Prima pagină » Actualitate » Fetița cu boala rară Wilson, deși inițial s-a spus că ar fi suferit de hepatita misterioasă, a murit
Fetița cu boala rară Wilson, deși inițial s-a spus că ar fi suferit de hepatita misterioasă, a murit

Fetița cu boala rară Wilson, deși inițial s-a spus că ar fi suferit de hepatita misterioasă, a murit

18 mai 2022, 14:12,
în Actualitate

După o perioadă cu evoluție favorabilă, Rebeca, fetița cu boala rară Wilson, care a suferit un transplant de ficat, la Institutul Clinic Fundeni a murit astăzi, 18 mai.

Este o veste cumplită pentru toți cei apropiați familiei, dar în od special pentru părinți. Din păcate, fetița a suferit mai multe complicații datorate faptului că era un copil subnutrit și cu imunitatea foarte scăzută.

Fetița cu boala rară Wilson a murit

Fetița diagnosticată cu boala rară Wilson, deși inițial s-a spus că ea ar fi suferit de hepatita misterioasă, a încetat din viață astăzi, 18 mai. Transplantul de ficat fusese realizat cu succes pe în data de 2 mai, la Institutul Fundeni. Medicii anunțau atunci că starea fetiței după operație era una stabilă și se afla sub supraveghere în secția de Terapie Intensivă.

Operația c pricina a durat 5 ore, iar medicii spuneau că evoluția lent favorabilă se datora statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact immunologic și hematologic.

Amintim că vestea salvatoare pentru Rebeca și pentru părinții săi venise în ultima clipă de la un donator în vârstă de 17 ani.

”A fost un donator de 17 ani, ceea ce a permis să se preleveze mai multe organe, a trebuit să mergem cu elicopterul până acolo și înapoi cu organul pentru a ajunge la timp pentru a putea fi transplantat”, a spus medicul de la Fundeni Vitachki Guenadiy.

Ministrul Sănătății, despre cazul fetiței cu boala Wilson

Nu cu mult timp în urmă, Alexandru Rafila a fost întrebat în cadrul unui interviu, despre cazurile de hepatită de cauză necunoscută la copii şi astfel, ministrul s-a referit și la cazul fetiţei de cinci ani, prima suspiciune de acest fel din România.

„S-a crezut că este vorba de o hepatită de cauză necunoscută, situaţia este foarte serioasă, dar azi am aflat că nu este vorba despre o hepatită de cauză necunoscută, este vorba despre o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă şi care se pretează pentru transplant”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii a precizat atunci că a găsit „nişte oameni extraordinari” la Spitalul Grigore Alexandrescu şi la Institutul Fundeni, iar fetiţa de cinci ani va fi operată cât mai curând.

„Deja copilul a fost transferat şi mâine o echipă mixtă (…) va efectua un transplant de urgenţă la acest copil, dar care nu are nicio legătură cu hepatitele”, a mai afirmat Rafila.

Find întrebat dacă este de părere că cele aproape 170 de cazuri raportate în 12 ţări de către OMS au legătură cu Covid 19, ministrul a afirmat:

„Deocamdată nu avem decât supoziţii, nu avem niciun fel de argumente ştiinţifice solide. Există cazuri de hepatită la copii care nu au avut infecţie cu adenovirus şi există şi copii care nu au făcut Covid. Pe de altă parte, să ştiţi că în România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Până la data de 21 aprilie, OMS a anunţat că au fost raportate cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută, în 11 ţări din Regiunea Europeană a OMS şi în statele Unite.

Din nefericire, astăzi, 18 mai, fetița cu boala rară Wilson a încetat din viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024