Fiecare părinte dorește să asigure cantitatea de vitamine și fier pentru copiii săi. În mediul actual, este destul de dificil să găsești alimente de calitate care să conțină toate substanțele necesare pentru un organism în creștere. În plus, cele mai multe mame însărcinate și care alăptează nu se alimentează corespunzător, iar laptele integral de vacă este introdus prea devreme în alimentația copilului.
Această succesiune de evenimente conduce la diagnosticarea anemiei feriprive la aproape toate femeile însărcinate și la mulți copii la o vârstă fragedă. Deci, cum poate fi rezolvată această problemă? Medicamentele utilizate pentru tratarea anemiei pot provoca diverse tulburări de scaun, reacții alergice, iar boala în sine are un impact negativ asupra bunăstării și dezvoltării copilului.
Fier pentru copii. În ce alimente se găsește substanța
Deoarece deficiența de fier este în principal o problemă de nutriție, o dietă echilibrată, indiferent de vârstă, este principala măsură preventivă. Adulții au nevoie de 1 până la 2 mg de fier zilnic, iar copiii de 0,5 până la 1,2 mg. Trebuie remarcat faptul că intestinul absoarbe doar o parte din fierul din alimentație, aproximativ 10-15%.
Principala sursă de fier din alimente sunt produsele de origine animală. Cele mai valoroase alimente sunt carnea de vită și de miel. Peștele, puiul și brânza de vaci au mult mai puțin fier. Nu contează doar cantitatea de fier din alimente, ci și absorbția acestuia. Spre deosebire de produsele de origine animală, alimentele vegetale au o capacitate de absorbție a fierului mai mică.
Anumiți factori sunt necesari pentru o bună absorbție. De exemplu, vitamina C îmbunătățește absorbția fierului, în timp ce acidul tinic sau fitatele reduc semnificativ absorbția oligoelementului. Luați în considerare principalele recomandări pentru prevenirea deficienței de fier publicate de specialiști.
Prevenirea anemiei feriprive. Recomandările specialiștilor
Un copil sănătos, are un aport adecvat de fier în primele 4 luni de viață și nu este necesară nicio medicație care să conțină fier. Copilul alăptat la sân are nevoie apoi de suplimente de fier până la alimentația complementară. Doza la această vârstă trebuie să fie de 1 mg la 1 kg de greutate corporală pe zi.
Dacă un copil sănătos, are o alimentație de tip mixt, laptele matern reprezintă aproximativ 50%, este necesară o suplimentare de fier în doză de 1 mg la 1 kg de greutate pe zi. Durata suplimentării este înainte de introducerea alimentelor complementare. Pentru alăptare, se recomandă să dați copilului o formulă îmbogățită cu fier. În acest caz, nu va fi necesară nicio medicație suplimentară. Laptele integral de vacă nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub un an.
De la un an la trei ani, necesarul zilnic de fier este de 7 mg. Este recomandabil să îl obțineți din alimente care conțin atât fier, cât și vitamina C. Copiii născuți prematur trebuie să primească cel puțin 2 mg de fier la 1 kg de greutate corporală pe zi până la vârsta de 12 luni.
Trebuie reținut faptul că fierul pentru copii nu se conține doar în produse alimentare. Iar dacă copilul a fost deja diagnosticat cu o patologie, aceasta poate fi tratată doar cu suplimente de fier. Cu toate acestea, dacă anemia nu a fost diagnosticată în acest moment, nu este recomandabil să luați fier pentru profilaxie.