Prima pagină » Actualitate » Fiecare român care face asta va primi 5.000 de lei ajutor de la statul român

Fiecare român care face asta va primi 5.000 de lei ajutor de la statul român

31 oct. 2024, 10:05,
în Actualitate

Fiecare român care cultivă tomate poate primi 5.000 de lei ajutor de la statul român. Măsura continuă și pentru anul 2024-2025 au anunțat oficialii guvernamentali, în speță ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Legumicultorii din Iași au primit subvențiile din programul Tomata 2024. Suma virată în conturi este în valoare de 150.000 de euro, reprezentând prima tranșă. A doua tranșă de plată, 1.500 de euro/beneficiar, a fost acordată începând cu luna septembrie 2024

Fiecare român care face asta va primi 5.000 de lei ajutor de la statul român

În perioada 2024-2025, statul își propune să susțină mai departe o categorie de români care lucrează în domeniul legumiculturii, oferindu-le acestora un ajutor financiar de câte 5.000 de lei fiecare. Programul „Tomata” va continua în ciclul al doilea, destinat culturilor de legume, iar legumicultorii sunt cei care vor beneficia direct de aceste fonduri. Această nouă fază a programului extinde sprijinul financiar pentru producția din ciclul secundar, iar vestea a fost oferită de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a vizitat un solar pentru a evalua situația culturilor de roșii cultivate toamna și iarna în spații protejate, relatează capital.ro.

Într-o postare pe Facebook, Florin Barbu a oferit mai multe detalii despre program chiar din interiorul solarului. El a explicat că acest ciclu secund include sere încălzite și susținere financiară, subliniind că săptămâna viitoare va aproba prin hotărâre de Guvern acest sprijin. Ministrul a ținut să meargă personal pentru a vedea stadiul producției și a demonstra că ciclul secund există și funcționează în bazinele legumicole din România, în ciuda zvonurilor care spuneau contrariul. „Suntem aici, iar săptămâna viitoare vom finanța acest ciclu al doilea în bazinele legumicole,” a spus Florin Barbu.

Totodată, ministrul a anunțat că acest sprijin financiar nu se va limita doar la culturile de roșii. Într-un alt mesaj, el a explicat că urmează să fie efectuate plăți pentru cea de-a doua tranșă din Programul „Legume în spații protejate”. Solariile din principalele bazine legumicole ale țării sunt pline de roșii și alte legume pregătite să ajungă pe mesele românilor, a menționat el, adăugând că actul normativ necesar pentru acordarea acestor fonduri este deja pregătit. Florin Barbu a subliniat că susținerea producției autohtone reprezintă o direcție sigură pentru dezvoltarea României.

Ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinească producătorii

În județul Iași, producțiile minime necesare pentru fiecare tip de cultură sunt următoarele: 3.000 kg de tomate pe 1.000 mp, 2.000 kg de ardei (gras, lung sau gogoșar) pe aceeași suprafață, 4.000 kg de castraveți, 1.500 kg de fasole păstăi, 10.000 de plante de salată, 1.000 kg de spanac și 100.000 de bulbi de ceapă verde pe 1.000 mp.

Legumele trebuie valorificate în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025, inclusiv. Pentru a dovedi producția realizată în spații protejate, sunt necesare copii ale rapoartelor fiscale zilnice, facturi sau file din carnetul de comercializare pentru legumele incluse în program. Finanțarea este acordată celor eligibili pentru o singură cultură, iar programul a contribuit la o creștere a diversității legumelor pe piața din Iași.

Ajutorul de minimis acordat unei firme nu poate depăși 20.000 de euro pe o perioadă de trei ani financiari consecutivi, incluzând anul de înscriere în program și cei doi ani anteriori, conform art. 3 alin. (2) din regulamentul aplicabil sectorului agricol. Așadar, fiecare român care va face acest lucru va primi ajutor de 5.000 de lei de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`