Prima pagină » Economic Local » Fermierii ieșeni nu văd cu ochi buni proiectul privind comercializarea produselor în supermarketuri. „Înainte de alegeri, ne dau tot pe gratis, după, ne uită”
Fermierii ieșeni nu văd cu ochi buni proiectul privind comercializarea produselor în supermarketuri. „Înainte de alegeri, ne dau tot pe gratis, după, ne uită”

Fermierii ieșeni nu văd cu ochi buni proiectul privind comercializarea produselor în supermarketuri. „Înainte de alegeri, ne dau tot pe gratis, după, ne uită”

25 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Fermierii ieșeni sunt sceptici cu privire la proiectul de comercializare a produselor în supermarketuri. Totul, după ce 50 de senatori au semnat un proiect de lege privind interzicerea practicilor de concurență neloială asupra fermierilor români.

Fermierii ieșeni nu văd cu ochi buni proiectul comercializării produselor în supermarket

Vești bune pentru producătorii ieșeni care își doresc să își vândă marfa în supermarket. În acest moment, în Senat, se discută implementarea unui proiect de interzicere prin lege a practicilor de concurență neloială asupra fermierilor români. Astfel, reporterii BZI au stat de vorbă direct cu fermierii care s-au arătat sceptici cu privire la acest proiect. Și asta pentru că cerințele marilor retaileri sunt mult prea mari pentru puterea economică pe care o au micii producători.

„Este un lucru bun, doar că retailerii își doresc colaboratori pe o perioadă mai îndelungată. Eu am avut discuții cu ei și am ajuns la aceeași concluzie. Ei preferă să aibă 5-6 mai mari, decât 20 mai mici. Până acum, era 49 la sută din marfa pe care o vând retailerii, pe partea de legume și fructe să fie local sau românesc. Dar, nu, nu cred că s-a ajuns la nivelul ăsta. Proiectul e bun, dar acum depinde cu ce condiții vin retailerii pentru că asta contează cel mai mult. Adică, ce oferă. De exemplu, Lidl are sediul central la Roman, Carrefour, nu cred că are vreun sediu pe Moldova. Adică, noi am livrat la Carrefour, dar cantități foarte mici pentru fiecare magazin. Depinde cu ce vin ei în plus și cu ce ne pot ușura munca. Degeaba vine Carrefour să îmi ia 100 de tone de marfă, dacă eu trebuie să o duc tocmai la București. E vorba de retururi, calitate, ce așteptări au ei. La Lidl, spre exemplu, este destul de complicat pentru că toată marfa trebuie să fie ambalată în lădițe specifice produsului respectiv, toată trebuie construită într-un anumit standard, la un anumit calibru și nu toți avem o hală de depozitare, nu poți face chestia asta în câmp, direct. Trebuie să îndeplinești anumite standarde pentru a ajunge la ei. Deci, pe lângă acest proiect de interzicere a concurenței, ar fi bine să vină cu un proiect prin care să-i ajute”, a declarat Robert Zamisnicu, producător.

„Înainte de alegeri, ne dau de toate”

Președintele Asociației Producătorilor de Legume, de la Târgu Frumos, susține că nu crede în realizarea proiectului. Mai mult, acesta subliniază că retailerii acceptă greu colaborări cu micii fermieri.

„Aceste proiecte sunt vechi, antice și de demult. Sunt o grămadă de ordine și o grămadă de protocoale. Problema este că ei sunt stăpâni, proprietari, și tratează problema cum o tratează. Asociația producătorilor noștri au intrat în lanțuri de magazine. Deci sunt câțiva tineri care au intrat și aprovizionează supermarketurile de la noi, din bazin. Problema este că anul acesta a fost secetă, au fost probleme, forța de muncă îmbătrânește, mai puțin se ocupă cu legume. De acum, o să fie greu pentru cei tineri pentru că trebuie să își facă niște relații puternice, să meargă să negocieze ca să aibă succes. Oricum, cred că proiecte s-au făcut și sunt în funcțiune. Ei sunt proprietari de magazine și sunt puternici economic. Degeaba face lege dacă el este proprietar de magazin și spune că nu vrea marfă de la noi. Sunt inițiative, proiecte făcute înainte de alegeri, ei spun că vor să facă, dar nu e așa. Dacă vor să facă ceva, ei trebuie să facă în liniște și după să spună ce au făcut. Așa, înainte de alegeri, ne dau de toate pe gratis, după alegeri, la revedere”, a declarat Eusehnie Feodorov, președintele Asociației Producătorilor de Legume Târgu Frumos.

Proiectul semnat de un grup de 50 de senatori vizează modificarea şi completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea și completarea Legii nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi, în cadrul lanțului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Fermierii ieșeni sunt sceptici cu privire la vânzarea produselor în supermarketuri. Totul, după ce 50 de senatori au semnat un proiect de lege privind interzicerea practicilor de concurență neloială asupra fermierilor români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024