„Vedeta” ediției din acest an a Târgului național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”, din perioada 25 – 27 iunie 2021, va fi a II-a ediție a Festivalului de Fanfare. Sunt invitate trupe din județele Iași, Vaslui sau Suceava. Acesta este organizat prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași
La Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”, din perioada 25 – 27 iunie 2021, este programată și a II-a ediție a Festivalului de Fanfare. Sunt invitate trupe din județele Iași, Vaslui sau Suceava. Acesta este organizat prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Reprezentațiile muzicale vor avea loc în foișorul de lângă faimosul Tei al lui Eminescu. De reamintit că, la ediția din 2019 au participat 11 fanfare din județele: Bistrița-Năsăud, Suceava, Vaslui, Iași, precum și din Republica Moldova și regiunea Cernăuți – Ucraina.
Pe durata a trei zile, au evoluat în festival: Fanfara Militară de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, Fanfara „Frații Lucan” din Iași, Fanfara „10 Prăjini – Crăciun”, Dagâța – Iași, Fanfara din Ciocârlești – Scânteia, Iași, Fanfara din Cozmești – Iași, Formația de suflători de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Fanfara Forumului German din Bistrița, Fanfara Clubului Copiilor din Câmpulung Moldovenesc – Suceava, Fanfara „Bârlădeanca” din Bârlad-Vaslui, Fanfara „Vasilii Amarfii” din Nisporeni – Republica Moldova, Fanfara Școlii de Muzică din Costiceni, Regiunea Cernăuți-Ucraina. Majoritatea dintre cele enumerate vor fi prezente și anul acesta la Iași.
Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000″de anul acesta va avea loc în Parcul Copou în perioada 25 – 27 iunie 2021
Festivalul vine în completarea Târgului național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”, care va avea loc tot în Parcul Copou. Și Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat fonduri pentru celebrul eveniment. La această manifestare vor participa meșteri olari din cele mai importante centre de olărit din țară, precum și din Republica Moldova și Regiunea Cernăuți – Ucraina. Organizator principal este Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni – 5000” atrage meșteri olari din importante centre de ceramică ale țării și din Republica Moldova sau Ucraina, având ca scop promovarea și stimularea acestui meșteșug străvechi. Târgul de la Iași se impune an de an prin participarea unui număr însemnat de meșteri, care păstrează nealterată ceramica tradițională, prin frumusețea, varietatea și calitatea exponatelor, acordând totodată o mare atenție promovării tinerilor olari.
La edițiile din anii trecuți au fost prezenți peste 120 de meșteri invitați la Târgul „Cucuteni 5000”
La edițiile din anii trecuți au fost prezenți peste 120 de meșteri din: Argeș, Bistrița, Cătămărăști Deal și Dorohoi – Botoșani, Braniștea – Galați, Corund și Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voinești, Iași, Baia Mare – Maramureș, Româna – Balș și Vădastra – Olt, Marginea – Suceava, Maldaeni – Teleorman, Horezu și Lungești – Vâlcea, Satu Mare, precum și din Chișinău, Nisporeni, Drochia, Iurceni – Republica Moldova și din regiunea Cernăuți – Ucraina.
„Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, organizează în Parcul Copou din Iași, în perioada 25 – 27 iunie 2021, cea de a XXXVIII-a ediție a Târgului Național de Ceramică Tradițională «Cucuteni 5000». La această manifestare vor participa meșteri olari din cele mai importante centre de olărit din țară, precum și din Republica Moldova și Regiunea Cernăuți – Ucraina”, a precizat Adrian Ardelean, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, organizatorul principal al manifestării dedicate civilizației și Culturii Cucuteni.