Prima pagină » Economic Local » Fermierii mici din Iași au solicitat subvențiile pentru 15 la sută din suprafața agricolă a județului. Noile reguli pentru agricultorii care depun cererile unice de plată
Fermierii mici din Iași au solicitat subvențiile pentru 15 la sută din suprafața agricolă a județului. Noile reguli pentru agricultorii care depun cererile unice de plată

Fermierii mici din Iași au solicitat subvențiile pentru 15 la sută din suprafața agricolă a județului. Noile reguli pentru agricultorii care depun cererile unice de plată

03 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Aproximativ 80 la sută din fermierii care exploatează suprafețe mici au depus cererile la APIA. Finalizarea declarației de suprafață se va face în prezența funcționarului APIA, odată cu semnarea cererii de plată și a angajamentelor

În campania de depunere a cererilor de plată unice 2021 s-au depus, până în prezent, cereri pentru aproximativ 25.000 de hectare de teren agricol, aproximativ 15 la sută din suprafața agricolă a județului Iași. Aproximativ 80 la sută din fermierii care exploatează suprafețe mici au depus cererile la APIA. Campania de depunere se derulează până la data de 15 mai 2021, fără să fie penalizați.

Fermierii mici din Iași au depus cererile unice de plată prin intermediul aplicației IPA online. Chiar dacă au completat electronic declarația de suprafață, trebuie să semneze declarația și să o completeze cu datele de identificare și angajamentele pentru anul 2021. Cererea unică de plată trebuie semnată și înregistrată la APIA, în registratura electronică. Dacă nu au un număr de înregistrare, înseamnă că nu au mai depus o astfel de cerere. De asemenea, fermierii trebuie să fie atenți la mesajele de avertizare pe care le afișează programul IPA online, pentru a evita primirea unor solicitări ulterioare de clarificare din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Finalizarea declarației de suprafață se va face în prezența funcționarului APIA, odată cu semnarea cererii de plată și a angajamentelor.

Fermierii din Iași pot obține subvențiile de la APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online

IPA Online este un program informatic gratuit, care îi permite fermierului să completeze electronic declarația de suprafață din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafață. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA Online pune la dispoziția fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii din Iași pot modifica, corecta sau completa declarația de suprafață și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrii și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutându-te astfel să completezi corect declarația.

Ritmul de depunere a cererilor unice de plată este superior anului precedent

De asemenea, fermierii pot stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, așa încât, dacă au nevoie de verificări, pot să întrerupă lucrul cu aplicația și apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior. Astfel, fermierii se pot deplasa pe teren sau pot solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei și completarea suprafeței acesteia. Cei aproximativ 7.000 de fermieri care au depus cererile până în prezent nu au întâmpinat probleme majore în completarea și închiderea cererii unice pentru anul 2021, potrivit specialiștilor din cadrul APIA. De asemenea, ritmul de depunere a cererilor unice de plată în anul 2021 este superior celui din anul precedent.

Agricultorii pot obține mai repede adeverințele de la APIA, necesare obținerii creditelor bancare

De asemenea, fermierii din Iași care au depus cererile la APIA pot solicita adeverințele pentru obținerea de credite de la instituțiile financiare, după ce depun cererile unice de plată. APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, asfel încât, un fermier care vine să depună cererea unică de plată, în câteva zile poate primi adeverința pentru a-și ridica suma în avans. Până în prezent au fost depuse 23 de cereri din Iași și 400 în total, din toată țara.

Aceste documente pot fi eliberate către fermierii care vor să facă împrumuturi bancare doar în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermierii din Iași. În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din județ. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru acordarea adeverințelor. Valoarea creditului acordat fermierului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024