Fierul poate provoca pierderea vederii. O echipă de cercetători francezi-elvețieni au descoperit că prezența excesivă a fierului în ochi poate provoca pierderi de vedere, dar că proteina naturală care leagă fierul, transferrina, contrabalansează acest efect.
Acumularea toxică de fier în ochi în timpul bolilor retiniene
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Inserm și departamentul de oftalmologie pentru copii și adulți de la AP-HP Necker-Enfants malades Hospital și publicat în revista Science Advances, o acumulare toxică de fier în ochi ar fi prezentă în timpul unor boli ale retinei, uneori ducând la vedere scăzută sau chiar orbire.
„Rolul fierului în degenerarea retinei este suspectat de mult, dar nu a fost niciodată posibil să se stabilească o relație directă la om între cantitatea de fier prezentă în ochi și funcțiile vizuale”, explică autorul. Profesorul Francine Behar-Cohen, autorul principal al studiului.
Fierul poate provoca pierderea vederii. Administrați transferina în ochi pentru a neutraliza excesul de fier
În acest nou studiu, cercetătorii Inserm nu au evaluat doar prezența fierului în ochi ca marker pentru detașarea retinei, ci și ca țintă terapeutică a bolii, spune Inserm în declarația sa. Într-adevăr, au testat pe șobolani și șoareci ipoteza unei contribuții la transferină, proteina naturală care fixează fierul, pentru a neutraliza excesul de fier. „Am reușit să dresăm mai mult de 60% din supraviețuirea celulelor vizuale”, explică Francine Behar-Cohen.
Pentru Émilie Picard, cercetătorul Inserm responsabil de studiu, „aceste rezultate sunt foarte promițătoare, toate bolile degenerative ale retinei sunt asociate cu o acumulare de fier. Aceasta implică faptul că transferrina poate fi un nou tratament pentru aceste boli care sunt frecvent cumulative și dezactivante „și, astfel, îmbunătățesc calitatea vizuală a pacienților.