Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Lețcani au culturile agricole distruse până la 80% și cer măsuri urgente. Ion Notingăr: „Dacă nu primim despăgubiri, nu o să mai fie votați deloc cei de la conducere”

Fermierii din Lețcani au culturile agricole distruse până la 80% și cer măsuri urgente. Ion Notingăr: „Dacă nu primim despăgubiri, nu o să mai fie votați deloc cei de la conducere”

14 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Fermierii din Lețcani au culturile agricole distruse de secetă până la 80 la sută și cer măsuri urgente din partea statului. Între timp, ministrul Agriculturii a cerut ajutorul Comisiei Europene, pentru acordarea de compensații urgente fermierilor români, afectaţi de seceta prelungită cu care se confruntă ţara noastră.

Fermierii au culturile agricole distruse și cer măsuri urgente

Și fermierii din Lețcani se plâng de dezastrul lăsat în urmă de secetă. Reporterii BZI au stat de vorbă cu Ion Notingăr, care a declarat că, dacă despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă nu vor ajunge în timp util la fermieri, va ieși scandal. Mai ales că, în aceste zile, ministrul Agriculturii a solicitat ajutor de la Comisia Europeană.

„Normal, totul trebuia centralizat, ca documente la nivel de țară și după ce se centralizează toate documentele să spună care este gradul de afectare și să solicite niște sume de bani, cum a făcut Polonia, Cehia și cu Austria. Iar dacă, anul ăsta, fermierii nu o să primească despăgubiri, nu o să mai fie votați deloc cei de la conducere. Pentru că, dacă nu primesc fermierii, trebuie să meargă la București și să-i facă să plece de acolo și PSD, și Florin Barbu, toți”, a declarat Ion Notingăr, fermier din Iași.

Acesta a subliniat și problemele principale care au dus la un grad ridicat de calamitate, dar și soluțiile pe care autoritățile competente ar trebui să le implementeze.

„La Lețcani, situația culturilor agricole este gravă. A fost Comisia de Evaluare a Culturilor, au evaluat ca fiind recoltate, deși culturile au fost călcate de oi și distruse, iar fermierii au rămas la mila legii. Aici, vorbim de culturile de toamnă, din 2023. Pentru că ministrul a trimis târziu Comisia de Evaluare, s-a trezit să zică faptul că zona este calamitată. Și acum, la culturile de toamnă cam asta este situația, iar la culturile de primăvară, din 2024, gradul de calamitate este de la 60 până la 80 la sută. Problema cea mai cruntă este însă arșița. Culturile nu s-au uscat de la lipsa apei, cât s-au uscat din cauza acelei călduri de peste 40 de grade. Pentru că s-a blocat fotosinteza și dezvoltarea plantei. Aici, tot autoritățile naționale sunt vinovate pentru că nu investesc în perdele forestiere protectoare, nu se fac rezerve de apă de unde să se poată iriga. Suntem lăsați la mila cerului”, a mai declarat fermierul ieșean Ion Notingăr.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat Comisiei Europene acordarea de compensații urgente fermierilor români, afectaţi de seceta prelungită cu care se confruntă ţara noastră. Potrivit acestuia, peste două milioane de hectare de culturi de porumb şi floarea-soarelui au fost compromise, pierderea medie fiind estimată la 200-230 de euro pe hectar.

El a cerut ca bugetul total, de peste 75 de milioane de euro, destinat culturilor înfiinţate în toamna lui 2023, să fie rambursat fermierilor printr-un singur act juridic comunitar, care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare.

Pierderea de venituri a producătorilor agricoli pune în pericol viabilitatea fermelor şi interesele de securitate, a mai spus ministrul Florin Barbu.

Fermierii din Lețcani au culturile agricole distruse până la 80 la sută de secetă și cer măsuri urgente din partea statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *