Fermierii din Iași vor încasa fonduri europene pentru asigurarea culturilor afectate de seceta extremă din acest an. În anul 2020 au fost depuse 37 de cereri la AFIR, în cadrul submăsurii 17.1- Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor- sesiune destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020. Fermierii din Iași au încasat în anul 2019 fonduri europene în valoare de 50.000 de euro
Fermierii din Iași vor încasa fonduri europene pentru asigurarea culturilor afectate de seceta extremă din acest an. Banii vor intra în conturile beneficiarilor până la sfârșitul lunii septembrie 2020. Agricultorii care au înregistrat pierderi financiare la culturile de toamnă, respectiv grâu și rapiță, s-au grăbit să depună cererile la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Pentru culturile de primăvară au fost depuse cereri pentru pierderile la porumb și floarea-soarelui. În anul 2020 au fost puse la dispoziția fermierilor fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru primele de asigurări, iar fondurile au fost epuizate rapid.
Fermierii din Iași au solicitat fonduri europene pentru culturile afectate de vremea capricioasă din anul 2020
Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor sunt eligibile la finanțare. Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale.
Anghel Ficu, director CRFIR Nord-Est: „Cei mai mulți care au depus cereri sunt agricultorii care au pierderi financiare cauzate de secetă”
Potrivit directorului Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, Anghel Ficu, numărul beneficiarilor care au solicitat bani pentru asigurarea culturilor este mai mare în acest an din cauza secetei.
„Fermierii au avut o nouă oportunitate, să obțină fonduri europene pentru asigurarea culturilor în cadrul submăsurii 17.1. Cei mai mulți care au depus cereri sunt agricultorii care au pierderi financiare cauzate de secetă, dar sunt și beneficiari care au avut probleme din cauza înghețului. Sumele diferă de la un beneficiar la altul”, susține Anghel Ficu, director în cadrul CRFIR Nord-Est.
Fermierii din Iași vor primi fondurile europene solicitate pentru asigurarea culturilor până la sfârșitul lunii septembrie 2020
Cea mai mare sumă care va fi încasată de un fermier din Iași este de aproximativ 10.000 de euro. Agricultorul care exploatează mii de hectare de teren agricol a depus cererea în cadrul submăsurii 17.1 pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020, respectiv grâu și rapiță distruse în proporție de 70 la sută. Alți beneficiari din Iași au solicitat banii nerambursabili pentru livezile distruse de secetă, dar și de înghețul din primăvara anului 2020. Alte cereri au mai fost din partea fermierilor din Iași care au solarii și au avut probleme din cauza furtunilor care le-au distrus micile afaceri.
Cea mai mare sumă acordată fermierilor din Iași drept despăgubire pentru secetă va fi pentru cultura de grâu
Fermierii din Iași vor primi în următoarea perioadă despăgubiri de la MADR pentru culturile afectate de seceta extremă, respectiv culturile de toamnă. Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt de 925 de lei la hectar pentru grâu sau secară. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Din fiecare cuantum în parte, fermierii din Iași vor primi 80 la sută din sumă începând cu sfârșitul lunii septembrie 2020.
Tinerii fermieri din Iași pot obține fonduri europene pentru înființarea unor afaceri în mediul rural
Tinerii fermieri din Iași au la dispoziție fonduri europene în valoare de 43 de milioane de euro pentru înființarea unor afaceri de succes în mediul rural. Fiecare beneficiar din Iași cu proiect eligibil poate obține 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, sumă mai mare cu 10.000 de euro față de sumele acordate în anii precedenți. Specialiștii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) susțin că numărul de proiecte va fi mai mare în luna septembrie, după ce tinerii care pot accesa fondurile europene vor avea toate documentele necesare dosarului de finanțare.