Prima pagină » National » Fermierii polonezi, nemulţumiţi de cartofii româneşti pentru că sunt mai ieftini
Fermierii polonezi, nemulţumiţi de cartofii româneşti pentru că sunt mai ieftini

Fermierii polonezi, nemulţumiţi de cartofii româneşti pentru că sunt mai ieftini

30 mai 2022, 14:28,
în National

Fermierii polonezi acuză că românii aduc cartofi mai ieftini în Polonia și asta le afectează afacerile. Comerțul cu cartofi ar fi făcut de români în mod ilegal.

În altă ordine de idei, la nivel de țară, românii sunt încurajaţi să consume produse autohtone. Totuși, și la noi există o problemă a produselor europene care ajung în cantități mai mari în supermarketurile din țară.

Fermerii polonezi, nemulţumiţi de cartofii românești

Fermierii polonezi au denunțat comerţul ilegal cu cartofi românești. În trecut și fermierii români au avut aceleași probleme cu produsele din Polonia. Totul vine în contextul în care, conform sursei citate, în piețile din Polonia se găsesc cartofi care sunt etichetați ca fiind din Polonia, dar care în realitate sunt din România. Comerțul este unul ilegal și aduce o mare lovitură pentru siguranța țării, mai ales în contextul crizei alimentare mondiale. Etichetarea ilegală a produselor românești este realizată pentru că produsele noastre sunt mult mai ieftine decât cele autohtone.

”Intermediarii cumpără cartofi din România, care sunt ceva mai ieftini. Apoi îi pun în saci polonezi și îi vând ca fiind polonezi. Ei vând la prețuri din Polonia, astfel încât au o marjă mai mare. Sunt escroci ordinari, ce profită de polonezii obișnuiți care vor să cumpere alimentele noastre poloneze”, a menționat liderul asociației Agrpunia, Michał Kołodziejczak, după o vizită la o piață angro din Cracovia, citat de mass-media poloneză și de AgroIntel.ro.

La nivel România, este bine de precizat faptul că în supermarketurile autohtone, procendul de legume importate este mai mare decât cele autohtone. La fel ca și la polonezi, prețul mai mic cu care sunt aduce în România este principala cauză pentru care acest lucru se întâmplă. Totuși, supermarketurile susțin că ar aduce din țară dacă ar exista un flux constant de astfel de produse.

Criza alimentară mondială, o mare problemă pentru Uniunea Europeană

Disperarea vine și în contextul în care pe piața europeană a alimentelor există mari dificultăți de aprovizionare din cauza războiului din Ucraina. Țara invadată de Rusia are toate porturile blocate și nu mai poate exporta cantitățile uzuale de cereale. În acest fel, Ucraina se vede nevoită să blocheze milioane de tone de materie care ar fi ajuns, într-un context normal, și pe piața din Uniunea Europeană. Din aceste considerente, în Germania un litru de ulei a ajuns să coste 6 euro. Oamenii sunt supărați pentru că, pe lângă prețul considerat mare, supermarketurile au pus și restricții de cumpărare a mai multor cantități.

Așadar, criza alimentară mondială va fi susținută, nu numai din cauza Ucrainei ci și din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse de export. Federația Rusă cât și Ucraina sunt doi importanți jucători la nivel mondial în exportul de produse agricole. Oricum Rusia a luat decizia de a interzice exportul de cereale până în iunie pentru a-și asigura o siguranță internă și un zid în fața unei crize alimentare mondiale.

În încheiere menționăm faptul că fermierii polonezi se revoltă pe cartofii românești ar trebui să ducă la o reacție și pe piața internă la produsele importante în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`