Prima pagină » Economic Local » Fermierii ieșeni nu renunță la protest, chiar dacă Ursula von der Leyen a anunțat ajutoare mai mari pentru agricultorii români. „Nu ne lăsăm păcăliți de vorbele frumoase”
Fermierii ieșeni nu renunță la protest, chiar dacă Ursula von der Leyen a anunțat ajutoare mai mari pentru agricultorii români. „Nu ne lăsăm păcăliți de vorbele frumoase”

Fermierii ieșeni nu renunță la protest, chiar dacă Ursula von der Leyen a anunțat ajutoare mai mari pentru agricultorii români. „Nu ne lăsăm păcăliți de vorbele frumoase”

28 mart. 2023, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Agricultorii ieșeni nu renunță la protestul de săptămâna viitoare, când vor ieși cu utilaje în stradă. Fermierii spun că primesc doar promisiuni și nu renunță până nu o să fie luate măsuri concrete. Aceștia spun că așa s-a întâmplat și în anii precedenți, când au rămas cu vorbele frumoase. România ar fi trebuit să primească 10,5 milioane de euro pentru pagubele generate de tranzitul cerealelor din Ucraina, o sumă care i-a nemulțumit pe fermieri

Fermierii ieșeni nu renunță la protestul de săptămâna viitoare, când vor ieși cu utilaje în stradă. Agricultorii din Moldova vor să protesteze săptămâna viitoare, pe 7 aprilie, și așteaptă ultimele aprobări pentru a confirma data evenimentului. Fermierii se tem că vor rămâne doar cu promisiunile, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

Mai mult, după ce și-au arătat nemulțumirile legate de suma extrem de mică ce ar fi trebui să o primească de la Comisia Europeană, respectiv 10,5 milioane de euro, pentru pagubele generate de tranzitul cerealelor din Ucraina, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ajutorul va fi majorat. Aceste afirmații nu i-au convins pe fermieri.

„Ieșim în stradă, așa cum am discutat cu colegii fermieri. Nu ne lăsăm păcăliți de vorbele frumoase pe care toți conducătorii români sau de la UE ni le spun. Așa ne-au obișnuit atâția ani, cu promisiuni multe și fapte puține. Au trecut atâția ani când puteau să facă ceva pentru agricultura românească, dar nu face nimeni nimic. Ministrul Daea se laudă cu lucrările la sistemele de irigații. O să dea apă la fermieri când nu o să mai fie fermieri, dacă nu se face nimic”, susține Andrei Gheorghiu, fermier din Iași.

Fermierii ieșeni nu renunță la protest

Fermierii sunt nemulțumiți și de lipsa de comunicare cu instituțiile din domeniul agricol. Aceștia spun că ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a comunicat eficient cu fermierii.

„Dacă ministrul Agriculturii ne spunea că situația de la Bruxelles, privită din România, nu e bună pentru fermieri, făceam și noi presiune ca să se schimbe totul. Așteptăm răspunsurile de la București pentru a putea protesta. Noi am atras atenția de atâtea ori în ultimii ani că fermierii nu mai pot, au ajuns la capătul răbdării, dar nu am fost băgați în seamă. Este timpul să se schimbe acest lucru și să ni se permită să facem agricultură corect și echitabil, ca toată lumea să aibă de câștigat”, susține fermierul Ion Notingar.

Fermierii au mai scos utilajele în stradă și în anul 2021, când au fost nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă.

România ar trebui să primească cea mai mare sumă, fiindcă este cea mai afectată de războiul din Ucraina

Suma de 10,5 milioane de euro, propusă a fi alocată României, este extrem de mică, în comparație cu 30 de milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria, în condițiile în care 60 la sută din tranzitul cerealelor este prin România. De asemenea, fermierii sunt nemulțumiți că nu au primit despăgubirile promise pentru anul cu secetă pedologică – 2022. Piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, de calitate îndoielnică, iar această situație a blocat vânzarea celor românești. Aceștia se tem că pe piață se vând produse de panificație făcute cu grâu de o calitate extrem de proastă.

Agricultorii ieșeni nu renunță la protestul cu utilaje și spun că vor să vadă fapte, nu promisiuni.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Foarte bine! Sa avem demnitate!Prea multa mizerie si dictatura de la ur- sula. Nu trebuie sa suportam!

  • Bravo, sunteti romani adevarati, aparati- va si cereti- va drepturile!

  • Cum a impartit vaccinurile Covid, a impartit si banii fermierilor.La Covid lumea s-a resemnat.

  • Sa nu mai treacă tirurile pe la Tehnopolis.

  • Sa fie blocate toate frontierele cu Ucraina, nu vrem cereale otravite din Ucraina! Sănătatea noastră si a copiilor nostri este foarte importanta!

  • Sa fie blocate toate frontierele cu Ucraina, nu vrem cereale otravite din Ucraina! Sănătatea noastră si a copiilor nostri este foarte importanta! Romania are miliarde de tone ce cereale.

  • Proprietar de PAMANT

    OK, ieșiți în strada, dar întâi raportați corect producțiile către cei care v-au dat pământul în arenda, și care an de an primesc din ce în ce mai putini bani sau produse din partea vostra și, raportați corect producțiile când solicitați despăgubiri pentru calamități, cum a fost anul trecut.
    Nu va bateți joc nici de cei care va dau pământul lor, sa va îmbogățiți voi și nici de stat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024