Prima pagină » Eveniment-Social » Festivalul Muzicii Românești la Iași, ediția XXIII, în perioada 14-22 octombrie 2021

Festivalul Muzicii Românești la Iași, ediția XXIII, în perioada 14-22 octombrie 2021

08 oct. 2021, 16:29,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Festivalul Muzicii Românești de la Iași a fost încă de la prima ediție organizată în 1973 una din cele mai generoase tribune vii ale artei muzicale autohtone în toată complexitatea ei.

Pentru a doua oară în acest an, Filarmonica „Moldova” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” își dau mâna în organizarea celei de a XXIII-a ediții, în perioada 14-22 octombrie 2021.

Printre evenimentele marcante ale acestei ediții se numără omagierea unor personalități creatoare dominante – George Enescu, Béla Bartók, Mihail Jora, Theodor Rogalski, Johnny Răducanu, Laurențiu Profeta decernarea titlului de Doctor Honoris Causa – prof. univ. dr. Doina Rotaru de la Universitatea Națională de Muzică din București, o seară a compozitorilor basarabeni, un colocviu și două concerte dedicate muzicii de jazz ș.a.

Timp de nouă zile, pe scenele Festivalului vor urca nume de rezonanță precum dirijorul Nicolae Moldoveanu (Elveția), violonistul Gabriel Croitoru, dirijorul Adrian Morar, alături de ansamblurile Filarmonicii ieșene – Orchestra simfonică, Corul academic „Gavriil Musicescu” – și ale Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Atmosfera festivalului, spiritul muzicii românești vor fi simțite în locațiile diverse alese de organizatori: Casa de Cultură a Studenților, sala „Eduard Caudella” și Studio de Muzică de cameră „Anton Diaconu” ale Universității Naționale de Arte „George Enescu”.

Când va avea loca startul festivalului

Festivalul Muzicii Românești a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori și interpreți.

Joi, 14 octombrie 2021, în această frumoasă zi de sărbătoare a Iașului, Filarmonica „Moldova” dă startul Festivalului Muzicii Românești, cu un concert coral religios.

Concertul de deschidere va fi susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” în Sala Eduard Caudella, Casa Balș, începând cu ora 19.00, sub bagheta dirijorului BOGDAN COJOCARU.

Programul va conține lucrări de P. Constantinescu, D. Popovici, A. Stoia, G. Musicescu, V. Ciolac, S. Drăgoi, N. Lungu, V. Spătărelu.

Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA Iași va susține vineri, 15 octombrie 2021, ora 19,00 la Casa de Cultură a Studenților, un concert simfonic în cadrul Festivalului Muzicii Românești – ediția XXIII, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU (Elveția).

Solist: GABRIEL CROITORU – vioară

În program:

Theodor Rogalski – Trei dansuri românești

Paul Constantinescu – Concertul pentru vioară și orchestră

Adrian Pop – Solstițiu

Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str.”Cuza Vodă” nr.29.

Relații la telefon: 0332/ 882 025

Contextul pandemic actual, prin hotărârile autorităților, va permite participarea la manifestările artistice doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fiind necesară purtarea măștii de protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *