Prima pagină » Sanatate » Fibrom uterin: poze, cauze, simptome și tratament. Tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune

Fibrom uterin: poze, cauze, simptome și tratament. Tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune

06 iun. 2022, 13:21,
BZI.ro, în Sanatate

În cazul în care ați căutat poze cu fibrom uterin, ați observat că volumul abdomenului este deseori mai mare. Pe lângă acest aspect, femeile mai pot avea durere pelviană și pot suferi de menstruații abundente și neregulate. Cu toate că poate afecta o mare parte din populație, cauzele bolii nu sunt încă cunoscute. 

În funcție de dimensiune și de poziția lui, fibromul poate fi de mai multe ori. De asemenea, tratamentele pot fi de natură chirurgicală sau medicamentoasă.

Fibrom uterin: poze, cauze și simptome

Fibromul uterin apare la aproximativ 70 la sută dintre femei. Acesta este o tumoare benignă ce se poate detecta la un consult ginecologic. Afecțiunea duce la creșterea dimensiunilor uterului. Unele femei nu prezintă simptome și pot află despre boală la un consult de rutină. Cele mai frecvente simptome sunt senzație de presiune pelviană, dureri renale, senzația de a merge des la toaletă și sângerare. De asemenea, fibromul poate da senzația de balonare, ocluzie intestinală și constipație, dacă are o dimensiune mică. Dacă acesta are un diametru de 3-4 centimetri, persoanele pot avea durere la contact sexual sau dureri abdominale spontane. Din cauza presiuni asupra vezicii urinare, femeile pot avea senzația de a merge des la toaletă. De asemenea, trebuie să știți faptul că simptomele ce anunță o vezică urinară bolnavă sunt culoarea urinei, frecvența acesteia și incontinența.

Ca simptom al bolii, sângerarea poate varia de la menstre lungi, până la menstruații abundente. Dacă aceasta apare brusc, poate duce la anemie acută, instalată brusc, ce este mult mai greu de tolerat decât anemia instalată treptat. Unele femei pot rămâne însărcinate chiar dacă suferă de această afecțiune, însă sunt mult mai predispuse la nașteri premature, avorturi spontane și oprirea din evoluție a sarcinii. În ceea ce privește cauzele bolii, acestea sunt necunoscute, însă sunt anumiți factori ce determină ca unele persoane să fie mai predispune. Printre ei se numără stilul de viață, numărul copiilor și anumite gene moștenite. De asemenea, vârsta înaintată poate fi un un alt factor, afecțiunea instalându-se la persoanele de 30-40 ani. 

Tipuri de fribrom uterin și tratament

Fibroamele pot fi de mai multe tipuri, având diferite dimensiuni. Unele pot fi de mărimea unui bob de mazăre, pe când altele sunt de dimensiunea unui pepene. Printre cele mai frecvente sunt cele intramurale, dezvoltându-se în peretele muscular al uterului. Un alt tip sunt fibroamele submucoase. Acestea cresc în cavitatea uterului și se dezvoltă în stratul muscular, sub mucoasa interioară. Cele ce pot ajunge la dimensiuni foarte mari sunt subseroase și se dezvoltă în afara peretelui uterin. Uneori, fibromele subseroase sau submucoase pot fi atașate de uter printr-o tulpină îngustă de țesut, ceea ce duce la ultimul tip, fibroame pediculate.

Tratamentul bolii depinde de anumiți factori, precum vârsta pacientei, localizarea și dimensiunea fribromului, dacă persoana dorește să aibă o sarcină și severitatea simptomelor. În funcție de aceștia, există două posibilități, tratament chirurgical sau medicamentos. Medicul specialist vă poate recomanda un contraceptiv oral, steroizi androgenici, antiinflamatoare nesteroide sau agenți antifibrinolitici. Totodată, metoda principală este cea chirurgicală și este indicată în cazuri precum: sângerări anormale, infertilitate, sarcini pierdute în mod repetat sau simptome datorate mărimii fibromului.

Dacă veți căuta poze cu fibrom uterin, veți observa că majoritatea femeilor prezintă o creștere în volum la nivelul abdomenului. De aceea, în unele cazuri, unele paciente cred că sunt însărcinate. În cazul femeilor gravide, acestea pot prezenta o secreție gălbuie și cremoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *