Anul acesta, România ar putea fi lovită de o criză alimentară cauzată atât de epidemia de coronavirus, dar și de lipsa apei din sol. Fermierii din județ se tem că acest scenariu se va transforma în realitate dacă nu sunt ajutați. De aceea au înaintat o petiție prin care solicită ajutorul autorităților. Culturile de grâu sunt deja compromise, iar cea de porumb, dacă nu va ploua, nu va reuși să se dezvolte. „Ferească Dumnezeu să nu aibă apă porumbul, că o încurcăm”, spune Ioan Buimac, fermier din Iași.
Criza alimentară e tot mai aproape. De asta se tem fermierii din județ care fac eforturi ca anul acesta să mai salveze ceva din producție. Întrucât încă de anul trecut seceta pedologică a făcut ravagii, iar epidemia de coronavirus a generat lipsuri în rezervele de semințe, agricultorii prevăd un viitor sumbru în ceea ce privește recolta de cereale din acest an, dar și a celorlalte culturi care abia sunt însămânțate. Pentru ca autoritățile să intervină, fermierii au lansat o petiție prin care solicită ajutorul de la stat. Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Iași, dar și celelalte asociații din țară au cerut declararea stării de calamitate din cauza secetei.
„În două săptămâni intrăm în calamitate”
Potrivit acestora, în viitorul foarte apropiat vor fi numărate pagubele.
„Am făcut la nivel național o adresă către oficialități pentru constituirea comisiilor județene care să constate și să evalueze pagubele suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din iarnă și primăvară, adică secetă pedologică prelungită și înghețul din a doua jumătate a lunii martie. Noi, la Iași, în două săptămâni intrăm în calamitate. În partea de sud a județului e mai grav. Într-o săptămână, fermierii intră în calamitate. Rezervele statului ar trebui să asigure continuitate, dar s-a văzut că stocurile sunt minime. De ce nu avem stocuri? Unde sunt alimentele conservate pe termen lung, rezerva de grâu?”, spune Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Iași.
Probleme cu inputurile din cauza coronavirusului
Astfel, mari suprafețe cu culturi de toamnă vor trebui întoarse și există riscul diminuării sau chiar pierderii producției de pe suprafețele ce vor fi însămânțate cu culturi de primăvară, mai ales porumb și floarea-soarelui. De asemenea, efectele negative se văd în condițiile restricțiilor impuse de actuala stare de urgență, care generează implicit întârzieri în furnizarea de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele în care se utilizează tratamentul cu substanțe din familia neonicotinoidelor.
„Semnalele sunt destul de grave din toate județele Moldovei, limitrofe, ca Vaslui, Brăila sau Galați, unde deja e calamitate. În sudul țării, fermierii vor să întoarcă grâul ori floarea-soarelui”, mai spune Emil Teofil Bălteanu.
„Grâul a început să se usuce”
Potrivit specialiștilor, culturile de toamnă au fost grav afectate de seceta instalată încă din toamna anului 2019 și veniturile realizate din valorificarea acestei producții vor fi insuficiente pentru acoperirea datoriilor la furnizori și reluarea ciclului de producție.
„Într-o săptămână dacă nu plouă, e grav. Eu am deja probleme. Grâul a început să se usuce. Culturile au fost afectate și de îngheț. Cum să reziste plantele dacă ziua sunt 17-18 grade, iar noaptea minus două grade? Pericolul este foarte mare”, spune Viorel Stan, fermier care administrează câteva sute de hectare în zona Sculeni.
„Pâinea se scumpește”
Fermierii spun că va fi afectată securitatea alimentară, iar din acest motiv și prețurile ar putea crește. Aceștia estimează că producțiile vor fi extrem de mici, chiar un sfert din cele obținute în anii precedenți. Mai mult, schimbările climatice diferite de la an le-au dat planurile peste cap.
„Niciun an nu e la fel cu celălalt și nici noi nu știm ce să mai facem cu culturile. Nu există un tipar să ne dăm seama ce trebuie făcut. Ne bazăm pe ceea ce știm și mai discutăm între noi, fermierii. Acum sunt temperaturi de mai. Îmi arăta 21 de grade în bord. Cred că producția va fi mult redusă, nu va fi nici la jumătate față de anul trecut. Când crește cererea, pâinea se scumpește. Dacă fac două tone în loc de șase, normal că se va vedea la preț”, mai spune Viorel Stan.
Porumbul are nevoie de apă
Fermierii au început campania de primăvară cu puține speranțe. Astfel, chiar dacă există condiții pentru însămânțare, aceștia spun că au nevoie de apă.
„Astăzi, pentru semănat, avem umididate în sol. Dacă intrăm cu prășitoarele în plin, cele 2.000 de hectare le termin de semănat cu porumb. Am însămânțat 150 de hectare cu floarea- soarelui, din cele 400 pe care intenționez să le însămânțez. Grâul, orzul, rapița, sunt culturi care au fost ajutate prin îngrășare fazială, le-a fost administrat azot și devin din ce în ce mai mari consumatoare de apă. Dacă apa nu vine în două săptămâni, atunci va fi grav. Ferească Dumnezeu să nu aibă apă porumbul, că o încurcăm”, spune Ioan Buimac, fermier care administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol în zona Andrieșeni.
Sistemul de irigații nu acoperă tot județul
Marii fermieri din județ au sisteme de irigații însă acum acestea sunt utilizate pentru udatul culturilor de primăvară. Pentru a veni în ajutorul lor, Agenția de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) le pune la dispoziție apa gratuit. Acest lucru ajută doar o parte din fermierii din județ, dar și din țară pentru că sistemele de irigații sunt învechite, nu mai pot fi utilizate, iar cele care funcționează acoperă doar 10 la sută din suprafața irigabilă. La nivelul județului cei mai norocoși sunt fermierii care au investit milioane de euro în sistemele de irigații.
Fermierii din Iași irigă de o săptămână
Astfel, în nordul județului, unde agricultorii au modernizat aceste sisteme, fie din fonduri proprii sau din fonduri europene, aceștia le-au folosit deja pentru primele udări pentru semănarea culturilor de primăvară. Astfel, peste 20.000 de hectare de teren agricol au fost deja contractate de fermierii din Iași. „Am pornit sistemele de irigații de săptămâna trecută la SPA Moreni, Lunca, Tabăra. Acum, toată lumea vrea să irige”, spune Șerban Marius Horia, directorul ANIF-filiala Iași.