Prima pagină » Economic Local » Fermierii ieșeni pot accesa fonduri europene de cel puțin 600.000 de euro. S-a prelungit termenul de depunere a proiectelor privind procesarea produselor agricole
Fermierii ieșeni pot accesa fonduri europene de cel puțin 600.000 de euro. S-a prelungit termenul de depunere a proiectelor privind procesarea produselor agricole

Fermierii ieșeni pot accesa fonduri europene de cel puțin 600.000 de euro. S-a prelungit termenul de depunere a proiectelor privind procesarea produselor agricole

06 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași mai pot depune proiecte pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural până pe 7 februarie 2022. Termenul de depunere a cererilor în submăsura 4.2 a fost prelungit cu o lună. Ieșenii se pot înscrie pe site-ul AFIR și pot accesa cel puțin 600.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare

Agricultorii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural mai pot depune cererile de finanțare, în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole. Termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit cu o lună, până pe 7 februarie 2022. Fondurile alocate în acest program sunt în valoare de 182 de milioane de euro și au fost împărțite în 2 componente.

Astfel, 143 de milioane de euro au fost alocate pentru investiții ce presupun modernizarea și procesarea produselor agricole, iar alte 39 de milioane de euro – pentru componenta proteaginoase cum sunt soia, fasolele sau mazărea. În situația în care, în cadrul unei componente de finanțare deschise anul acesta, valoarea publică a proiectelor depuse sau a celor selectate este mai mică decât alocarea din sesiunea respectivă, fondurile neutilizate sunt distribuite către componenta în care sunt mai multe solicitări decât fondurile disponibile.

Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene de până la 1,5 milioane de euro

Solicitanții eligibili la finanțare sunt întreprinderile, cooperativele, grupurile și organizațiile de producători ce realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative și 40 la sută pentru alte întreprinderi. Valoarea ajutorului este de 600.000 sau 800.000 de euro / proiect pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Pentru cele mijlocii, valoarea sprijinului financiar este de 1 milion sau 1,2 milioane de euro. De asemenea, pentru alte întreprinderi și forme asociative, valoarea maximă a proiectelor este de 1,2 sau 1,5 milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 3 proiecte din Iași și alte 133 din toată țara. Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii din Iași au cerut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole moderne.

Primăriile din Iași vor să modernizeze drumurile agricole cu fonduri europene

În noua sesiune deschisă în submăsura 4.3 – Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole – au fost depuse de către primăriile din Iași 10 proiecte, în valoare de 9,9 milioane de euro. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 104 milioane de euro. Autoritățile locale din regiunea Moldovei, din cele 6 județe, au depus 21 de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro. Sprijinul nerambursabil va fi de 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 1 milion de euro pentru un proiect.

Beneficiarele submăsurii derulate de AFIR sunt unitățile administrativ-teritoriale și / sau asociații ale acestora, constituite conform legislației naționale. Vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și / sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`