Prima pagină » Eveniment-Social » Deschiderea anului universitar 2023-2024 la UMF Iași: O zi memorabilă pentru cei 2027 de boboci – GALERIE FOTO

Deschiderea anului universitar 2023-2024 la UMF Iași: O zi memorabilă pentru cei 2027 de boboci – GALERIE FOTO

24 sept. 2023, 10:19, 5 ,
în Eveniment-Social

Cu siguranță a fost o zi de neuitat pentru cei peste 2000 de studenți în anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: Festivitatea de deschidere a anului academic 2023-2024. Ceremonia a avut loc duminică, 24 septembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității. Studenți, părinți, cadre didactice, rectori și membri ai conducerii celorlalte universități publice, inspectorul școlar general al ISJ Iași, oficialități din administrația locală și reprezentanți ai cultelor au celebrat împreună începutul unui nou an universitar la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ medical superior din România: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Evenimentul a fost moderat de către de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei și director al Centrului Cultural „I. I. Mironescu”.

În prima parte a alocuțiunii sale, amfitrionul ceremoniei, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, le-a adresat un cuvânt de „Bun venit” celor mai noi membri ai comunității academice: 1431 de boboci de la liniile de predare în limba română şi 596 de proaspăt studenţi la liniile de predare în engleză şi franceză. Rectorul a subliniat că misiunea Universității nu este doar de a le transmite cunoștințele necesare profesiunii alese, ci și de a-i ajuta să-și consolideze valori și principii morale sănătoase și să le insufle dragostea pentru educație și cultură:

„Sigur, în sălile de curs şi în laboratoare veţi învăţa o multitudine lucruri concrete: practici şi manevre medicale, compuşi şi reacţii chimice, anatomie şi funcţii biologice şi aşa mai departe. Dar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi ne dorim să vă învăţăm cu mult mai mult de-atât. În viziunea noastră, educația înseamnă nu doar pregătirea ca specialiști în diversele arii medicale, dar și formarea voastră ca oameni care vor continua România de mâine. În zilele noastre, educația înseamnă cu mult mai mult decât o hiperspecializare, într-un domeniu îngust. Educație înseamnă și o cultură generală care să vă permită o perspectivă vastă și corectă asupra lumii în care trăim. Înseamnă, în egală măsură, adoptarea unor standarde morale care să vă ajute să vă păstraţi verticalitatea atunci când viaţa vă va încerca. Nu în ultimul rând, educația înseamnă dobândirea și consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care vă vor defini ca oameni în familie și în societate. Este un model de educaţie modern şi foarte necesar în societatea în care trăim astăzi şi, totodată, este una dintre faţetele excelenţei în educaţie pe care conducerea acestei universități și-a asumat-o ca misiune principală în ultimii opt ani.”

Planurile de investiții pe termen mediu și scurt

În a doua parte a discursului, adresându-se colegilor din corpul profesoral, rectorul Universității a menționat o serie de proiecte importante realizate în timpul celor două mandate ale sale: „Împreună am parcurs şi toate momentele fericite de care a avut parte Universitatea noastră în ultimii 7 ani, dintre care vreau să amintesc inaugurarea clădirii „Nicolae Leon”, cea mai mare extindere patrimonială a Universităţii noastre de după 1989 şi deschiderea Centrului de Simulare „Profesor Universitar Doctor Cristian Dragomir”, care este astăzi parte integrantă a activităţii noastre didactice”.

De asemenea, rectorul a făcut o trecere în revistă a planurilor de investiţii pe termen mediu şi scurt pe care le are Universitatea, cu impact atât asupra comunităţii academice, cât şi asupra comunităţii locale:

„Procesul de consolidare, reabilitare şi modernizare a Policlinicii de Stomatologie Infantilă este foarte aproape de finalizare. Este un proiect demarat din primăvara anului 2019 care va îmbunătăţi semnificativ atât calitatea actului didactic desfăşurat acolo, cât şi impactul serviciilor pe care le oferim comunităţii.

Centrul de Cercetări Fundamentale, un alt proiect major al Universităţii este în ultima fază a documentaţiei, înaintea începerii lucrărilor efective care au o durată estimată de 36 de luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Continuăm şi în acest an procesul de renovare şi modernizare a infrastructurii campusului universitar. De această dată, e vorba de căminul C9, care va beneficia de amenajări interioare şi o nouă faţadă. Căminul C10 este următorul prevăzut să parcurgă un amplu proces de reabilitare.

A fost finalizată reamenajarea holului central din clădirea principală a Universităţii, un proiect gândit să reflecte arhitectonic îmbinarea dintre tradiţie şi modernism care caracterizează Universitatea noastră. De asemenea, am finalizat proiectul de implementare a unui sistem complet şi complex de securizare împotriva incendiilor în Corpul Principal al Universităţii, o investiţie impusă de normele de securitate din instituţiile publice la care şi Universitatea noastră s-a aliniat acum.

Documentaţia necesară pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi modernizare a Sălii de sport (fosta cantină „1 Decembrie”) a avansat considerabil: am contractat serviciile de expertiză tehnică necesare, cu un termen contractual de prestare de 120 de zile.

Tot într-o fază avansată a elaborării documentaţiei se află proiectul de renovare a Institutului de Anatomie, care include modificarea şarpantei, amenajarea podului şi refacerea faţadei. Institutul de Anatomie este cea mai reprezentativă clădire din patrimoniul Universităţii, cu o valoare istorică şi arhitectonică inestimabile. Este motivul pentru care proiectul amintit este unul foarte complex din punct de vedere al documentaţiei.

Pentru Casa „Buţureanu” am prevăzut un proiect de consolidare şi reabilitare aflat, de asemenea, în stadiul elaborării documentaţiei şi obţinerii avizelor necesare.

Între proiectele aflate în lucru, în varii stadii de documentare şi avizare, amintesc:
– consolidarea, reabilitare şi modernizarea Policlinicii Stomatologie Adulţi (Boltă)
– consolidarea, reabilitarea şi mansardarea Caminului 1 Mai A
– proiectarea şi execuţia unei noi săli de sport în strada Sărărie nr. 220
– proiectarea şi execuţia unui imobil nou, în imediata vecinătate a Universităţii, care să găzduiască o nouă cantină şi spaţii de recreere pentru studenţi şi cadrele didactice”

Vom continua şi în acest an seria investiţiilor prin care ne propunem să oferim suportul necesar atingerii scopului pe care ni l-am propus: excelenţa academică”.

Potrivit rectorului Universității, toate aceste proiecte sunt „noi borne borne pe drumul pe care ne-am angajat să-l parcurgem împreună în 2016, spre o ţintă comună: excelenţa în educaţie. Avem aşadar multe de făcut în continuare, drumul e încă departe de punctul său terminus. Va fi alegerea dumneavoastră, în curând, dacă vom continua acest drum împreună”.

Un an universitar special

Chiar dacă nu a putut să fie prezentă la Iași, ministrul Educației, doamna Ligia Deca, a transmis online salutul său adresat comunității academice a UMF Iași. În mesajul său, ministrul Educației a arătat că acest an universitar este special, pentru că se va ghida după noua lege a învățământului superior, lege „care conține o serie de programe naționale și de măsuri care sprijină atât excelența, cât și echitatea în sistemul de învățământ”.

„Avem nevoie de cât mai mulți tineri cu competențe superioare, de tineri care pot contribui, la nivel universitar, la dezvoltarea economiei. În cazul dvs., contribuția este cu atât mai semnificativă, pentru că nobila meserie pe care v-ați ales-o va contribui nu doar la bunăstarea economică, ci și la coeziunea socială și, în general, la progresul social al țării noastre”, a mai subliniat doamna Ligia Deca în discursul său.

„Responsabilitate și implicare de ambele părți”

Prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, președintele Senatului Universitar al UMF Iași, a adresat, de asemenea, un călduros salut de „Bun venit” studenților de anul I de al toate specializările și liniile de studiu ale Universității și urări de succes cadrelor didactice și studenților mai mari. În discursul său, președintele Senatului universitar a încercat să găsească răspunsul la o întrebare esențială în mediul academic actual: Ce așteptări au unii de la alții studenții și cadrele didactice?

„În mod tradițional, în mod clasic, generația noastră și poate și generațiile mai tinere asociază prima zi de școală cu expresia: Sună clopoțelul. Ce poate aduce, în septembrie 2023, muzicalitatea unui clopoțel real sau virtual, care anunță revenirea în amfiteatre, în săli de lucrări practice, în saloane de spital, adică în spațiul vital în procesul de învățământ superior medical? Ce așteptări au unii de la alții studenții și cadrele didactice, ca parteneri egali în procesul de învățământ? Nu este un răspuns ușor de formulat în noua noastră lume digitală, la momentul în care învățământul superior trece printr-o transformare rapidă, cu accente poate, uneori, chiar dramatice. Din ambele perspective, de la catedră și din bănci, putem face o listă lungă, detaliată, care să includă nu toate etapele procesului de predare, învățare, evaluare, abilități și competențe, ci și aptitudini, sentimente și valori. Voi încerca însă să ofer un răspuns mai concentrat: responsabilitate și implicare de ambele părți”.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a transmis salutul celorlalte universități din Iași, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar la UMF Iași, „o sărbătoare deopotrivă universitară, locală, națională și cu reverberații puternice internaționale”. Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a apreciat, în discursul său, proiectele interuniversitare și transdisciplinare ale UMF Iași desfășurate în colaborare cu celelalte universități ieșene, precum și calitatea învățământului medical ieșean.

Mesaje de apreciere au transmis și doamna prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General ISJ Iași, domnul prefect Petru-Bogdan Cojocaru, domnul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și domnul primar Mihai Chirica.

La manifestarea UMF Iași au fost invitați și reprezentanții cultelor. Domnul Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, iar preot dr. Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, a transmis mesajul Excelenței Sale Monseniorul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași.
De asemenea, studenții au fost „salutați” cu multă căldură de către decanii celor patru facultăți ale UMF Iași: prof. univ. Dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decan al Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Monica Silvia Tatarciuc, decan al Facultății de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Lenuța Profire, decan al Facultății de Farmacie și prof. univ. dr. Anca Galaction, decan al Facultății de Bioinginerie Medicală.

Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu saluturile pline de emoții ale reprezentanților studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, liniile de predare în română, engleză și franceză: Alexandra Strugariu – reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al UMF Iași și al Societății Studenților Mediciniști, Louisa Terkmani – reprezentantul studenților de la liniile de predare în engleză și vicepreședinte al filialei Iași a Asociației Studenților Mediciniști Europeni (EMSA) și Florian Couchevellou – reprezentantul studenților de la liniile de predare în franceză în Senatul UMF Iași și Președinte al Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI) .

Comentarii
  • Gheorghe Vasilică, viitor medic la UMF Iași, secția de "medici" scoliți la distanță ( ID ) 🙃

    Intrebare:
    Anul ăsta e obligatoriu să mergem la cursuri sau se poate ca în anii trecuți: fară prezența fizică?

    Acum sunt plecat in Spania la muncă, vin după 1 ianuarie pt sesiune. Vreau și anul acesta ca răspunsurile să circule mai devreme că anul trecut, am mai greșit din ele că nu am avut timp 2 săptămâni să le tocesc…plătesc cu euro, să moară SaVeta ( da nu pe tura mea) ! 😁

    P.S: D-le rector, anul ăsta va rog să eliminați de tot prezenta studenților mediciniști la cursuri, ne plictisește că predați pe Power Point, vrem să învătăm de pe tiktok cum se operează .

  • Mai bine ramai în Spania la cit ești de prost

  • Cati dintre ei sunt motivați de bani, și câți de chemare? Cred că deja cunoașteți răspunsul. De aici pleacă atitudinea medicilor și tot aici se sfârșește „școala medicală românească”. UMF e fabrica de oameni de afaceri, medicii sunt (doar) oameni de afaceri, iar pacienții sunt demult doar… clienți. Iar pulimea, prin statul român, continua să finanțeze porcăria asta.

  • Gogu, student UMF

    Important e să nu ne cheme la cursuri, adică să nu ne ceară ca prezența să fie obligatorie,…anul ăsta vreau să ma distrez. Ma pregătesc ca după absolvire sa am salar de mii de euro pe lună. Hai noroc că am întâlnire cu o asistentă măritată.😉

  • Inaltatoare vorbe! Il pregatesc pe boboc pt. cursurile powerpoint si pentru testele grila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`