarta omenirii.

Deși oamenii spun că se uită la un film pentru a se relaxa, creierul este, de fapt, foarte alert și activ pe tot parcursul. Adevărul este că procesează majoritatea stimulilor dintr-un film de acțiune la fel cum ar face-o în viața reală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`