Fermierii din sectorul ovinelor se pregătesc de protest în fața Parlamentului, după ce focarele de pestă a micilor rumegătoare s-au extins. La Iași, însă, nu sunt înregistrate probleme, astfel că fermierii încă nu sunt convinși de existența bolii. Ba mai mult, aceștia cred că, de fapt, pesta este inventată pentru a se lua bani de la stat. În același timp, fermierii afectați se întâlnesc săptămâna viitoare pentru o serie de discuții cu premierul Marcel Ciolacu.
Fermierii din sectorul ovinelor se pregătesc de protest în fața Parlamentului
Pesta micilor rumegătoare se extinde în județele din țară ajungând, în acest moment, la 60 de focare. Astfel, fermierii din acest sector încep să se sperie și strâng rândurile pentru a merge în fața Parlamentului. Anunțul a fost făcut de un cunoscut fermier din țară, Dan Petrescu, care le-a transmis crescătorilor de animale să se prezinte în fața Palatului Parlamentului, pe data de 26 august, pentru un recensământ al fermierilor.
De cealaltă parte, Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, susține că fermierii nu au nevoie de recensământ, astfel că săptămâna viitoare un grup de 10 fermieri vor avea o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pentru a căuta soluții.
„Nu avem nevoie de recensământ, noi trebuie să rezolvăm problemele reale. Dar aici vin alte întrebări, și anume, de ce nu au gestionat autoritățile situația, primăriile, DSVSA. Aceștia sunt primii vinovați care trebuie să răspundă și cu funcțiile, și cu libertatea lor. Noi am cerut deja întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, am primit răspuns că vom fi primiți săptămâna viitoare, luni sau marți. Suntem un grup de fermieri care mergem acolo, din mai multe județe, iar în cazul în care nu găsim înțelegere, atunci vom demara un protest spontan, în stradă. Voi merge eu, Ghiță Ciobanu, președintele Asociației, și alți opt fermieri din opt județe din țară, inclusiv de la Iași”, a declarat Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.
În același timp, la Iași, fermierii sunt de altă părere. Și anume, crescătorii de ovine nu sunt convinși de existența acestei peste și cred că totul este o făcătură.
„Cei afectați sunt săracii, adică fermierii mici. Că cei mari și-au rezolvat treburile la nivel înalt. Eu, oricum, nu cred în așa ceva. Părerea mea este că pesta a fost inventată de ei pentru a obține bani de la stat. Doar nu e greu. Nu cred în pesta oilor cum nu am crezut nici în Covid. O făcătură”, a declarat Alin Pașaniuc, crescător de ovine din Țibănești.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile și caprele, mortalitatea în cazul animalelor infectate putând ajunge la 70%.
Guvernanții au decis ca ovinele să rămână în staul, pentru o perioadă de trei săptămâni.
Fermierii din sectorul ovinelor se pregătesc de protest în fața Parlamentului după ce focarele de pestă, a micilor rumegătoare, s-au extins. La Iași, însă, nu sunt înregistrate probleme, astfel că fermierii încă nu sunt convinși de existența bolii.