Prima pagină » Local » Fermierii nu intră în supermarketuri din cauza incapacității de livrare a legumelor! Există soluții în acest sens?
Fermierii nu intră în supermarketuri din cauza incapacității de livrare a legumelor! Există soluții în acest sens?

Fermierii nu intră în supermarketuri din cauza incapacității de livrare a legumelor! Există soluții în acest sens?

05 apr. 2022, 16:16,
în Local

De ani de zile fermierii se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește intrarea în supermarketurile din România. Există soluții pentru ca românii să mănânce în mod majoritar produse cultivate în România? Conf. univ. dr. Denis Țopa a vorbit despre nevoia de investiții în celule de depozitare dar și de alianțe între producători.

În cadrul emisiunii BZI LIVE, specialistul a vorbit şi despre faptul că seceta poate reprezenta o problemă în România și că războiul din Ucraina influențează piața mondială a cerealelor.

Fermierii trebuie să investească în silozuri şi celule de depozitare pentru a intra în supermarketuri

Fermierii români se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește depozitarea cerealelor. În acest context, sunt fermieri care pierd pentru că îşi vând marfa direct din câmp, dar sunt fermieri care câștigă pentru că, dacă au celule de depozitare, pot păstra cerealele până când crește piața bursieră. În acest fel, cei din urmă pot obține profituri mai mari:

Fermierii nu îşi permit silozuri pentru producţie şi se confruntă cu mari probleme. Ori au contracte cu un preț stabilit cu mult înainte de finalizarea producției, prețul este garantat de cel care achiziţionează aceste produse. Ori sunt nevoiţi să îşi vândă producția din câmp. Prețurile la momentul recoltării sunt mai mici. Cei care dispun de celule de depozitare, au avantajul că pot aștepta un preț mai bun pe bursele de cereale. Au fost fermieri care au fost înspiţaţi să nu vândă în toamnă, la începutul anului. Cei care au speculat acest moment și au vândut imediat după începerea războiului, au făcut un profit considerabil. Statul român trebuie să vină în ajutorul fermierilor. Fermierii trebuie să se gândească să investească mai mult. explică conf. univ. dr. Denis Țopa.

Legume în supermarketuri din România? Supermarketurile impun condiții grele pentru fermieri

Dacă în contextul cultivării cerealelor mari, de masă, situația pare un pic mai uşoară, în horticultură lucrurile sunt mai dificile. Supermarketele din România cer un lanţ de aprovizionare constant, iar acest lucru îi pune într-o situație imposibilă pe fermieri. Desigur, și cantitățile mari cerute pot reprezenta o problemă:

Pe sectorul horticol**, lucrurile stau un pic mai diferit. Chiar dacă fermierii vor să colaboreze cu supermarketurile, lucrurile sunt dificile. Trebuie să vină cu cantități de la început, trebuie să aprovizioneze în mod constant supermarketurilor. Investiţiile sunt mult mai mari, vorbim de camere termice unde temperatura este controlată pentru a preveni deteriorarea produselor. menționează conf. univ. dr. Denis Țopa.

Fermierii trebuie să se asocieze pentru a rezista

În contextul transpus mai sus, fermierii trebuie să realizeze mai multe asocieri pentru a putea să-și permită să strângă mai multe legume și pentru a putea face investițiile necesare menţinerii lanţului de aprovizionare. Există exemple pozitive de asociații pe raza judeţului Iași

Când le vorbești fermierilor de asociere, gândurile le pleacă în epoca dinainte de 90. Lucrurile s-au mai schimbat, sunt asociaţii mari pe raza judeţului Iași. Asociațiile lucrează ca o echipă, se ajută cu utilaje. Reuniţi au o forță mai mare şi pot negocia cu cei care vând inputuri fermierilor. Agricultura nu se pot face la un nivel performant pe 1-2-10 hectare. Suntem țara cu cele mai mari exploatații agricole din Europa. Avem cea mai mare exploatație din Europa, despre Agricost Brăila unde au 55.000 de hectare. Avem, de la cea mai puţin performantă la agricultura modernă. Avem toată plaja. Fermierii sunt conştienţi de valoarea materialului de semânță. Fermierii investesc în seminţe de calitate. Companiile producătoare de sămânță investesc în mod constant în producerea de noi hibrizi mult mai adaptați la dăunători, la efectele pe care le pot avea diferitele boli. Investesc şi în cercetare pentru a crea hibrizi mult mai adaptați schimbărilor climatice. Ne lovim de fenomene extreme, de la lipsa precipitaților, sau extrema cealaltă, precipitații intense care cad într-o perioadă scurtă de timp. În prezent, avem hibrizi performanți, sunt hibrizi care sunt mai rezistenți la secetă, la arșiță, Noi facem studii în acest sens. Avem un proiect de colaborare cu o mare universitate din Germania, am pus la dispoziție cercetătorilor o parte de cultivare de grâu, am colaborat cu banca de gene din Suceava. Vrem să identificăm acele linii care sunt mai bune pentru prezent. a conchis conf. univ. dr. Denis Țopa.

Universitarul a vorbit și despre camera termică din cadrul USV Iași care poate oferi soluții la problemele climatice cu care se confruntă agicultura din România ultimilor ani.

 

** Horticultura este un complex de științe biologice aplicate, care studiază cultura și ameliorarea pomilor și arbuștilor fructiferi, viței de vie, legumelor și florilor precum și vinificarea strugurilor și tehnologia prelucrării produselor horticole. Aceasta include și conservarea plantelor, întreținerea solului, arhitectura peisagistică, designul grădinilor și pomicultura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`