Prima pagină » Culinar » Ficăței cu usturoi, aromatizați cu ghimbir și mirodenii. Un deliciu plin de nutrienți
Ficăței cu usturoi, aromatizați cu ghimbir și mirodenii. Un deliciu plin de nutrienți

Ficăței cu usturoi, aromatizați cu ghimbir și mirodenii. Un deliciu plin de nutrienți

24 ian. 2024, 14:49,
BZI.ro, în Culinar

Ficățeii cu usturoi în sos aromat pot constitui o masă delicioasă capabilă să cucerească inima oricărui gurmand. Ficatul de pui rumenit este completat excelent de acest sos acrișor și sărat. Acest preparat nu doar că este foarte accesibil din punct de vedere financiar, ci este și extrem de nutritiv!

Rețetă de ficăței cu usturoi și ghimbir

Mulți își strâmbă nasul când vine vorba de a consuma organele interne ale animalelor, cum este și ficatul, motiv pentru care acestea sunt vândute la prețuri mai mici. Cu toate acestea, mulți nu știu că ficatul este considerat un „super-aliment”! Are vitamine și minerale esențiale, precum fier, acid folic și vitaminele A și B12. De asemenea, este bogat în proteine și are mai puține calorii și grăsimi decât majoritatea cărnurilor.

Contrar opiniei populare, ficatul nu conține toxine, astfel că poate fi consumat în siguranță. Înmuind ficatul de pui în apă rece pentru câteva minute, veți elimina impuritățile, îi veți face mai moale și veți neutraliza amăreală specifică. Dacă nu vă place deloc aroma ușor metalică a ficatului, vă sugerăm să înmuiați ficatul în lapte înainte de gătire, iar apoi să-l clătiți cu apă. Drenați bine ficatul de pui și lăsați-l să stea într-o strecurătoare sau sită cu ochiuri fine pentru a elimina excesul de lichid.

Odată ce adăugați oțetul, nu amestecați! Permiteți-i să fiarbă descoperit timp de 3 până la 5 minute pentru ca aciditatea să se diminueze. Folosiți o tigaie mare pentru a da ficatului o crustă frumoasă și un interior moale și untos.

Nu gătiți excesiv ficatul! Ficatul de pui se gătește rapid, așa că fiți cu ochii pe el. Odată ce devin opac și maro, îndepărtați-l de pe foc. Supra-gătirea ficatului îl va face elastic și îl va întări, ceea ce nu ne dorim. De asemenea, puteți adăuga și inimi de pui în această tocăniță de ficăței cu usturoi, sau chiar ouă fierte tari pentru un preparat și mai consistent.

Ingrediente și pași de preparare

Pentru această rețetă de ficăței veți avea nevoie de 1 kg de ficat de pui, ½ cană de sos de soia, ½ cană de oțet, 1 cană de apă, 3 frunze de dafin, 1 linguriță de boabe de piper, 3 linguri de ulei, 6-8 căței de usturoi tăiați felii subțiri, 1 bucățică de ghimbir tăiat bastonașe subțiri, 1 ceapă medie tocată, 2 ardei verzi feliați.

Înmuiați ficatul de pui în apă rece (dar nu rece ca gheața) timp de câteva minute. Scurgeți apa și clătiți-l iar apoi lăsați-l deoparte. Într-un vas, combinați sosul de soia, oțetul, apa, frunzele de dafin și boabele de piper. Aduceți la fierbere la foc mediu. Lăsați să fiarbă timp de 3-5 minute doar pentru a elimina aciditatea oțetului. Reduceți temperatura la minim și adăugați ficatul unul câte unul. Gătiți doar până când ficatul devine opac, nu mai este roz și devine ferm, adică aproximativ 5 minute.

Scoateți ficatul din sos și continuați să fierbeți sosul până când se reduce. Într-o tigaie, la foc mediu, adăugați uleiul și usturoiul feliat. Începeți să amestecați odată ce uleiul s-a încins pentru a evita arderea usturoiului. Reduceți temperatura la minim și prăjiți usturoiul până devine auriu și crocant, iar apoi scoateți-l din ulei.

După aceea, gătiți ghimbirul în același ulei timp de câteva secunde până când devine ușor maroniu. Adăugați ceapa și gătiți până devine translucidă. Adăugați ficatul de pui și gătiți până când marginile se rumenesc. Turnați sosul redus și lăsați-l să fiarbă până când se îngroașă. Puteți, de asemenea, să-l gătiți astfel încât sosul să fie aproape complet absorbit în ficăței. Adăugați ardeii verzi și opriți focul. Transferați ficățeii cu usturoi într-un vas de servire și ornați-i cu felii de usturoi prăjit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *