Prima pagină » Eveniment-Social » „Festivalul jocurilor minții”, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași – FOTO

„Festivalul jocurilor minții”, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași – FOTO

17 nov. 2022, 08:32,
în Eveniment-Social

În perioada 9-15 noiembrie 2022, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” a fost gazda celei de-a patra activități transnaționale de învățare pentru elevi din cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ Acțiunea Cheie 2 „Train Your Brain” (2020-1-TR01-KA229-093559). La această întâlnire au participat echipe de câte patru elevi și doi profesori din Turcia, Italia, Polonia și Republica Macedonia de Nord.

Cum tema mobilității a fost foarte ofertantă, „Brain Teasers Festival”, elevii și profesorii implicați în cadrul proiectului au conceput diferite activități și jocuri educaționale care să stimuleze gândirea critică, să încurajeze creativitatea și să sprijine învățarea într-un mod inedit.

„Festivalul jocurilor minții”, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași

Prima zi de activități, 10 noiembrie, a debutat cu întâmpinarea oaspeților într-un cadru festiv, presărat cu dansuri tradiționale românești prezentate de tinerii membri ai Ansamblului „Constantin Arvinte”, care la final i-au invitat pe toți participanții la o horă a prieteniei. După prezentările partenerilor, au urmat multe jocuri care să faciliteze intercunoașterea; activități mai simple sau mai complexe, dar care au stârnit hohote de râs, au condus la conturarea într-un mod non-formal a imaginii despre ceilalți și i-au ajutat pe cei prezenți să depășească anumite bariere de comunicare. Aceste jocuri de spargere a gheții au vizat și latura culturală, reprezentând oportunități de evidențiere a câtorva tradiții și obiceiuri românești.

Vineri, în a doua zi de mobilitate, a continuat seria provocărilor adresate gândirii. Pentru început, elevii au beneficiat de o altfel de oră de chimie, participând în mod direct la cele 9 experimente. Experimentele fiind explicate și demonstrate de elevii noștri, care au fost „profesori” pentru oaspeți, competențele anterioare dobândite anterior au fost consolidate, pentru o învățare durabilă. Atelierul următor a verificat abilitățile practice, îndemânarea și orientarea, elevii și profesorii rezolvând diferite puzzle-uri cu imagini ale atracțiilor turistice reprezentative pentru municipiul Iași. Al treilea atelier a lansat o provocare pentru participanți: reconstituirea portretului unei personalități sportive folosind figuri geometrice. Rezultatele au fost foarte amuzante… Ultimul atelier a urmărit dezvoltarea gândirii creative, prin construirea unei povești în lanț, pornind de la o frază dată; scenariul creat a fost condimentat cu fraze spumoase, mult râs și voie bună.

Zilele de sâmbătă și duminică au fost dedicate activităților educativ-culturale, integrate în cadrul unei excursii în județul Suceava. Oaspeții noștri au avut ocazia să descopere câteva frânturi din patrimoniul nostru cultural, în cadrul unei excursii de studiu în județul Suceava. Traseul a împletit câteva frânturi de istorie a Moldovei și nu numai (Cetatea Sucevei) cu ipostaze ale vieții autentice ale țăranului român – făuritor de frumos și bine (Muzeul Satului Bucovinean și Atelierul de ceramică neagră de la Marginea) și cu sclipiri ale geniului ctitorilor moldoveni de bijuterii arhitecturale și picturale ce se regăsesc astăzi în patrimoniul universal UNESCO (Mănăstirea Sucevița și Mănăstirea Voroneț). O lecție non-formală, desfășurată dincolo de zidurile școlii, despre istoria, cultura și spiritualitatea românească. Nu putea să lipsească voia bună și timpul de calitate petrecut împreună în cadrul parcului de aventură „Complex Ariniș” – Gura Humorului, întreținut și de zilele de toamnă deosebit de însorite.

Activitățile în care au fost implicați elevii

În ultima zi de activitate, luni, 14 noiembrie, i-am invitat pe elevii implicați în proiect la un concurs, ce a adus împreună științele și îndemânarea, raționamentul matematic și creativitatea, viteza și coordonarea. Toate, sub umbrela „Brain Teasers Festival”.

Situațiile-problemă gândite de creativii profesori din echipa de proiect și explicate cu însuflețire și monitorizate atent de inimoșii elevi români au stârnit interesul și au trezit spiritul competitiv în cele 10 perechi participante la concurs, care s-au străduit să acumuleze cât mai multe puncte pe spatele „creierașelor” asociate fiecărei provocări. La final, fiecare echipă a fost premiată cu diplome personalizate pentru trăsăturile gândirii demonstrate pe parcursul competiției.

Ziua s-a încheiat cu momentul acordării certificatelor de participare, dar și cu momentul emoționant al despărțirii. Îmbrățișări, zâmbete, lacrimi, gânduri, schimburi de contacte pe rețelele sociale, fotografii și multe, multe emoții au marcat încheierea unei mobilități cu totul și cu totul deosebite, în care s-a învățat și s-a împărtășit foarte mult.

„Mobilitatea găzduită de școala noastră în cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ «Train Your Brain» a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că atunci când creativitatea, dragostea profesorilor pentru meseria aleasă și dorința de a împărtăși se împletește cu determinarea copiilor de a afla răspunsuri, curiozitatea, ingeniozitatea ori deschiderea spre noi orizonturi, rezultatul nu poate fi decât ÎNVĂȚARE. Fie că s-a apelat la experiment, joc, observație atentă, căutare de soluții, îndemânare, copiii au fost în permanență provocați să descopere, să acumuleze informații, să reorganizeze ceea ce știu. Deși au fost multe activități programate în aceste cinci zile, niciunul dintre participanți sau organizatori nu și-a simțit „creierul” obosit, fapt justificat prin diversitatea și ingeniozitatea strategiilor de antrenare și activare gândite de membrii echipei de proiect. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături: elevi, părinți, profesori, parteneri, fiecare cu un rol extrem de important în puzzle-ul reușitei tuturor activităților, în cadrul unei mobilități cu totul și cu totul deosebite, în care s-a învățat și s-a împărtășit foarte mult.” (prof. dr. Laura Maria Cârstea, director Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`