Prima pagină » International » Fermierii din Olanda au organizat proteste violente în fata Parlamentului – VIDEO

Fermierii din Olanda au organizat proteste violente în fata Parlamentului – VIDEO

29 iun. 2022, 10:50,
în International

Incidente au izbucnit între fermierii din Olanda şi poliţie marţi seara, 28 iunie, pe fondul protestelor împotriva unui plan guvernamental de reducere a emisiilor de azot ce prevede inclusiv o reducere majoră a efectivelor de animale, potrivit presei olandeze.

Proteste violente organizate de fermierii din Olanda

O demonstraţie organizată de fermierii din Olanda în faţa parlamentului de la Haga s-a desfăşurat relativ calm marţi, 28 iunie, după-amiază, dar ulterior protestatarii au atacat seara o dubă a poliţiei în apropiere de Stroe, în centru. În imaginile video surprinse de un post de televiziune local, pot fi văzuţi cum protestatarii atacă duba, sparg parbrizul vehiculului şi lovesc cu piciorul în oglinda retrovizoare.

Mii de fermieri olandezi s-au îndreptat spre Stroe săptămâna trecută la volanul tractoarelor. Protestatarii au incendiat, de asemenea, cauciucuri de pe autostradă, în timp ce o fotografie a unei agenţii locale de ştiri arăta că poliţia a folosit un taser cu electroşoc. Focuri de artificii au fost lansate de pe un viaduct. Potrivit declaraţiei poliţiei, la finalul manifestaţiei de la Haga au fost arestate cinci persoane, dintre care patru aparţineau unei grupări care se opune autorităţilor.

Mai multe autostrăzi au fost blocate de protestatari aflaţi la volanul tractoarelor, pe lângă baloţii de fân ce au fost incendiaţi pe un drum.

Fermierii olandezi s-au supărat pe guvern după anunţul executivului din data de 10 iunie, ce viza un plan de reducere a emisiilor de azot cu până la 70% în 131 de zone cheie, majoritatea aflate în apropierea rezervaţiilor naturale şi a unor zone protejate, pentru a atinge obiectivele de mediu în 2030. Potrivit presei olandeze, pentru fermieri, acest plan înseamnă o scădere cu 40% a emisiilor şi cu aproximativ 30% mai puţine animale.

Astfel ca, după acest anunţ, acţiuni de protest au avut loc aproape zilnic. De altfel, se pare că un grup de fermieri s-a deplasat din nou la domiciliul ministrului pentru natură şi politica azotului, Christianne van der Wal.

Precizăm faptul că Ţările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după Statele Unite, este unul din cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din Europa şi în special de azot; situaţie cauzată, în parte, de numeroaselor turme care pasc pe câmpiile sale. Deşi este o ţară mică, dens populată, cu o populaţie de aproximativ 17,5 milioane de locuitori, Ţările de Jos au însă o populaţie mare de animale: aproape patru milioane de vite, 12 milioane de porci şi 100 de milioane de găini.

Sprijin pentru sectorul agroalimentar din România

Într-un alt șir de idei, amintim că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat în luna aprilie a acestui an proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, iniţiat împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT). Administratorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului.

„Acordarea acestor ajutoare este propusă în contextul în care pandemia COVID-19 a afectat semnificativ sectorul agroalimentar. Acordarea finanţărilor face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României şi vizează reducerea impactului semnificativ generat de creşterea preţurilor la produsele de bază şi derivatele acestora, precum şi acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii şi industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19″, se menţiona în comunicat.

Având în vedere acestea, reiterăm faptul că mai mulți fermieri din Olanda au organizat proteste violente în fata Parlamentului, în contextul planului guvernamental de reducere a emisiilor de azot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024