Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Fibromul uterin poate afecta grav femeile, arată un studiu
Fibromul uterin poate afecta grav femeile, arată un studiu

Fibromul uterin poate afecta grav femeile, arată un studiu

10 dec. 2020, 10:20,
în Sanatate

Într-o revizuire a 57 de studii de cercetare privind calitatea vieții femeilor cu fibroame uterine în comparație cu cea a persoanelor cu alte boli cronice, cercetătorii Johns Hopkins Medicine au descoperit că sarcina psihologică și socială a afecțiunii este comparabilă cu cea a bolilor de inimă, diabet sau cancer mamar.

Constatările, publicate în ediția din 1 noiembrie 2020 a Jurnalului American de Obstetrică și Ginecologie, sugerează că fibroamele afectează calitatea vieții unei femei atât fizic, cât și emoțional. În plus, afecțiunea poate deveni o dizabilitate în ceea ce privește durerea corporală, sănătatea mintală, funcționarea socială și satisfacția vieții sexuale.

Fibromul uterin poate afecta grav femeile

Fibroamele uterine sunt cele mai răspândite tumori ginecologice benigne, afectând până la 80% dintre femeile aflate la vârstă de reproducere. Sunt formate din celule musculare netede și țesut conjunctiv fibros, iar cauza lor este necunoscută. Una din patru femei cu fibroame poate prezenta sângerări menstruale abundente, anemie, dureri abdominale sau presiune, frecvență urinară crescută și infertilitate sau avorturi spontane recurente, noteaza Medical Xpress.

„Peste jumătate dintre femeile din Statele Unite vor avea fibroame, astfel încât impactul lor general este substanțial și totuși, acest fapt nu primește suficientă atenție”, spune James Segars Jr., profesor de ginecologie și obstetrică la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Femeile cu fibroame, arată studiul, pot experimenta sentimente debilitante de îngrijorare, frică, anxietate, nesiguranță și neputință, precum și probleme cu imaginea de sine și depresia. Mai mult, concluziile arată că lipsa controlului asupra afecțiunii este o cauză principală de suferință.

„Pentru unele femei, imprevizibilitatea și intensitatea sângerărilor abundente și a simptomelor asociate cu această afecțiune depășesc un inconvenient. Multe femei suferă în tăcere și simt că nu pot ieși, deoarece pot începe sa sângereze în orice moment”, spune Segars.

Tratamentul pentru fibromul uterin depinde de severitatea afecțiunii. Medicamentele pot fi utilizate pentru a ajuta la micșorarea dimensiunii fibromului. Fibromul poate fi îndepărtat si chirurgical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *