În aceste zile, la Iași, este programat Festivalul Muzicii Românești, în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva
La Iași, este programat Festivalul Muzicii Românești, în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Totul, în cadrul Stagiunii 2022-2023 de la Filarmonica de Stat „Moldova”, în perioada 14-20 octombrie 2022. Festivalul Muzicii Românești de la Iași a fost, încă de la prima ediție – organizată în 1973, una din cele mai generoase tribune vii ale artei muzicale autohtone. Artiștii Filarmonicii „Moldova” au pregătit trei concerte pentru ediția din acest an
Festivalul Muzicii Românești, în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași, în perioada 14-20 octombrie 2022. Festivalul Muzicii Românești de la Iași a fost, încă de la prima ediție – organizată în 1973, una din cele mai generoase tribune vii ale artei muzicale autohtone. Artiștii Filarmonicii „Moldova” au pregătit trei concerte. Vineri, 14 octombrie 2022, în zi de mare sărbătoare ortodoxă, Corul academic „Gavriil Musicescu” va susține, începând cu ora 8:30, la Catedrala Mitropolitană din Iași, concertul de deschidere al Festivalului Muzicii Românești, oferind, astfel, un prilej de încântare atât ieșenilor, cât și pelerinilor veniți din toate colțurile țării! Dirijor va fi Consuela Radu-Țaga.
Festivalul Muzicii Românești de la Iași, în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva
Momentul este programat la Sfânta Liturghie Arhierească de la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În program, lucrări de: G. Musicescu, N. Lungu, I.D. Chirescu, I. Odăgescu-Țuțuianu, V. Timaru, C. Ion. Intrarea este liberă! Tot vineri, 14 octombrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților (CCS), Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași va susține un concert simfonic sub bagheta dirijorului Adrian Morar. Solist: Aurelian Băcan – clarinet. În program: Theodor Rogalski – Rapsodie pe teme lăutărești, Fred Popovici – Webern.28@de.cons pentru ansamblu & live electronics, Alexandru Ștefan Murariu – Espaces VI – Concert pentru clarinet și orchestră, Tiberiu Olah – selecții din Tablourile simfonice „Mihai Viteazul”. Joi, 20 octombrie, ora 19:00, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, concert cameral – Cvartetul „ Ad Libitum”. În program: Călin Ioachimescu – Cvartetul nr. 1, Vasile Timiș – Cvartetul nr. 2, George Enescu – Cvartetul în sol major, op. 22 nr. 2. Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str. Cuza Vodă, nr. 29.
Între anii 1972-1988, au avut loc zece ediții care au rezultat în crearea unui public fidel, numeros şi interesat de muzica românească
Festivalul Muzicii Româneşti, singurul festival din ţară concentrat, în exclusivitate, pe muzica românească, a cunoscut două etape de existenţă: între anii 1972-1988, au avut loc zece ediţii care au avut drept efect crearea unui public fidel, numeros şi interesat de muzica românească, o tot mai mare participare a celor mai valoroase forţe artistice şi creatoare din România şi înscrierea festivalului în enciclopediile internaţionale de specialitate.
A doua etapă a început în anul 2007, a avut o ritmicitate anuală şi a încercat să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de inexistenţă a festivalului. Ediţia a XX-a îşi propune să asigure continuitatea, să creeze premisele menţinerii ritmicităţii anuale în viitor şi să readucă festivalul în atenţia vieţii artistice internaţionale. Cu patru decenii în urmă, în mai 1973, lua fiinţă, la Iaşi, un eveniment rămas unic în viaţa muzicală a ţării, atunci, ca şi acum: Festivalul Muzicii Româneşti. Indiferent ce nume a căpătat de-a lungul timpului, evenimentul a întruchipat – la început, anual, apoi bienal – o bine-venită tribună a muzicii autohtone, alta decât cea folclorică şi de divertisment.
Așadar, Festivalul Muzicii Românești de la Iași, în cadrul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sugugi vioara