Prima pagină » Economic Local » Fermierii ieșeni au termen-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă până săptămâna viitoare. Câți bani pot primi pe hectar
Fermierii ieșeni au termen-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă până săptămâna viitoare. Câți bani pot primi pe hectar

Fermierii ieșeni au termen-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă până săptămâna viitoare. Câți bani pot primi pe hectar

16 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Vești bune pentru fermierii ieșeni. Statul a prelungit termenul-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă. Astfel, până săptămâna viitoare, pe 19 august, fermierii pot completa cererile pentru a obține despăgubiri pentru culturile agricole care au fost distruse de secetă.

Fermierii ieșeni pot depune cererile de constatare a pagubelor produse de secetă

O veste bună pentru fermierii ieșeni care sunt afectați de secetă. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prelungit termenul-limită de depunere a cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă în culturile agricole. Astfel, au timp până luni, 19 august, să completeze și să depună cererile pentru obținerea despăgubirilor. Măsura a fost luată pentru că joi, 15 august, a fost zi liberă, legală, de la stat, astfel că angajații ieșeni din instituțiile publice competente nu au lucrat.

La nivel național, peste două milioane de hectare au fost distruse de secetă în 2024, iar județul Iași este unul dintre cele mai afectate. Fermierii subliniază faptul că principala problemă a fost canicula extremă care a uscat, practic, culturile de pe câmp. Cele mai mari pierderi le întâlnim la porumb și floarea-soarelui.

„Este distrus tot din cauza zăpușelii. Atunci când era aerul irespirabil, s-au uscat toate pe câmp. Și porumbul, și floarea-soarelui, tot. Nici dacă aveam sistem de irigații, nu cred că rezolvam ceva. Totul e compromis”, a declarat Ion B., fermier din Iași.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale promite despăgubiri fermierilor afectați de secetă. Însă, atenție, fermierii ieșeni pot intra în posesia despăgubirilor doar dacă depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cererea de constatare a pagubelor produse de secetă. De asemenea, în această săptămână, Ministerul Agriculturii a trimis o scrisoare către Comisia Europeană, pentru acordarea de compensații urgente. Potrivit MADR, bugetul total estimat, de maximum 75,2 milioane de euro, pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor.

Valoarea despăgubirilor pe care fermierii le vor primi de la stat sunt de până la 250 de euro pe hectar, acolo unde calamitatea a ajuns până la 100%. Vești bune pentru fermierii ieșeni. Statul a prelungit termenul-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *