Prima pagină » Economic Local » Fermierii vor să protesteze și să blocheze vămile și Portul Constanța, dacă nu se prelungește interdicția de import pentru cerealele din Ucraina. „Închidem tot și plecăm”
Fermierii vor să protesteze și să blocheze vămile și Portul Constanța, dacă nu se prelungește interdicția de import pentru cerealele din Ucraina. „Închidem tot și plecăm”

Fermierii vor să protesteze și să blocheze vămile și Portul Constanța, dacă nu se prelungește interdicția de import pentru cerealele din Ucraina. „Închidem tot și plecăm”

14 sept. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii vor să protesteze și să blocheze din nou vămile, așa cum au făcut în această primăvară. De asemenea, agricultorii din Iași, dar și din restul țării, vor să blocheze și Portul Constanța, dacă nu se prelungește interdicția de import pentru cerealele din Ucraina. Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din principalele organizații ale fermierilor din România, a trimis o scrisoare către președintele și premierul țării, dar și alte oficialități

Agricultorii vor să protesteze, dacă nu va fi prelungită interdicția de import pentru cerealele din Ucraina. Fermierii spun că s-au săturat să transmită autorităților nemulțumirile lor și să nu se ia nicio măsură.

„Noi am tras semnale de alarmă chiar de anul trecut, în legătură cu importurile de cereale din Ucraina. Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Acum se repetă situația. Cât să-i mai ajutăm pe alții și să-i falimentăm pentru ai noștri? Protestăm, închidem vămile, închidem tot și plecăm, dacă așa stă treaba. Poate, în altă parte, agricultura e la loc de cinste și ne mutăm în altă țară”, susține Mircea, unul dintre fermierii din Iași.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din principalele organizaţii ale fermierilor din România, cere prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina după 15 septembrie, motivând că agricultorii români au avut doar de pierdut până acum, compensaţiile oferite acoperind o foarte mică parte din pierderi.

Fermierii vor să protesteze și să blocheze vămile și Portul Constanța

Astfel, din cauză că mare parte din produsele agricole au rămas în Uniunea Europeană, s-au creat dezechilibre în piață, prețurile au scăzut, la fel ca anul trecut, iar dacă interdicția nu va fi prelungită, vor fi și mai mici. Fermierii susțin că, dacă nu vor fi luate măsuri, vor fi blocate vămile și Portul Constanța.

„Alianța pentru Agricultură a înaintat un memoriu către autorități, pentru sistarea în continuare a importului și a tranzitului cu cereale din Ucraina pe teritoriul României. Vom vedea ce se va întâmpla, dacă se vor lua măsuri pentru fermieri. Dacă nu, trecem din nou la acțiuni”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Agricultorii au mai multe nemulțumiri

Într-o scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și altor oficiali români, dar și europeni, între care șefa CE, Ursula Van der Leyen, intitulată „Sfârșitul sectorului agricol din România”, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine necesitatea prelungirii interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina. Fermierii au cerut prelungirea imediată a interdicţiei de importuri din Ucraina după 15 septembrie, înregistrarea contractelor într-o bază de date verificabilă şi să nu se poată modifica sau adăuga acte adiţionale/anexe pentru creşterea cantităţilor agreate iniţial, începând cu 15 septembrie 2023, să nu mai fie permis prin nici un tertip.

De asemenea, agricultorii au cerut verificări suplimentare ale TIR-urilor venite din Ucraina, pentru a stabili calitatea produselor, dar și aprobarea urgentă în Guvern a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă Credit Agricol, până la sfârşitul lunii septembrie 2023. Dacă nu vor fi luate măsurile solicitate de fermieri, majoritatea agricultorilor şi cooperativelor agricole vor intra în grevă generală într-un număr masiv şi vor bloca Portul Constanţa şi toate vămile din ţară pe perioadă nelimitată. Aceștia au ieșit în stradă și în primăvara anului 2023. Fermierii vor să protesteze și să blocheze vămile din nou, dar și portul Constanța, dacă nu se prelungește interdicția de import pentru cerealele din Ucraina.

Comentarii
  • Inchideti Cotroceniul, Guvernul Criminal Tradator si Jefuitor si Parlamentul Penal Criminal Tradator si JEFUITOR, si ramaneti ca sa nu vina nazistii ucrainieni sa faca agricultura in Romania !

    Criminalul Bill Gates este mare proprietar de terenuri in Satania lui Poponel Zelensky, asa ca graul toxic este al Criminalului Billutza, si TRADATORII CRIMINALI RETARDATI si JEFUITORI din Romania executa ordinele Deep State.
    Dar dupa 30 septembrie o sa maturam dolarii khazasilor de pe strazi, pentru ca nu vor mai valora nici cat o bucata de hartie igienica.

    Nu mor caii cand vor JAVRELE sataniste !

  • Slavă Ucraina !
    Făina de grau e la raft 1,7 lei/ kg…dacă nu era Ucraina, acum faina costa 10 lei /kg. La fel si uleiul de floarea soarelui, tot Ucrainei trebuie sa-i multumim, azi am cumparat cu 4,2lei litrul. Cat era? Aud?
    După mintea protestatarilor ( afaceriștilor ) sau ” agricultorilor” autohtoni, uleiul trebuia sa ajungă la 20 litrul, pe motiv ca secetă,război intergalactic, invazia Terrei de omuleți de pe Marte,etc.

    Datorită Ucrainei avem produse ieftine( grâu,porumb,ulei,etc).

    √ Sper ca razboiul sa se termine si Ucraina să intre in UE, sa vezi atunci produse de calitate si ieftine Made in Ucraina.

    SLAVÃ UCRAINA

    √√ Vă rog sã incercați HALVAUA fabricată in Ucraina, e o nebunie, are gustul copilăriei, e naturală 100% …față de aia fabricată la noi, care nu are niciun gust, zici ca e din celuloză. La noi, cel puțin la HALVA au pierdut rețeta originală, de aia are un gust ciudat. Singurele care mai respecta rețeta originală de HALVA sunt fabricile din UCRAINA. Slavă Ucraina !

  • SUKA UCRAINA!

    SUKA UCRAINA de o mie de ori. Foarte binee! Sa protesteze fermierii romani si ceilalti!!!!! Cerealele ucrainiene sunt CANCERIGENE, modificate genetic si CONTAMINATE cu pulberi de armament. MOARTE LENTA si SIGURA a celor care le consuma. Mor si animalele, gainile nu mai fac oua , puii mor datorita acestor otravuri. Caz concret in gospodaria mea.

  • Cu siguranta ca esti eutanasiat cu ,,vaccinul” ucugash, la cata minte ai, asa ca nu mai conteaza ce toxine mananci opentru ca tot o mierlesti in scurt timp.

    Daca astazi am vazut IDIOT cu masca pe figura singur in masina, nu este de mirare ca Dumnezeu a ingaduit aceasta falsa pandemie ca sa reduca pandemia de PROSTIE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *