Fermierii afectați de secetă vor fi scutiți de la plata ratelor bancare și nu pot fi executați silit de diferiți creditori timp de 18 luni
Agricultorii din județ primesc facilități fiscale pentru a putea trece mai ușor peste perioada dificilă cauzată de pierderile provocate de secetă. Astfel, fermierii afectați de secetă vor fi scutiți de la plata ratelor bancare și nu pot fi executați silit de diferiți creditori timp de 18 luni. Scutirea de la plata ratelor către bancă se va face fără costuri suplimentare pentru fermierii din Iași datornici la instituțiile bancare. De asemenea, orice proceduri de executare silită sunt suspendate până la data de 31 decembrie 2020. Fermierii din Iași afectați de secetă care vor să solicite suspendarea obligațiilor de plată a ratelor scadente aferente împrumutului pot solicita suspendarea pentru o perioadă de 18 luni, dar nu mai mult de 31 octombrie 2021.
Culturile de grâu, cele mai afectate
Potrivit informațiilor furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, până în prezent instituția a centralizat 17 rapoarte operative, cu o suprafață totală calamitată de fenomenul de secetă patologică pe aproximativ 5.761 de hectare. Culturile calamitate sunt grâu, aproximativ 4.628 de hectare, orz, 706 hectare și rapiță, 499 de hectare. În următoarea perioadă, echipele mixte formate din reprezentanți ai DAJ Iași și APIA Iași vor efectua deplasările în teren pentru a constata și evalua pagubele produse.
Cum pot obține fermierii despăgubirile?
Pentru a beneficia de amânarea ratelor bancare, fermierii trebuie să depună înștiințările cu datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zona irigabilă. În baza înștiințărilor, Comitetul Local pentru Situații de Urgență întocmește un raport operativ, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înștiințărilor, pe care îl transmite către Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ.
O comisie verifică terenul afectat de secetă
După primirea rapoartelor operative, Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ întocmește centralizatorul rapoartelor operative cu pagubele la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe care-l înaintează Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În funcție de pagubele înregistrate și raportate, prefectul, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, numește, prin ordin, comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Aceasta este formată din reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.