După manifestarea unor simptome sau poate doar rularea unor analize, posibil să fi primit un diagnostic ceva mai puțin plăcut. Dar spre fericirea multora, ficatul gras se vindecă cu ajutorul unor schimbări în viață. Dobândirea lui este un semn ce denotă faptul că vă trăiți greșit viața, iar organismul nu vă mai poate susține.
Ficatul gras numit din punct de vedere medical și ficat steatozic, reprezintă o creștere anormală a grăsimilor din ficat. În mod normal, ficatul are grăsimi structurale la nivelul lui, dar din cauza unor dereglări interne, grăsimea va trece peste 5% sau chiar 10% din masa ficatului și va afecta funcțiile organului.
Acest mic organ nu este la fel de popular ca și plămânii sau rinichii, dar trebuie de știut că el se ocupă cu toate transformările microscopice dintr-o substanță în alta. Prepară substanțele necesare tuturor celulelor din corp și în acest fel face posibilă existența noastră. O persoană fără ficat nu poate trăi.
Simptome ale ficatului gras. Primele semne
Bolile ficatului sunt adesea numite boli silențioase întrucât durerea și semnele nu apare spontan, ci se instalează treptat. Excepție de la aceste lucruri sunt anumite afecțiuni, dar pe timpul dezvoltării ficatului gras nu apar simptome prea evidente.
Printre pacienți se menționează adesea faptul că există o durere abdominală și un sentiment de plenitudinea în hipocondrul drept (partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coastă). Ce poate fi resimțită destul de amplu în abdomen căci ficatul este un organ mare.
Dacă ficatul este gras, multe persoane sesizează o pierdere a apetitului. Funcția sa este treptat redusă, iar datorită faptului că nu poate să proceseze toate substanțele pe care le primește, apare un sentiment fals de sațietate. Iar apoi are loc o reținere de apă în zona abdomenului și a picioarelor, oferind un aspect umflat.
Unde se mai poate adăuga sentimentul de slăbiciune, însoțit de o senzație de confuzie mentală sau oboseală foarte intensă, dacă nu chiar extremă. Cel mai ușor indicator al problemelor de ficat este dat de icter, îngălbenirea albului ochilor.
Ficatul gras se vindecă. Sportul și dieta contează
Spre deosebire de afecțiunile cu care ne-am obișnuit până acum, pastilele nu oferă o soluție pentru a vindeca această problemă. Există suplimente alimentare ce pot stimula funcțiile hepatice, însă nu vor duce la o îmbunătățire a condiției sale. Activitățile sportive și eliminarea sedentarismului sunt prime obiective când decideți că vreți să faceți acest pas.
Printr-un stil de viață nesănătos, ficatul a ajuns în această condiție precară. Iar singura soluție pe care specialiștii din domeniu o consideră viabilă în ceea ce privește tratarea steatozei este o dietă potrivită bogată în minerale și vitamine, dar săracă în lipide saturate.
Se dorește o menținere cât mai joasă a colesterolului, a acizilor grași liberi, dar și a trigliceridelor. Aceștia îngroașă sângele și stimulează depunerile pe ficat, dar afectează simultan și sistemul circulator, în cantități mari acestea pot fi catalogate drept substanțe toxice pentru ficat. Persoanele care suferă de diabet au o mai mare predispoziție de a dezvolta această stare patologică.
Chiar dacă această hepatită nu este indusă de către alcool, consumul de alcool poate provoca daune semnificative ficatului, iar funcția sa va fi una compromisă într-un timp relativ. Unele persoane sunt mai rezistente la alcool față de altele.
Viața cu un ficat gras. Nu se termină lumea
Se poate spune cu certitudine faptul că dacă o persoană este diagnosticată cu ficat gras, vor apărea mai multe restricții ce ulterior pot să amelioreze afecțiunea. Privarea de alcool și consumul redus de grăsimi saturate în secolul 21 aduce destul de mult disconfort, dar având un ficat gras, hepatita alcoolică se poate dobândi mult mai ușor. Dar așa ficatul gras de vindecă și prin acest proces vă veți îmbunătăți și restul funcțiilor corpului.