Prima pagină » Economic Local » Fermierii primesc în avans subvențiile din acest an. Când va face APIA prima plată
Fermierii primesc în avans subvențiile din acest an. Când va face APIA prima plată

Fermierii primesc în avans subvențiile din acest an. Când va face APIA prima plată

09 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Fermierii ieșeni primesc în avans subvențiile în acest an. APIA a dezvăluit data când se vor face plățile, dar și motivele pentru care unii riscă să fie scoși de la plata subvențiilor. În plus, până la data de 6 august 2024, inspectorii APIA au controlat fermierii într-o proporție de 31,87 la sută.

Fermierii primesc subvențiile în avans. Când va începe APIA plata

Fermierii care au depus cererile de plată în anul 2024 vor primi subvențiile la data de 16 octombrie 2024. Reprezentanții APIA au transmis faptul că sistemul informatic este pregătit să demareze campania de plată în avans, însă au subliniat și criteriile prin care fermierii ce au depus cererile vor primi finanțarea.

În campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70% pentru intervențiile sub formă de plăți directe în temeiul titlului III, capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale. Această măsură se va vota de Comisia Europeană în data de 5 septembrie 2024.

În același timp, inspectorii APIA merg în control, în această perioadă, la toți fermierii care au depus cererea de plată în anul 2024. Astfel, inspectorii APIA și cei ai instituțiilor de specialitate delegate desfășoară controlul la fața locului pentru cererile eșantionate în acest scop, în conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024, pentru aprobarea Instrucțiunii nr. 16/1/05.07.2024, precum și pentru aprobarea Procedurii operaţionale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în campania 2024.

Cu toate că, în acest an, campania de depunere a cererilor de plată a început cu o lună mai târziu decât în trecut, termenul de finalizare a controalelor pe teren este până la data de 11 octombrie, cu excepția celor pentru cerințele/obligațiile specifice, care se vor efectua în iarnă sau în primăvara anului următor.

În ceea ce privește procentul fermierilor controlați până la data de 6 august, inclusiv, este de 31,87% din eșantionul total, iar procentul parcelelor verificate la fața locului este de 32,3% din totalul parcelelor de controlat. În cazul în care fermierii refuză efectuarea controlului pe teren, cererea de plată va fi respinsă de la plată.

Reamintim că în campania 2024 au fost selectați pentru control clasic pe teren – sector vegetal un număr total de 7.912 fermieri, pentru controlul clasic pe teren – sector zootehnic – 5.356 de fermieri, iar pentru controlul pe teren privind condiționalitatea – 1.314 fermieri.

Fermierii ieșeni primesc în avans subvențiile în acest an. APIA a dezvăluit data când se vor face plățile, dar și motivele pentru care unii riscă să fie scoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024