Prima pagină » Eveniment-Social » Festivalul Limbii Române. Asociația „Mihai Eminescu” Viena a fost prezentă în Austria

Festivalul Limbii Române. Asociația „Mihai Eminescu” Viena a fost prezentă în Austria

02 sept. 2024, 10:43,
în Eveniment-Social

Cu prilejul Zilei Limbii Române, 31 august, în fiecare an românii de pretutindeni sărbătoresc această importantă zi în calendarul de suflet al vorbitorilor de limba română. Atât în țară, cât și în străinătate au loc evenimente culturale, marcând însemnătatea și subliniind semnificația acestei zile.

O vastă paletă de acțiuni specifice pun în evidență frumusețea neasemuită a limbii străbune, limba română, i se dedică de către poeți, scriitori imnuri de slavă, se recită poeme ale unor cunoscuți autori, veritabile capodopere literare, și astfel, pe tot cuprinsul patriei, dar și în străinătate, limba maternă este evocată sub cele mai diferite aspecte ale sale.

„Viena, însă s-a întrecut de data aceasta pe sine. Timp de trei zile, poeți, scriitori, artiști populari, pictori, compozitori, jurnaliști, un grup de 80 de talentați creatori de frumos, veniți de pe meleagurile de poveste ale Transilvaniei, sub conducerea cunoscutului om de cultură Nicolae Băciuț, au făcut să răsune pe străzile Vienei, în locuri vizitate, graiul românesc, cântecele de inimă ale românilor. Oamenii întorceau capul uimiți, se opreau să admire, să asculte melodioasa noastră limbă română, muzicalitatea Limbii, frumusețea straielor populare, fiindcă toți cei 80 de artiști, scriitori, poeți s-au întrecut pe sine în felul în care au pus în valoare specificul nostru național, prin sunet și culoare. Da, a fost un veritabil festival, fiindcă volumele special scrise în cinstea Limbii Române, a lui Eminescu, dar și dedicate Vienei, ca lăcaș de cultură, au fost însoțite de expoziție de carte, de costume, de icoane pe sticlă, de obiecte de artă populară, de recitaluri poetice, de cântece populare. Ceea ce a impresionat în mod special a fost faptul că aceste forme de exprimare artistică s-au desfășurat nu doar în interiorul complexului Institutului Cultural Român de la Viena, sau în interiorul Bisericii Ortodoxe Române ci și în aer liber, în fata bustului Luceafărului, sau a Teiului lui Eminescu din Stadtpark, ori la statuile marilor compozitori clasici din Wiener Central Friedhof, sau în curtea fostului sanatoriu din Oberdobling, unde a fost internat marele poet, Mihai Eminescu.

Poezie, muzică, port popular, iată de ce putem numi fără să greșim că la Viena limba română a fost celebrată cum nu a fost niciodată până în prezent. Evenimentul acesta a fost inclus în ciclul de manifestări dedicate marcării unui deceniu de existența a Asociației „Mihai Eminescu” de la Viena, cu sprijinul Ambasadei țării noastre în Capitala Austriei, a ICR, a Parohiei Ortodoxe Romane. Suntem recunoscători oaspeților noștri dragi care ne-au onorat cu spectacolele oferite, și credem că nu se vor supăra pe noi că nu vom menționa numele acestor scriitori, poeți, jurnaliști, interpreți de muzică populară, creatori de costume populare, de icoane pe sticlă. obiecte de artizanat popular dar nu putem să nu îl reamintim pe domnul Nicolae Baciuț, prietenul Asociației „Mihai Eminescu” Viena, cu care am convenit să dezvoltăm pe viitor un parteneriat de colaborare culturală. De asemenea, Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Emil Hurezeanu, a fost tot timpul alături de oaspeți, a participat la desfășurarea întregului eveniment. Vrem să mulțumim de asemenea Părintelui Paroh, dr. Nicolae Dura, care ne-a oferit cu generozitate spațiul de desfășurare a evenimentului, doamnei Andreea Dincă, directoarea ICR Viena, domnului Claudiu Marin, director adjunct ICR Viena, precum și instituțiilor care au făcut posibilă această memorabilă acțiune dedicată Zilei Limbii Române: Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, Direcția Judeţeană pentru Cultură Mureş , Liga Pensionarilor Mureș, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Mureș-Harghita. Sincere mulțumiri domnule Nicolae Baciuț, îmbrățișați pe toți oaspeții veniți din țară, care ne-au făcut să suspinăm de dorul Limbii Române, sub ramurile Teiului lui Eminescu”, a transmis Laura Hanţ, președinte Asociația „Mihai Eminescu” Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *