Fermierii din Iași care vor să înființeze mici afaceri de familie cu fonduri europene au reușit să atragă de la Uniunea Europeană 75.000 de euro, nerambursabili. Suma primită de fiecare beneficiar în parte este de 15.000 de euro, banii necesari pentru startul din domeniul antreprenoriatului. Potrivit specialiștilor din cadrul AFIR Iași, majoritatea dintre cei care au accesat aceste sume au vrut să acceseze noi fonduri de la Uniunea Europeană prin intermediul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”
Agricultorii din Iași vor investi 75.000 de euro în micile afaceri de familie, fonduri obținute în cadrul submăsurii 6.3- „Dezvoltare ferme mici”. Interesul pentru accesarea acestor sume nerambursabile a fost mare în ultimii 2 ani, mai ales că punctajul a fost unul ușor de obținut, iar banii erau suficienți pentru înființarea unor mici afaceri în domeniul zootehnic, apicol sau vegetal. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din Iași peste 200.000 de euro, sume accesate în anul 2020 prin intermediul submăsurii 6.3.
Beneficiarii de fonduri europene, din Iași, vor investi banii nerambursabili în afaceri apicole, ferme zootehnice și în mici afaceri de familie
Unul dintre beneficiarii fondurilor europene este Eugen Păduraru, tânăr fermier din comuna Valea Seacă, care va investi 15.000 de euro într-o fermă zootehnică. Un alt fermier din Iași va investi tot 15.000 de euro într-o afacere cu albine. Cei 5 beneficiari din Iași care au avut proiecte eligibile au semnat contractele de finanțare și vor primi sprijinul neranbursabil pentru o perioadă de 3 sau 5 ani (pentru sectorul pomicol). Procentul de finanțare nerambursabilă este de 100 la sută, în baza planului de afaceri, iar acest lucru înseamnă că un solicitant poate face investiția numai cu banii europeni.
Producție în procent de 20 la sută din valoarea primei tranșe de la AFIR Iași, condiție obligatorie pentru beneficiarii din Iași
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare, 25 la sută din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși 3 sau 5 ani de la semnarea Deciziei de finanțare. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii din Iași care au accesat fonduri europene în cadrul submăsurii 6.3 sunt comercializarea producției proprii în procent de minimum 20 la sută din valoarea primei tranșe de sprijin, aspect demonstrat prin documente justificative, în conformitate cu legislația în vigoare.
Normele de mediu trebuie respectate de fermierii care vor să acceseze fondurile europene de la AFIR
De asemenea, fermierii din Iași care accesează fonduri europene pentru fermele de familie trebuie să aibă platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd, care respectă normele de mediu și care trebuie adaptate la normele de mediu, în Planul de afaceri fiind detaliat acest aspect. O condiție obligatorie pentru fermierii din Iași care au primit fonduri europene este ca din Planul de afaceri să reiasă dezvoltarea exploatației agricole.
Tinerii fermieri din Iași pot obține jumătate de milion de euro de la AFIR în cadrul submăsurii 6.1
Tinerii fermieri din Iași au depus proiecte în valoare de 550.000 de euro în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Din județul Iași au fost depuse 11 proiecte, iar din toată țara, 413 potențiali beneficiari. Fiecare fermier din Iași cu proiect eligibil poate obține 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, sumă mai mare cu 10.000 de euro față de sumele acordate în anii precedenți. Din bugetul total de 43 de milioane de euro disponibile anul acesta au fost accesate 20 de milioane de euro. Doar 3 potențiali beneficiari reveniți din străinătate ar putea accesa fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1.