Prima pagină » Eveniment-Social » Festivalul de tarafuri și muzici arhaice „Barbu Lăutaru”, ediția a II-a, la Iași
Festivalul de tarafuri și muzici arhaice „Barbu Lăutaru”, ediția a II-a, la Iași

Festivalul de tarafuri și muzici arhaice „Barbu Lăutaru”, ediția a II-a, la Iași

08 aug. 2024, 11:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

În zilele de 9-10 august 2024, Consiliul Județean Iaşi, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Iaşi, organizează cea de a doua ediție a Festivalului de tarafuri și muzici arhaice „Barbu Lăutaru”, eveniment de amploare care dorește să pună în valoare repertoriile muzicale țărănești ale tarafurilor tradiționale din mai multe zone etnografice ale țării și, în același timp, să readucă în prim plan un gen de muzică pe cale de dispariție din cauza faptului că este prea puțin cunoscut publicului.

Festivalul de tarafuri și muzici arhaice „Barbu Lăutaru”, ediția a II-a, la Iași

La ediția din acest an a festivalului și-au anunțat participarea tarafuri din județele Iași, Suceava, Satu Mare, Bihor, Teleorman și București. Invitații speciali ai acestei ediții vor fi „Balkan Taksim” (România) și „Naphta” (Polonia), care vor oferi publicului o perspectivă inedită asupra muzicii tradiționale specifice culturilor din Balcani, prin îmbinarea tehnologiei muzicale de ultimă generație cu instrumentele și ritmurile vechi, care au fost create și colportate în mediile țărănești de-a lungul generațiilor.

Dincolo de atractiva componentă artistică a evenimentului, organizatorii mizează pe capacitatea interpreților invitați de a genera un impact cultural de durată, inclusiv în rândul publicului tânăr, pentru revitalizarea, recuperarea și recunoașterea valorii culturale identitare a muzicii tradiționale autentice.

Spectacolele se vor desfășura în Amfiteatrul Palas, începând cu ora 19.00. În zilele de 9 și 10 august, începând cu ora 16.30, în Grădina Palas se vor desfășura ateliere de studiu al instrumentelor vechi, prezentări ale unor instrumente muzicale tradiționale mai puțin cunoscute, precum și mini recitaluri ale tarafurilor invitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 octombrie 2024
15 octombrie 2024