Prima pagină » Culinar » Festin culinar cu știucă umplută. Umpluturi inedite pentru prepararea unui deliciu pescăresc de zile mari

Festin culinar cu știucă umplută. Umpluturi inedite pentru prepararea unui deliciu pescăresc de zile mari

17 ian. 2024, 12:53,
BZI.ro, în Culinar

Astăzi ne îndreptăm atenția către două rețete cu deosebit de gustoase de știucă umplută. Înconjurată de mituri și legende, știuca este un pește cu o prezență impresionantă în bucătăria culinară, iar atunci când este pregătită într-un mod atent, cu dragoste și pasiune, putem obține o adevărată capodoperă culinară. În continuare vă vom prezenta secrete și tehnici care stau în spatele preparării unei știuci umplute perfecte, descoperind aromele bogate și texturile fine care fac din această mâncare o experiență gastronomică memorabilă. Așadar, să ne aventurăm în lumea deliciilor piscicole și să descoperim cum putem transforma știuca într-un festin culinar de neuitat.

Știucă umplută cu legume în crustă de pesmet

Pentru această rețetă deosebită veți avea nevoie de 2 știuci de aproximativ 1 kg fiecare, 1 morcov, 1 ceapă, 1 ardei gras roșu, 400 g ciuperci champignion, pătrunjel verde, 3 foi de dafin, boabe de piper negru, sare, 50 g cașcaval, 2 ouă, 5 linguri pesmet auriu, amestec de ierburi de Provence, 100 ml ulei și 1 ceașcă de vin alb sec.

Spălați și curățați peștele de solzi și intestine, apoi îndepărtați șira spinării cu ajutorul unui cuțit ascuțit. După ce aceea, ajutați-vă de o lingură pentru a rade carnea, păstrând doar pielea. Curățați și spălați zarzavatul. Feliați ciupercile, radeți morcovul, tăiați ardeiul în cubulețe mici, și măruntăiți ceapa și pătrunjelul. Căliți rapid zarzavatul într-un pic de ulei, apoi adăugați carnea de pește răzuită după ce ați îndepărtat oasele. Lăsați pe foc pentru scurt timp, apoi luați tigaia de pe foc și lăsați amestecul să se răcească puțin înainte de a adăuga pătrunjelul tocat, cașcavalul ras, un albuș și 2 gălbenușuri. Condimentați după gust cu sare și amestec de plante aromatice de Provence. Cu acest amestec, umpleți pielea de pește, apoi coaseți burta cu ață alimentară, care se va îndepărta imediat după ce peștele este gătit.

Pregătiți o tavă în care turnați uleiul și vinul, adăugați 3 foi de dafin și boabele de piper. Bateți spuma tare din albușul rămas cu un praf de sare, apoi ungeți ambii pești pe ambele părți, tavalindu-i prin pesmet. Așezați-i în tava pregătită și introduceți în cuptor pentru aproximativ 20 de minute la foc potrivit, stropind din când în când peștii cu zeama lăsată în tavă. Scoateți tava din cuptor când vedeți că peștele s-a rumenit frumos. Serviți-l rece, porționat în felii subțiri și stropit cu suc de lămâie.

Știucă umplută cu ceapă și ton

Pentru această a doua rețetă veți avea nevoie de 1 știucă mare de aproximativ 2 kg, 1 ceapă, 3-4 căței de usturoi, 1 conservă de ton măruntit, miezul unei jumătăți de franzelă, 1 cană cu lapte, 2 ouă, piper, sare, mărar și pătrunjel.

Curățați știucă de solzi fără a o spinteca, pentru a-i îndepărta măruntaiele. Pentru a facilita îndepărtarea pielii este recomandat să bateți știuca cu muchia unui cuțit, atât pe o parte, cât și pe cealaltă. Eviscerați și curățați știuca, scoțându-i carnea și șira spinării. Oasele mici se vor toca odată cu carnea, astfel că nu este cazul să vă faceți griji în aceasta privință. Păstrați capul știucii.

Tocați carnea rezultată împreună cu ceapa și cățeii de usturoi. Adăugați miezul de pâine, ouăle, sare și piper, mărar și pătrunjel tocat fin, iar apoi amestecați bine. Umpleți pielea știucii cu amestecul obținut, presând cu mâna de-a lungul corpului. Așezați știuca umplută pe burtă, într-o tavă unsă cu unt sau pe o foaie de copt. După aproximativ 20 de minute, adăugați puțină apă în tavă și stropiți știuca periodic cu sosul format, timp de 60 de minute. Dacă vă mai rămâne umplutură de la știuca umplută, puteți face câteva chifteluțe pe care să le prăjiți în ulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *