Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași invită publicul la cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Muzicii Românești, ce va avea loc în perioada 14 – 20 octombrie 2024. Evenimentul este programat în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocazie deosebită pentru orașul Iași, și este organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Opera Națională Română din Iași
Festivalul va aduce în atenția publicului o serie de concerte și recitaluri dedicate creației muzicale românești, de la lucrări contemporane până la cele deja consacrate.
„Festivalul Muzicii Românești a devenit o tradiție de suflet pentru Filarmonica «Moldova» și pentru întreaga comunitate culturală din Iași. În acest an, ne bucurăm că putem începe festivalul chiar de sărbătoarea Sfintei Parascheva, o zi importantă pentru orașul nostrum”, a declarat Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii „Moldova” din Iași.
Filarmonica „Moldova” din Iași organizează ediția a XXVI-a a Festivalului Muzicii Românești
Festivalul Muzicii Românești s-a impus ca un reper esențial în peisajul cultural ieșean și național. În cei peste 50 de ani de existență, fiecare ediție a adus noi elemente de diversitate, cuprinzând o gamă variată de genuri și stiluri muzicale. Publicul este invitat să descopere sau să redescopere lucrări din repertoriul românesc clasic și contemporan.
Primul eveniment din cadrul festivalului este recitalul clarinetistului Mihai Ailenei și al pianistului Răzvan Dragnea, ce va avea loc luni, 14 octombrie, începând cu ora 19:00, la Sala „Eduard Caudella” din Casa Balș. Programul serii include compoziții de Marțian Negrea, George Enescu, Stan Golestan, Vladimir Rotaru și Sabin Păutza, care promit să captiveze publicul prin originalitate și virtuozitate.
Festivalul continuă marți, 15 octombrie, la Palatul Braunstein, cu un recital susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Începând cu ora 19:00, publicul va putea asculta lucrări de Doina Rotaru, Ghenadie Ciobanu, Carmen Petra Basacopol și Horațiu Rădulescu. Atmosfera de la Palatul Braunstein va contribui la un eveniment deosebit, în care sunetele flautului vor răsuna cu o sensibilitate aparte.
Ion Bogdan Ștefănescu, un artist recunoscut atât în țară, cât și pe plan internațional, este unul dintre cei mai apreciați flautiști români. Recitalul său promite să fie un moment memorabil al festivalului, având în vedere diversitatea repertoriului și profunzimea interpretării.
Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” va susține un concert coral de excepție
Miercuri, 16 octombrie, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” va susține un concert coral în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, sub conducerea dirijorului Consuela Radu-Țaga. Concertul intitulat „Policromii corale românești” aduce pe scenă un repertoriu diversificat ce include lucrări de Achim Stoia, Paul Constantinescu, Sabin Păutza și Vasile Spătărelu. În cadrul evenimentului, vor performa și solistele Nicoleta Manolache și Victoria Bleortz, care vor încânta publicul cu interpretările lor. Publicul va avea ocazia să se bucure de frumusețea corală a muzicii românești, într-un cadru academic de prestigiu.
Consuela Radu-Țaga este o prezență constantă în peisajul coral românesc, cu o activitate deosebită în promovarea muzicii naționale. Sub bagheta sa, Corul Academic „Gavriil Musicescu” a reușit să aducă în fața publicului o serie de premiere și lucrări rare, consolidându-și poziția de ansamblu de referință al muzicii corale.
Unul dintre punctele culminante ale festivalului va fi concertul vocal-simfonic din 18 octombrie, găzduit de Casa de Cultură a Studenților din Iași. Orchestra Simfonică și Corul Academic „Gavriil Musicescu”, conduse de dirijorul Radu Postăvaru, vor interpreta lucrări ale unor compozitori contemporani precum Iliesh Constantinescu, Dan Dediu și Viorel Munteanu. În program sunt incluse mai multe premiere muzicale, printre care și „Simfonia a III-a, Ofrandă lui Brâncuși”, de Viorel Munteanu. Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al serii, va capta atenția publicului cu interpretarea sa în „Concertul pentru flaut și orchestră”, de Dan Dediu. „Festivalul Muzicii Românești” este programat în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva și este ocazie deosebită pentru orașul Iași. Biletele pentru toate evenimentele din cadrul festivalului pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Filarmonicii „Moldova” sau online, pe www.bilete.ro.
Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași invită publicul la cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Muzicii Românești. Concertele din cadrul festivalului reprezintă o oportunitate unică pentru publicul ieșean, de a se reconecta cu valorile culturale naționale și de a descoperi noi dimensiuni ale creației muzicale românești.