Anul acesta va fi unul bogat pentru cei care au solicitat subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași. Fermierii vor încasa mai mulți bani față de anul trecut pentru că a crescut suprafața agricolă exploatată la Iași.
Anul acesta, plata pe suprafață se va face pentru aproximativ 270.000 de hectare, fermierii obținând aproape 30 de milioane de euro numai pentru această schemă de plată. Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) constă în acordarea unei sume uniforme/plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă o dată pe an și decuplată total de producție. Plata unică pe suprafață se calculează anual prin împărțirea plafonului național anual la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național. Anul trecut, fermierii au încasat 40 de milioane de euro pentru terenurile agricole exploatate în județ.
Crescătorii de animale primesc aceleași sume ca anul trecut
Alte sume importante pe care le vor încasa ieșenii începând cu luna ianuarie sunt ajutoarele naționale tranzitorii (ANT). Acestea reprezintă plăți suplimentare care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic care au beneficiat de plăți naționale directe complementare din anul 2013. Condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013. Sunt 9 categorii de ANT-uri, iar fermierii din județ vor încasa banii pentru 7 dintre ele. Astfel, crescătorii de ovine, caprine și bovine se încadrează la plată, dar și cultivatorii de cânepă sau sfeclă de zahăr. Sumele pe care le vor încasa fermierii pentru aceste scheme sunt cuprinse între 70 și 350 de euro, în funcție de ceea ce a bifat fiecare fermier în cererea de plată.
Cultivatorii de legume iau cele mai mari subvenții
De asemenea, anul acesta fermierii vor încasa și sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii, respectiv tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă este de 7.600,03 euro/ha, pentru sămânța de cartof- 1.900,01 euro/ha, tomate pentru industrializare cultivate în câmp – 1.715 euro/ha, pentru cartof timpuriu pentru industrializare – 1.000 euro/ha, pentru sfecla de zahăr – 824,99 euro/ha, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp – 530,03 euro/ha, pentru soia – 206 euro/hectar, prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre – 181,92 euro/ha, pentru lucernă – 95,08 euro/ha, pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră – 87,51 euro/ha, pentru mazăre boabe și fasole boabe – 84 euro/ha.
Și micii fermieri vor primi banii de la APIA, suma maximă pe care o pot obține fiind de 1.250 de euro.
Până în prezent s-au plătit 50 de milioane de euro agricultorilor din Iași, iar anul acesta suma se va tripla, fiind estimate plăți de aproximativ 150-170 de milioane de euro.