Fermierii ieșeni susțin că sunt afectați de comerțul cu cereale din Ucraina, deoarece nu mai au cui să vândă producția, iar costul de achiziție este mai mic decât cel practicat în UE. Aceștia cer măsuri urgente
Fermierii ieșeni sunt nemulțumiți de faptul că au apărut blocaje la comerțul cu cereale. Aceștia susțin că cerealele sunt comercializate și procesate pe teritoriul României, deși camioanele trebuiau doar să tranziteze țara. Acest lucru afectează fermierii români care nu mai pot vinde, iar, dacă găsesc un cumpărător, costul de achiziție este incomparabil mai mic decât cel practicat în Uniunea Europeană, astfel regulile fiind încălcate.
„Săptămâna trecută prețurile au scăzut la un nivel istoric, mai mici față de 2020. Au fost adoptate niște măsuri de tranzit liber al cerealelor din Ucraina și Republica Moldova, iar toți marii procesatori au cumpărat producția de acolo. Acum nu mai cumpără nimeni de la români. Ea se vinde la samsari la prețuri de 2 lei. Floarea s-a vândut din Ucraina cu 600 de euro pe tonă, noi primim 400. Producția este mult diminuată din cauza secetei, concurența este neloială, iar noi am ajuns să vindem sub prețul de cost. Statul cum intervine în această situație? În buget încă nu sunt prevăzute sumele pentru acordarea despăgubirilor de secetă, iar micii sau fermierii mijlocii au cel mai mult de suferit”, susține Ciprian Stegaru, fermier din comuna Holboca, Iași, care administrează peste 100 de hectare de teren agricol.
O situație fără precedent a apărut în Iași
Mai mult, costul de producție al fermierilor români s-a dublat, iar faptul că nu primesc un preț decent pentru cereale afectează viitorul fermelor vegetale.
„Comcereal Bacău și Pambac nu mai achiziționează. Au pus stop achizițiilor la grâu, floarea-soarelui sau porumb. În plus, nu se compară prețul de producție din Ucraina. La ei e totul modificat genetic și se duce producția sus tare. Acum nu mai este niciunul în stradă care să țipe împotriva modificărilor genetice. Noi am produs după norme europene, cu îngrășământ de 4-5 ori mai scump, am plătit motorina, totul s-a scumpit. Normal că lor (n.r. – fermierilor ucraineni) le convine să vândă sub preț, pentru că nu plătesc nimic, vând la noi și în condiții de secetă, când toți au fost afectați. Nu mai vindem la Prutul pentru că sunt cei mai hoți de pe piață. Nu poți să faci contract cu ei că te rup, analizele sunt dure. Am plătit pe camion undeva la 3.500 de lei în plus, în 2013, din cauza condițiilor dure. Consiliul Concurenței nu face nimic, toți sunt mână în mână”, susține Mihai, fermier din comuna Aroneanu, Iași.
Războiul din Ucraina a lovit și buzunarele ieșenilor.
Fermier: „Dacă în anii trecuți nu eram muritor de foame, acum sunt dator”
Acesta adaugă faptul că nicio autoritate nu s-a implicat să ia măsuri în această situație.
„Eu am 200 de hectare, la Aroneanu, cu floarea-soarelui, porumb, grâu. Cei din sud care deja au recoltat au dat trendul pe piață. Cum au terminat de recoltat, au și dat drumul la ucraineni. Păi dă-ne și nouă motorină degeaba, totul degeaba, ne convine. Când mă duc să dau rata, mă duc cu un camion cu floare. O să fac asta, serios vorbesc. Situația e disperată. Când văd cum tranzitează camioanele din Ucraina, îmi vine să le dau în cap. Dacă în anii trecuți nu eram muritor de foame, acum sunt dator. Pierd 100 de euro la fiecare tonă. Vindeam și eu 10 tone, câștigam și eu ceva. Câștigam 10.000 de euro pe un an de muncă. În asociații toți sunt puși politic, își fac treaba cu traderii, nu avem nicio șansă. Calamitățile nu au dat niciodată de la ministrul Irimescu (n.r. – Achim Irimescu). Nici sumele pentru despăgubiri nu sunt aprobate. Banii pe subvenții nu acoperă nici îngrășământul folosit”, mai spune Mihai, fermier din comuna Aroneanu.
Cezar Gheorghe: „Fermierii au cui să vândă, dar nu vor la prețul oferit”
Cezar Gheorghe, consilier onorific al Ministrului Agriculturii, Petre Daea, și consultant în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor, susține că fermierii nu vor să vândă producția și trebuie să arate ce nemulțumiri au.
„Fermierii au cui să vândă, dar nu vor la prețul oferit. La floarea-soarelui e foarte volatilă piața, pentru că ne aflăm în plină recoltă, fenomen numit «presiune de recoltă», care generează scăderea de preț. România a acceptat să vândă cerealele ucrainenilor fără toate verificările, iar în această situație fermierii sunt nemulțumiți. Aceștia ar trebui să se adreseze celor de la Bruxelles. Sunt nemulțumiri și la nivelul fermierilor din Polonia, Bulgaria. Dacă românii nu își fac cunoscută vocea, acolo rămân. Statul se conformează politicilor comunitare. Fluxul ucrainean funcționează din luna aprilie a acestui an, deci nu este adevărat ce se spune despre faptul că fermierii din sud au vândut cu prioritate. În portul Constanța nivelul de preț la floarea-soarelui era de 540 de dolari pe tonă și la grâu era de 327, maxim 330 de euro pe tonă. În luna mai era 410 euro pe tonă”, susține Cezar Gheorghe, consilier onorific al Ministrului Agriculturii și consultant în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor.
Un fenomen ciudat a apărut în anul 2021 în supermarketurile din Iași.
Fermierii din Iași mai spun că prețurile pe care le primesc pentru cereale sunt o bătaie de joc la adresa muncii lor.
In sfarsit vad si eu ca scade pretul la ceva. Minunat ! Deci se poate !
„benzinaru” , auzi de spui? Pai aia din Ucraina nu is in UE nu is in NATO , nu au restrictii la ingrasaminte !!! pai normal ca nu e etc , nici moral si nu poti concura pe o astfel de piata !! Sa le dea si fermierilor nostri aceste drepturi , dar NOI ( tu esti un exemplu bun) sa moara capra !!!
Cât vor să câștige fermierii? După ce că păcălesc bieții țărani luând terenurile în arendă și la sfârșit de an le dă niște firimituri, ce mai vor? (ce le dau țăranilor este total acoperit din subvenția de la APIA pe care o încasează fermierii deși impozitul pe teren este plătit tot de țăran) Pe terenurile adunate de la țărani fermierii au accesat fonduri europene pentru tractoare și utilaje care le vor rămâne lor iar dacă este secetă primesc subvenții de la stat iar țăranilor nu le mai dau aceeași cantitate de produse. Pe 1 ha de teren primesc de la stat în jur de 450 lei iar la țăran îi dă în jur de 40-50 litri de ulei pe care îl achiziționează din fabrica la prețul de 6-7 lei/litru, plus că țăranul plătește impozitul pe teren.