Fermierii din Iași vor să cultive soia și porumb modificate genetic, o soluție pentru rezolvarea problemelor apărute ca urmare a comerțului de cereale din Ucraina. Aceștia vor să fie modificată legislația și să li se permită să aibă aceste culturi, așa cum se întâmplă în alte țări din Europa. Astfel, ar putea să acopere pierderile suferite în ultimul an din cauza secetei și războiului din Ucraina
Agricultorii ieșeni vor să cultive soia și porumb modificate genetic. Aceștia propun această situație ca o soluție ce trebuie urgent pusă în practică.
„Apariția războiului, dublat de criza energetică și tranzitul cerealelor din Ucraina prin România, a dus la îngenunchierea agriculturii românești. România, țara prin care s-a tranzitat cel mai mare volum de cereale, din solidaritate pentru poporul ucrainean, nu a spus nimic. Nu protest, nu compensații, nimic! Forțați de apropierea campaniei de primăvară, agricultorii români vor să cultive soia modificată genetic, măcar pe perioada războiului.
Soia sporește gradul de fertilitate a solului. Ținând cont de criza energetică, în anul 2022, din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte, cantitățile agricole au scăzut. Situația este gravă. Agricultorii români cer măsuri urgente pentru că ne-am săturat să așteptăm, să primim numai promisiuni”, susține Ciprian Stegaru, fermier din comuna Holboca, Iași.
Fermierii din Iași vor să cultive soia și porumb modificate genetic
Fermierii ieșeni mai spun că în alte țări europene se întâmplă acest lucru, dar la noi niciodată nu a fost posibil.
„Soia modificată genetic, chiar și porumb modificat genetic, cum este în Spania, se cultivă de mult timp. Noi ne-am trezit chiar târziu cu această propunere. Foarte mulți fermieri din țară vor să cultive soia sau porumb modificate genetic.
Eu ajut pe altul, dar copilul meu stă flămând (n.r. – referire la tranzitul cerealelor din Ucraina)? Peste tot în lume se importă soia modificată genetic, inclusiv din Brazilia, cei care cultivă cele mai mari suprafețe. Se importă de la ei și ajung la noi, ca fulgi de soia și nu numai, peste tot, în supermarketuri, magazine. Ne-au distrus cu îngrășămintele, au ridicat tare prețul și mulți au ajuns în postura în care nu mai pot să se descurce, să înceapă campania.
Cum ieșim fruntași la ceva, așa cum a fost la porumb, acum câțiva ani, Uniunea Europeana ne-a tăiat craca. Acum, cu gripa aviară, au omorât curcanii fără să verifice nimic. Omul acela a avut un șoc. Ca să luăm subvenția anul acesta, ne impune strat vegetal mai mare, de la 5 la 10 la sută din suprafață. Punem lucernă, mazăre, soia, dar ce facem cu ea, pentru că nu mai avem zootehnie.
Despăgubiri ne-au dat ce era mai puțin, la grâu. La restul nu se știe când primim. Sau dacă primim”, susține Adrian Petriță, fermier care exploatează 150 de hectare de teren agricol în comunele Tomești și Holboca.
Războiul din Ucraina a blocat piața cerealelor din România
Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de situația creată ca urmare a comerțului de cereale din Ucraina. Fermierii ieșeni, dar și cei din alte zone ale țării, susțin că reducerile mari de preț pentru mărfurile ucrainene care sufocă piața românească au afectat grav piața produselor locale și veniturile sectorului agroalimentar din România. Mai mult, vor avea probleme și mai mari dacă propunerea Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale, tranzitul și importul de produse agricole și agroalimentare din Ucraina va fi aprobată.
Astfel, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă către președintele și prim-ministrul României, dar și către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care cere măsuri urgente pentru ca fermierii români să nu aibă de suferit și anul acesta.
Fermierii din Iași vor să cultive soia și porumb modificate genetic, chiar de anul acesta, în perioada următoare demarând campania de primăvară.
Vite retardate.
Scopul este unul singur, cat mai multi bani!Nu conteaza cum!
Propun sa-l consumati voi si copiii vostri.
Si dupa aceea vindeti productia ca „produse bio” !!! Foarte scumpe si foarte „sanatoase” !!!! Retardati lacomi ce sunteti !!!!! Sa obtineti cati mai multi bani, nu conteza pe cine imbolnaveste productia voastra record !!! Cretini nenorociti !!!!
Bani! Nu.ai bani visați! Stoarceți pământul asta de toată energia și nu fiscalității mare lucru…..da câte pesticide, îngrășăminte și alte amendamente dați în pământ nu tot ne otrăviți? Acu vreți și modificate genetic? Se mai știe ceva de tirurile din Bihor de anul trecut? Ați mușamalizat totul….mana în mana sunteti
Pune mana și iriga bai profesionistule! Fa puțuri de adâncime….nu mai așteptacu mana întinsă la stat….cat ai fiscalizat pana acum?