Prima pagină » Business în România » Fiecare copil, muncitor sau pensionar român are o datorie de 45.000 de lei! Ce datorie externă are România?

Fiecare copil, muncitor sau pensionar român are o datorie de 45.000 de lei! Ce datorie externă are România?

27 aug. 2024, 10:29, 1 ,
George Cristian în Business în România

Apar informații uluitoare despre proasta guvernare PSD-PNL și datoria externă pe care o are România. Conform datelor publicate, fiecare copil, muncitor sau pensionar român are deja o datorie de 45.000 de lei. Asta în contextul în care Guvernul Ciucă se împrumută inconștient cu sume colosale de bani.

În urmă cu câteva săptămâni apărea informația precum că datoria externă a României a ajuns la suma de 146 de miliarde. Asta în timp ce în urmă cu doar 10 ani datoria era de doar 29 de miliarde de euro.

Fiecare copil, muncitor sau pensionar român are o datorie de 45.000 de lei

Ministerul Finanțelor a împrumutat ieri 420 de milioane de lei de la bănci, o sumă aparent mică, dar care face parte dintr-o datorie totală a României mult mai mare decât bugetul anual al țării. Vă aducem aminte faptul că statul român este cel mai mare creditor pentru băncile din România care împrumută din depozitele bancare ale românilor. Conform unei analize realizate de Profit.ro, fiecare cetățean român, indiferent de vârstă său stătut social, are o datorie de peste 45.000 de lei.

România se împrumută deoarece cheltuielile statului, determinate de diverse legi și măsuri, precum creșterea pensiilor salariilor și  sau investițiile în infrastructură, depășesc veniturile obținute din taxe, impozite și tarife. Aceste împrumuturi sunt necesare pentru a acoperi deficitul bugetar, adică diferența dintre ceea ce se cheltuiește și ceea ce se încasează. Practic, statul ia împrumuturi pentru a acoperi promisiuni politice și cheltuieli care depășesc resursele disponibile.

Conform ultimelor date disponibile din luna mai, datoria totală a României este de 862 de miliarde de lei, echivalentul a 52,6% din PIB. Această sumă înseamnă că fiecare român are o datorie de peste 45.000 de lei, indiferent dacă trăiește în țară sau în străinătate. În Legea bugetului de stat pentru 2024, veniturile totale sunt prognozate la 308,2 miliarde de lei, iar cheltuielile la 404,2 miliarde de lei. Este important de menționat că bugetul general consolidat al României include mai multe componente, cum ar fi bugetele primăriilor și consiliilor locale, care nu sunt incluse în bugetul de stat central.

Deficit bugetar de 8% pentru România în 2024?

Deficitul bugetar al României ar putea ajunge anul acesta la aproape 8% din PIB. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că pensiile și salariile sunt principalele cauze ale acestor cheltuieli și ale necesității de a lua împrumuturi.

Ciolacu a declarat că, dacă ar dori să mențină deficitul bugetar la 3%, ar trebui să oprească toate investițiile. Lucru fals pentru că în realitate, marea povară a statului român este reprezentată de numeroasele cheltuieli cu salariile angajaților. În sectorul public sunt peste 1,5 milioane de angajați care, conform datelor reale, au salarii extrem de mari. Ba mai mult, fiecare instituție publică este căpușată de angajați care nu fac nimic. Aceștia sunt rudele sau ”pilele”unor politicieni! Dacă s-ar vrea cu adevărat o reformă, cel mai probabil 50% dintre angajații de la stat ar trebui dați afară de urgență pentru că nu fac nimic. Atenție! Nu vorbim despre angajații din învățământ, sistemul medical, MAI, MApN sau alte structuri vitale pentru buna funcționare a unui stat.

În această perioadă, România se confruntă cu o creștere semnificativă a salariilor. Salariul mediu a crescut cu 46% în actualul ciclu electoral, influențat de o inflație generală de 35%. În România, sunt aproximativ 7 milioane de angajați, dintre care 1,5 milioane lucrează în sectorul public, unde salariile sunt stabilite de stat și sunt foarte mari. Din aceste considerente, fiecare copil, muncitor sau pensionar are deja o datorie de 45.000 de mii de lei din cauza unui Guvern condus de PSD-PNL care administrează foarte prost datoria externă a României.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`