Prima pagină » Economic Local » Fermierii primesc mai puțini bani pentru motorina utilizată în agricultură. Ieșenii au termen să depună documentele până la finalul lunii aprilie 2023
Fermierii primesc mai puțini bani pentru motorina utilizată în agricultură. Ieșenii au termen să depună documentele până la finalul lunii aprilie 2023

Fermierii primesc mai puțini bani pentru motorina utilizată în agricultură. Ieșenii au termen să depună documentele până la finalul lunii aprilie 2023

04 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii care vor să obțină banii pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul I, trebuie să depună documentele la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), până la sfârșitul lunii aprilie 2023. Anul acesta, fermierii primesc 1,529 lei/litru pentru motorina utilizată în agricultură, mai puțini bani decât în anul precedent

Fermierii din Iași pot solicita și anul acesta banii pentru motorina utilizată în agricultură. La sfârșitul lunii martie s-a încheiat primul trimestru din anul 2023, astfel că fermierii pot solicita, din luna aprilie, subvenția pentru motorina utilizată în primele 3 luni din an. Cererile pot fi depuse la APIA pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrul I al anului 2023 (perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023), în conformitate cu HG nr. 1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru anul 2023, APIA achită, în conturile fermierilor, o subvenție mai mică decât cea încasată de producătorii agricoli în anul trecut. Dacă, în 2022, fermierii au primit 1,630 lei/litru, suma care se acordă anul acesta sub formă de rambursare este de 1,529 lei/litru. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,529 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare.

Fermierii ieșeni pot solicita banii pentru motorina utilizată în agricultură

Fermierii din Iași au primit, în medie, 3 milioane de lei, trimestrial, pentru motorină utilizată în agricultură. Numărul beneficiarilor a crescut în ultimii ani, astfel că și sumele acordate de APIA sunt mai mari. Cererile se depun la APIA sau pot fi transmise prin mijloace electronice.

De asemenea, acestea se transmit de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite. Cele mai mari sume le încasează ieșenii care exploatează terenuri agricole cu suprafețe mari.

Fermierii ieșeni vor să protesteze

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, începând cu anul 2014. În condițiile în care prețul la motorină a crescut substanțial, fermierii din Iași susțin că aceste ajutoare sunt prea mici și că ar trebui acordați mai mulți bani. Mai mult, aceștia vor să protesteze pentru că sunt nemulțumiți de sumele primite de la Comisia Europeană pentru a acoperi pagubele produse de tranzitul cerealelor din Ucraina. Fermierii spun că primesc doar promisiuni și nu renunță până nu o să fie luate măsuri concrete. Aceștia spun că așa s-a întâmplat și în anii precedenți, când au rămas cu vorbele frumoase.

România ar fi trebuit să primească 10,5 milioane de euro pentru pagubele generate de tranzitul cerealelor din Ucraina, o sumă care i-a nemulțumit pe fermieri. Suma propusă a fi alocată României este extrem de mică, în comparație cu 30 de milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria, în condițiile în care 60 la sută din tranzitul cerealelor este prin România.

De asemenea, fermierii sunt nemulțumiți că nu au primit despăgubirile promise pentru anul cu secetă pedologică – 2022. Piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, de calitate îndoielnică, iar această situație a blocat vânzarea celor românești.

Ieșenii pot solicita informații despre cererile pentru motorina utilizată în agricultură de la specialiștii APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`